Regiunea greceasca situata dinaintea Muntelui Sfant, ultimul popas al pelerinilor inainte de a pune piciorul pe feribotul care ii va duce la tarmul singurei republici monahale ortodoxe din lume, locul unde neveste, mame si fiice raman in asteptare, pentru ca nu li se permite, prin lege veche de un mileniu, sa treaca dincolo de granita impusa de Sfantul Athanasie cel Mare, locul acesta este, in prima decada a lui septembrie o mica 'republica a gustului'. Aici, intre 2 si 11 septembrie, cei mai priceputi bucatari ai Greciei si-au dat intalnire pentru a face demonstratii de arta culinara athonita, sub emblema 'Mount Athos Area Gourmet'. La cateva dintre aceste adevarate evenimente culinare am fost si noi martori si vom putea sa va aducem, proaspete, aromate, gustoase, mancarurile athonite si retetele lor.
Dar sa trecem in revista programul acestor zile, care au stat sub semnul filoxeniei (arta ospetiei), al bucatariei monahale si, deopotriva, al marelui Aristotel, care, nascut in acest colt de lume, a marcat pentru totdeauna istoria gandirii, filosofiei si stiintelor. 'Gusturile lui Aristotel in Golful Muntelui Athos' a fost tema pe care au ales-o Dina Nijkolaou si Fotis Kamp, pentru meniul prezentat la Assa Maris, in localitatea Agios Nikolaos. Un meniu bogat in impresii gustative, caracterizat de amestecul dintre retetele mediteraneene si egeene cu specificul culinar antic al golfului athonit, despre care aminteste Aristotel intr-una dintre scrierile sale.
Pe 3 septembrie, la Kritikos Gallery & Restaurants (proaspat laureat al prestigiosului ghid Fodor’s), in Ouranopoli, Dina Nikolaou si Giannis Kritikos au delectat asistenta cu peste prins in Golful Muntelui Athos, asezonat cu ierburi si legume organice, in maniera bucatariei monastice. Bucatarie italiana cu influente bizantine – aceasta a fost oferta lui Pasquale Lembo si Elias Gkotsis, la Eagles Palace, in Ouranopoli, marcand astfel o alta etapa din istoria culinara a locului. Vedetele au fost produsele de patiserie, care puneau laolalta impresiile gustative ale vestului si estului Mediteranei.
In Olympiada (sau vechea Stagira), locul presupus a fi al nasterii lui Aristotel, pe 4 septembrie, a fost randul Louloudiei Alexiadou ca, impreuna cu Dina Nikolaou, sa combine, in spirit aristotelian, fructe de mare, ierburi, fructe si seminte. La Akroyiali, oaspetii au avut parte de un acord perfect intre gastronomie, istorie si memoria mult indragitului filosof local.
La restaurantul Janis, pe insula Ammoulianis (fost metoh al manastirii athonite Vatoped), Dina Nikolaou si Ksmas Anastasiadis au propus, pe 5 septembrie, un meniu inspirat de retetele Muntelui Athos, combinand influentele bizantine cu aromele vechilor greci. Istoria regiunii dinaintea Muntelui Sfant e marcata, dupa 1925, de venirea in aceasta zona a grecilor repatriati din Turcia, o data cu schimbul de populatii convenit intre guvernul grec si Ataturk. Asta s-a intamplat si pe Ammouliani, si pe tarmurile golfurilor Athos si Ierissos. Pentru a consemna acest moment istoric, pe 6 septembrie, Dina Nikolaou si Apostolos Gratzounidis au ales sa gateasca, la hotelul Theoxenia, din Ouranopoli, un meniu inspirat din traditiile culinare ale refugiatilor din Asia Mica, pentru a arata felul in care a fost asimilata cultura nou-venitilor de cea a localnicilor.
Pe 7 septembrie, la Eagles Palace, in Ouranopoli, cel mai cunoscut dintre calugarii-bucatari ai Athosului, Parintele Epifanios (autor, de altfel, al unei carti de bucate monahale), a combinat traditia manastireasca cu spiritul aristotelian, intr-un eveniment culinar in care l-a avut alaturi pe Elias Gkotsis. Nu au lipsit din meniu supa manastireasca de peste, 'kakavia', nici caracatita in vin rosu, cum, de asemenea, halvaua de gris, cu migdale si dulceata de cirese amare, s-a potrivit perfect cu vinul de Mylopotamos.
Pe 8 septembrie, a sosit timpul pentru un 'symposium al pamantului athonit', o intalnire intre spirit si gastronomie, initiata, la Aristoteles Holiday Resort and Spa, de Dina Nikolaou si Giannis Triantafillidis. Pestele si legumele proaspete au fost vedetele acestei seri. In Gomati, in inima padurii de platani, la Platanorema, Dina Nikolaou si Dimiris Tanztes au pregatit un 'symposium al Mamei-Pamant', cu legume organice, carne de miel si vinuri locale. (E locul in care, cu un an in urma, 'mama Ana' mi-a aratat tainele 'placintei intoarse pe cap'...)
In fine, pe 11 septembrie, gusturile aristoteliene s-au intors la Agios Nikolaos, cu aceiasi bucatari si aceleasi retete, intr-o incercare de a proba, si culinar, ca fenomenele fizice observate de Aristotel se pot implini in oricare alt domeniu.
Experienta gastronomica va fi reluata, timp de o luna, anul viitor, intre 15 mai si 15 iunie, intr-un veritabil festival al artei culinare athonite.