x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

de Simona Chiriac    |    08 Dec 2010   •   17:46
Food world

141646-cozonaci-tare-buni-2.jpgSfântul Nicolae la MŢR
Muzeul Ţăranului Român a organizat, în perioada 3-5 decembrie, Târgul de Sfântul Nicolae, având ca invitaţi speciali peste 150 de meşteri olari, fie­rari, ciplitori, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari etc. din toată ţara. Vi­zitatorii târgului au admirat şi cumpărat cămăşi, fote, măşti, jucării, căuce şi oale de sarmale, coşuri de nuiele, mobilier pictat, lăzi de zestre etc., la fel de căutate au fost şi bunătăţile precum cozonacul, turta dulce, mierea, plăcintele, cofeturile etc. 


Moş Nicolae la Obor
Jucării, diverse decoraţiuni, suveniruri de sezon, turtă dulce, cozonaci, vin fiert, cărţi etc. sunt atracţiile cu care sunt aşteptaţi bucureştenii, cu mic cu mare, la Târgul de Crăciun „Vine Moşul la Obor”. Începând de vineri, 3 decembrie, şi până la 24 decembrie, între orele 10:00 şi 20:00, sunt aşteptaţi cu toţii, de la pitici până la bunici, să pătrundă într-o lume de poveste şi să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă în mod tradiţional în Parcul Obor. Nu vor lipsi de la târg nici colindele, jocurile pentru copii, cântecele tradiţionale şi multe alte surprize pregătite de organizatori.


Datini şi obiceiuri la Sibiu
Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a organizat, în zilele de 3, 4 şi 5 decembrie, Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, ediţia a IV-a. Desfăşurat sub genericul „Datini şi obiceiuri de iarnă”, muzeul a organizat diverse manifestări dedicate pu­blicului, precum vernisaje de expoziţii pe sticlă, concerte de colinde, obiceiuri specifice acestei perioade (capra sau turca) din Alba, Bacău, Botoşani, Hunedoara, Neamţ, Sălaj etc.


Obiceiuri şi bucate alese la ASAS
Tradiţii din Oltenia, Maramureş, Bucovina, Moldova şi Transilvania, bucate alese din zonele istorice ale României, cărţi de poveşti sau de colorat etc., acestea au fost ingredientele „Târgului naţional”, organizat la ASAS. Bucureştenii, cu mic cu mare, începând de vineri, 3 decembrie, până duminică, 5 decembrie, au gustat şi  cumpărat prăjituri, ciocolată de casă, miere, fagure, propolis, Cozonac Bujor din Suceava, suberek, pide, baclava, direct de la producători şi au ascultat colinde.


„Sardegna in su coro”
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, din Capitală, şi Institutul Ita­lian de Cultură „Vito Gra­sso”, din Sardinia, au organizat, în perioada 2-5 decembrie, o serie de evenimente culturale sub egida proiectului „Sardegna in su coro”. Vizitatorii au avut ocazia să admire expoziţii de ceramică, bijuterii tradiţionale sarde, măşti şi costume populare, au gustat din preparatele tradiţionale sarde etc.


Sacul Moşului
Începând cu 22 noiembrie, până duminică, 19 decembrie, Institutul Geologic al României organizează evenimentul caritabil „Sacul lui Moş Crăciun”, sac ce este amplasat în holul central al Muzeului Naţional de Geologie. Organizatorii îi aşteaptă pe bucu­reşteni, şi nu numai, să-i ajute ca să umple sacul cu jucării sau cărţi, obiecte ce vor fi donate centrelor de plasament din Bucureşti şi Voluntari.


Desaga plină cu daruri
Între 30 noiembrie şi 6 decembrie, Palatul Copiilor din Capitală este gazda târgului de cadouri „Desaga lui Moş Nicolae”. Accente Noi i-a aşteaptat pe vi­zitatori, copii, părinţi şi bunici, cu daruri nepreţuite precum jucării, dulciuri, decoraţiuni de sezon, bijuterii cu pietre semipreţioase, cosmetice, artizanat, poşete, accesorii, toate la preţ de producător. De asemenea, în desaga lui Moş Nicolae s-au mai „găsit” şi ateliere de creaţie, unde copiii au modelat în lut.

×
Subiecte în articol: food world culinar