x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Flacara credintei

Flacara credintei

26 Apr 2005   •   00:00

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU
  • TRADITII IN LUME
  • Lumina. Incredere. Speranta. Daruire cu gandul si cu sufletul fata de cei din jurul nostru. La prima vedere par a fi doar vorbe "mari", pe care de multe ori, in tumultul vietii de zi cu zi, uitam sa le rostim.

    JERTFA. Ce cuvinte ar putea exprima clipele traite la Sfanta Sarbatoare a Pastilor, cand inimile oamenilor se deschid pentru a primi Lumina Invierii, cand pretuim mai mult decat oricand fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi? Sarac sau bogat, indiferent de nationalitate, toti se unesc sub acelasi crez: cel al unui nou inceput! Este speranta comuna a unor suflete care ratacesc pe acest pamant doar prin bunatatea divina a celui care S-a jertfit pentru mantuirea noastra. Nu vi s-a intamplat niciodata ca in Noaptea de Inviere, din cauza multimii adunate, sa fiti nevoiti sa ascultati slujba nu doar din curtea bisericii, ci poate chiar de pe partea cealalta a strazii? Dar nu ati plecat. Ati ramas dintr-o dorinta profunda de a slavi triumful vietii asupra mortii.

    DIVERSITATE. Si daca tot am amintit de nationalitati diferite si sperante comune, haideti sa calatorim putin prin labirintul de traditii al acestora si sa vedem cum intampina fiecare Pastile. Se stie deja ca nimeni nu poate ramane doar un simplu spectator in fata traditiilor pascale, a oualor rosii. Sunt exemple ce ne amintesc in fiecare secunda de sangele si jertfa Domnului Iisus. Dar poate exista "lumi" unde traditiile sunt dincolo de imaginatia noastra. Insa mai bine va convingeti singuri! Noua nu ne mai ramane decat sa va invitam sa ciocnim impreuna un ou de Pasti si sa rostim "Hristos a inviat!".

    GRECIA
    Sosirea sarbatorii Pastilor este un moment de infinita bucurie pentru locuitorii Greciei. In aceste zile, elenii "gusta" din plin clipele de reculegere si liniste petrecute in sanul familiei. Nici o munca nu este prea grea pentru gospodinele care vor ca totul sa fie "pregatit ca la carte". In Grecia, exista binecunoscuta sarbatoare "a Coloratelor". Adica a oualor rosii. Aici are loc un adevarat ritual al vopsirii oualor, totul desfasurandu-se sub forma unui concurs, la care cele mai frumoase
    PULPA DE MIEL CU BUSUIOC SI ROSII
  • INGREDIENTE:
  • doua kg pulpa de miel, 10 linguri ulei de masline, 100 gr unt, 200 gr orez, 750 gr rosii, frunze de tarhon, frunze de busuioc, cimbru, usturoi, sare, piper, o lingurita boia dulce, o jumatate de lamaie.
  • PREPARARE:
  • Pulpa de miel este frecata cu lamaie, boia de ardei si se unge cu un sos preparat din frunze de tarhon, busuioc, usturoi pisat, piper si doua linguri ulei de masline. Se unge pulpa cu acest sos si se da la cuptor. Rosiile intregi se pun intr-o cratita cu uleiul de masline ramas, cu o crenguta de cimbru, sare si piper. Orezul se fierbe, se asaza intr-o cratita, acoperindu-se cu bucatele de unt. Cand pulpa este gata, se serveste alaturi de rosii, sos si orez.
    "rosiatice" sunt premiate. Iar in Joia Sfanta se prepara cozonaci impletiti, in mijlocul carora se introduce un ou pictat in rosu, simbol al sangelui varsat de Iisus Hristos pentru mantuirea oamenilor. Primul ou pe care grecii il vopsesc in aceasta zi reprezinta credinta si bunastarea. Acesta este pus in dreptul icoanei Fecioarei Maria si este considerat drept o ofranda adusa acesteia pentru mijlocirea lor in fata Domnului Iisus. Femeile folosesc acest ou pentru binecuvantarea casei si a copiilor.

    RUSIA
    Pentru rusi, Sfanta Sarbatoare a Pastilor este una dintre cele mai indragite din calendar. Este momentul cand intreaga suflare se trezeste la viata, iar bucatele pregatite de gospodine te imbie prin gusturi si arome deosebite. Oua rosii, frumos incondeiate, pasca in forma de piramida, acoperita cu fructe confiate, si tarte cu branza iti incanta papilele gustative, transformand fiecare clipa intr-o adevarata sarbatoare.
    PASCA RUSEASCA
  • INGREDIENTE: un kg de branza proaspata, 300 gr unt, 500 gr zahar pudra, doua galbenusuri, 100 gr portocale confiate, zeama de lamaie, esenta de vanilie; glazura: 60 gr unt, 30 gr zahar pudra, fructe confiate.
  • PREPARARE:
  • Se pune branza intr-un tifon, se lasa la presat pentru a se scurge de zeama, aproximativ 4 ore. Se piseaza branza, iar untul se amesteca impreuna cu zaharul pana ce devine o pasta cremoasa. Se adauga branza si galbenusurile, omogenizandu-se. Se adauga vanilia, zeama de lamaie si fructele confiate. Intre timp se spala tifonul si se rastoarna in el compozitia obtinuta. Se pune din nou la presat. Se lasa 24 de ore la rece si se pune pe un platou. Pentru decorare se face o glazura din unt si zahar.

    UCRAINA
    Aici traditia e clara: nici un ou neincondeiat. Pe oua apar motive traditionale, religioase sau pur si simplu scene de viata. Daca vi se ofera oua incondeiate, aflati ca soarele simbolizeaza timpul frumos, spicele de grau: recolte bogate, copiii: veselia, iar crucea: credinta.
    MIEL LA GRATAR
  • INGREDIENTE: 500 gr carne de miel sau de oaie, 150 gr slanina, 4 rosii, 3 ardei grasi, 200 gr orez, 3 linguri cu ulei, sare, piper.
  • PREPARARE:
  • Se taie carnea in bucatele care se dau prin ulei si se pipereaza dupa gust. Rosiile se spala si se taie felii, iar ardeii, la randul lor, se taie feliute subtiri. Se asaza pe gratarul bine incins, alternand cu felii de slanina, ardei si rosii. Aceasta mancare se poate servi insotita de orez fiert si stropit cu unt si jumatati de lamaie.

    ×
    Subiecte în articol: roşii