x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fii gourmet, la Muntele Athos!

0
Autor: Simona Lazar 16 Sep 2011 - 21:00
Fii gourmet, la Muntele Athos!
Vezi galeria foto

Regiunea greceasca situata dinaintea Muntelui Sfant, ultimul popas al pelerinilor inainte de a pune piciorul pe feribotul care ii va duce la tarmul singurei republici monahale ortodoxe din lume, locul unde neveste, mame si fiice raman in asteptare, pentru ca nu li se permite, prin lege veche de un mileniu, sa treaca dincolo de granita impusa de Sfantul Athanasie cel Mare, locul acesta este, in prima decada a lui septembrie o mica 'republica a gustului'. Aici, intre 2 si 11 septembrie, cei mai priceputi bucatari ai Greciei si-au dat intalnire pentru a face demonstratii de arta culinara athonita, sub emblema 'Mount Athos Area Gourmet'. La cateva dintre aceste adevarate evenimente culinare am fost si noi martori si vom putea sa va aducem, proaspete, aromate, gustoase, mancarurile athonite si retetele lor.

Dar sa trecem in revista programul acestor zile, care au stat sub semnul filoxeniei (arta ospetiei), al bucatariei monahale si, deopotriva, al marelui Aristotel, care, nascut in acest colt de lume, a marcat pentru totdeauna istoria gandirii, filosofiei si stiintelor. 'Gusturile lui Aristotel in Golful Muntelui Athos' a fost tema pe care au ales-o Dina Nijkolaou si Fotis Kamp, pentru meniul prezentat la Assa Maris, in localitatea Agios Nikolaos. Un meniu bogat in impresii gustative, caracterizat de amestecul dintre retetele medi­teraneene si egeene cu specificul culinar antic al golfului athonit, despre care aminteste Aristotel intr-una dintre scrierile sale.

Pe 3 septembrie, la Kritikos Gallery & Restaurants (proaspat laureat al prestigiosului ghid Fodor’s), in Ouranopoli, Dina Nikolaou si Giannis Kritikos au delectat asistenta cu peste prins in Golful Muntelui Athos, asezonat cu ierburi si legume organice, in maniera bucatariei monastice. Bucatarie italiana cu influente bizantine – aceasta a fost oferta lui Pasquale Lembo si Elias Gkotsis, la Eagles Palace, in Ouranopoli, marcand astfel o alta etapa din istoria culinara a locului. Vedetele au fost produsele de patiserie, care puneau laolalta impresiile gustative ale vestului si estului Mediteranei.

In Olympiada (sau vechea Stagira), locul presupus a fi al nasterii lui Aristotel, pe 4 septembrie, a fost randul Louloudiei Alexiadou ca, impreuna cu Dina Nikolaou, sa combine, in spirit aristotelian, fructe de mare, ierburi, fructe si seminte. La Akroyiali, oaspetii au avut parte de un acord perfect intre gastronomie, istorie si memoria mult indragitului filosof local.

La restaurantul Janis, pe insula Ammoulianis (fost metoh al manastirii athonite Vatoped), Dina Nikolaou si Ksmas Anastasiadis au propus, pe 5 septembrie, un meniu inspirat de retetele Muntelui Athos, combinand influentele bizantine cu aromele vechilor greci. Istoria regiunii dinaintea Muntelui Sfant e marcata, dupa 1925, de venirea in aceasta zona a grecilor repatriati din Turcia, o data cu schimbul de populatii conve­nit intre guvernul grec si Ataturk. Asta s-a in­tamplat si pe Ammouliani, si pe tarmurile golfurilor Athos si Ierissos. Pentru a consemna acest moment istoric, pe 6 septembrie, Dina Nikolaou si Apostolos Gratzounidis au ales sa gateasca, la hotelul Theoxenia, din Ouranopoli, un meniu inspirat din traditiile culinare ale refugiatilor din Asia Mica, pentru a arata felul in care a fost asimilata cultura nou-venitilor de cea a localnicilor.

Pe 7 septembrie, la Eagles Palace, in Ouranopoli, cel mai cunoscut dintre calugarii-bucatari ai Athosului, Parintele Epifanios (autor, de altfel, al unei carti de bucate monahale), a combinat traditia manastireasca cu spiritul aristotelian, intr-un eveniment culinar in care l-a avut alaturi pe Elias Gkotsis. Nu au lipsit din meniu supa manastireasca de peste, 'kakavia', nici caracatita in vin rosu, cum, de asemenea, halvaua de gris, cu migdale si dulceata de cirese amare, s-a potrivit perfect cu vinul de Mylopotamos.

Pe 8 septembrie, a sosit timpul pentru un 'symposium al pamantului athonit', o intalnire intre spirit si gastronomie, initiata, la Aristoteles Holiday Resort and Spa, de Dina Nikolaou si Giannis Triantafillidis. Pestele si legumele proaspete au fost vedetele acestei seri. In Gomati, in inima padurii de platani, la Platanorema, Dina Nikolaou si Dimiris Tanztes au pregatit un 'symposium al Mamei-Pamant', cu legume organice, carne de miel si vinuri locale. (E locul in care, cu un an in urma, 'mama Ana' mi-a aratat tainele 'placintei intoarse pe cap'...)

In fine, pe 11 septembrie, gusturile aristoteliene s-au intors la Agios Nikolaos, cu aceiasi bucatari si aceleasi retete, intr-o incercare de a proba, si culinar, ca fenomenele fizice observate de Aristotel se pot implini in oricare alt domeniu.

Experienta gastronomica va fi reluata, timp de o luna, anul viitor, intre 15 mai si 15 iunie, intr-un veritabil festival al artei culinare athonite.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de