x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Firimituri pentru pitici

Firimituri pentru pitici

22 Mar 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Dezastru in bucatarie: aburi, turnul din Pisa cu vase murdare in chiuveta, firimituri de paine pe jos, miros puternic de tigaie arsa, stropi de sos pe faianta, cativa si pe geam, mixer cu motorul ars si bun de aruncat la gunoi, faina in par, degete lipicioase, nervi, foi rupte din cartea de bucate, telefonul care tocmai atunci s-a gasit sa sune. Imaginea mi se pare stranie de cunoscuta. Cam asa arata bucataria atunci cand incerc din rasputeri sa organizez o zi de nastere.

Nu trebuie sa va mai spun ca uneori ma straduiesc degeaba. Tocmai atunci cand totul trebuie sa fie perfect, nu se poate si pace. Dar cum omul din greseli invata, a sosit timpul sa imi imbunatatesc si eu putin tehnica. Cu o zi inainte, mai nou cu cateva zile inainte, dau fuguta pana la cofetaria din colt si cumpar tot ce imi face cu ochiul. Sunt atat de proaspete si de gustoase, incat de multe ori am putut spune ca le-am preparat chiar eu si nimeni nu s-a prins de minciuna. Cu atat mai bine! Am observat ca, de-a lungul timpului, cele mai apreciate au fost pateurile. Pe langa faptul ca sunt usoare si contin diverse umpluturi (carne, branza, ciuperci, dovleac sau mere), pot fi foarte usor reincalzite in cuptorul cu microunde. Astfel mie imi era foarte simplu sa spun ca de abia le-am scos din cuptor si sunt fierbinti. Sa vezi ce de laude primeam atunci...

Se pare ca pentru existenta pateurilor trebuie sa le multumesc vichingilor. Ei au fost cei care le-au adus pe teritoriul Marii Britanii de astazi, atunci cand au invadat-o. Au devenit atat de populare, incat apar mentionate chiar si in legenda lui Robin Hood, alaturi de paine cu branza, unt si lapte. Nu se poate sa nu amintesc si piesa scrisa de William Shakespeare "Merry Wives of Windsor", in 1600, unde unul dintre personaje spunea: "Vino, avem pateuri calde la cina."

Odinioara, minerii din Marea Britanie isi luau pateuri cu cartofi si ceapa pentru a le manca in mina. Le-au ales tocmai pe ele pentru ca se puteau incalzi foarte usor. Nu aveau nevoie decat de o lopata si de o lampa cu gaz. Se proceda in felul urmator: se aseza pateul pe lopata, iar lopata deasupra lampii cu gaz. Aveau ceva de asteptat pana cand se incalzea, dar se pare ca merita. Pe de alta parte, exista obiceiul de a nu manca si ultima bucatica dintr-un pateu. Aceasta era aruncata pe jos pentru a fi mancata de catre piticii ascunsi in galerii si care, in semn de multumire, ii aparau de pericole.

ALUAT PENTRU PATEURI
  • INGREDIENTE:
  • 500 gr faina, 250 gr unt sau margarina, un pahar cu apa, doua galbenusuri, sare.

  • PREPARARE:
  • Din toate ingredientele se framanta un aluat care se lasa la rece aproximativ 3 ore. Se intinde apoi o foaie groasa de 1/2 centimetru, cu o suprafata dubla fata de cea a tavii de copt. Pe o jumatate de foaie se pune umplutura, peste care se ridica cealalta jumatate si se lipesc intre degete marginile opuse. Pentru a se lipi mai usor, marginile se pot unge cu apa sau cu albus de ou. Pateul uns cu un ou batut se asaza intr-o tava unsa cu unt. Se serveste taiat in bucati. Se pot folosi umpluturi de mere, ciuperci, branza, carne sau dovleac.

    PATEURI CU CIUPERCI
  • INGREDIENTE: pentru aluat - 250 gr faina, un pahar cu apa, o lingurita cu ulei, 200 gr margarina, sare; pentru umplutura - ceapa, ciuperci, ulei, condimente, bulion (in functie de gust)

  • PREPARARE:
  • Se pregateste un aluat care se lasa la rece timp de 3 ore. In acest timp, se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa tocata. Cand aceasta a capatat o usoara culoare aramie se adauga si ciupercile feliute si condimentele (sare, piper, cimbru, busuioc, oregano). In functie de preferinte se adauga si o lingurita cu bulion. Din foaia de aluat se taie rondele cu ajutorul unui pahar. Compozitia cu ciuperci se asaza uniform pe fiecare cerculet si se acopera cu un altul. Deasupra se ung cu ou batut. Pateurile se introduc in cuptorul incins, pana cand se rumenesc putin.

    PATEURI CU CARNE SAU BRANZA
  • INGREDIENTE:
  • pentru aluat - un pahar cu smantana, un pahar cu faina, un ou, o lingurita cu unt, sare; pentru umplutura - 250 gr carne, sunca sau branza, o lingura cu untura, o ceapa, sare, piper, un ou.

  • PREPARARE:
  • Din smantana, faina, un ou, unt si putina sare se framanta aluatul. Se intinde o foaie dreptunghiulara si se impatureste in trei, pe lung. Se lasa deoparte un sfert de ora. Se intinde foaia din nou si se taie dreptunghiuri potrivite. Carnea tocata se caleste in untura, se adauga o ceapa coapta in cuptor si taiata marunt. Se toarna cate putina apa fierbinte si se inabusa. Se lasa sa se racoreasca, apoi se amesteca cu un ou crud. Daca se foloseste branza, aceasta se rade si se amesteca cu un ou. Umplutura se asaza pe fiecare dreptunghi si apoi se pliaza, formandu-se un patrat. Marginile se strang intre degete pentru a se lipi. Pateurile se ung cu ou batut, se asaza intr-o tava unsa cu unt si se coc la foc iute.
    ×