x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

de Maria Belu    |    15 Dec 2010   •   17:59
Food world
142628-bucate03-09-10.jpgPomana porcului la ASAS
Între 18-23 decembrie 2010, în intervalul orar 9:00 -18:00 va avea loc o ediţie specială a Târgului organizat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gri­gore Ionescu – Siseşti” din Capitală. Bucureştenii sunt aşteptaţi să guste şi să cumpere produse tradiţionale oferite de gospodarii din toate regiunile ţării: Muntenia, Moldova, Maramureş, Ardeal, Oltenia, Transilvania, Bucovina şi Dobrogea. De asemenea, de Ignat, timp de trei zile, vizitatorii sunt invitaţi la obiceiul românesc „Pomana porcului”, începând cu ora 10:00. Dansurile populare, colindele, dar şi multe alte surprize vor însoţi bucuria sărbătorilor la Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme ţărăneşti.

Sos
Mai sunt doar câteva zile până când, alături de familie, ne vom aşeza în jurul mesei de sărbătoare, plină de bunătăţi precum sarmale, cârnaţi, friptură, cozonac etc. Specialiştii spun că friptura din carne roşie este mai bună dacă este acompaniată de un sos delicios din muştar. Sosul se face din două linguri de smântână şi două linguri de muştar Knorr. Se frige carnea într-o tigaie în care s-au pus câteva linguri de ulei de măsline, când este gata se dă de o parte şi în aceeaşi tigaie se amestecă muştarul şi smântâna. Când a devenit un sos consistent se ia de pe foc şi se mănâncă împreună cu friptura.

Seară regală
Trei dintre cititorii care comandă în perioada 6-20 decembrie 2010 „Cartea regală de bucate”, volum scris de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, vor fi răsplătiţi cu o invitaţie, pentru două persoane, la o cină regală, organizată la Palatul Ghica. Tragerea la sorţi a norocoşilor va avea loc la 21 decembrie, iar cina în seara zilei de 23 decembrie. Preparatele ce se vor servi la masa specială vor fi selectate din volumul „Cartea regală de bucate”.

„Bradul lui Moş Magiun”
Pastrama, brânzeturile rafinate, cârnaţii şi alte preparate din carne de porc, produsele ita­lieneşti, dulceţurile, magiunul, mierea, produsele apicole, icoanele, cosmeticele, produsele din ceramică etc. au fost produsele-vedetă ale Târgului „Bradul lui Moş Magiun”, eveniment ce a avut loc în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie la Muzeul Ţăranului Român. Bradul Moşului a fost împodobit cu „sculpturi” delicioase, meşterite din bucate tradiţionale româneşti, iar, la final, bradul astfel împodobit a fost donat unei case de copii.

Carte de bucate
Cântăreaţa Sheryl Crow îşi va lansa, în luna martie 2011, cartea de bucate in­titulată „What Makes You Healthy”, informează femalefirst.co.uk. Vedeta declară că a devenit interesată de ar­ta gătitului după ce a fost diag­nosticată cu cancer ma­mar, iar cartea ei conţine re­ţete naturale şi sănătoase. În perioada tra­tamentului îm­potriva mala­diei, Sheryl Crow spune că a avut o atitudine po­zitivă şi a învăţat foarte mul­te lu­cruri despre nutriţie şi alimentele ce stimulează sistemul imunitar.

Moşul vine cu metroul
În perioada 16-23 decembrie în Pasajul Intercontinental de la Universitate se desfăşoară Târgul Subway Christmas. Bucureştenii vor găsi pe mesele expozanţilor dul­ciuri aromate, globuri frumos colorate, beteală, dar şi haine groase pentru iarnă. Atmosfera de sărbătoare este între­ţinută de colindători seară, de seară. Subway Christmas este deschis zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Slow Food
Grupul de iniţiativă „Radu Anton Roman” şi Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor au organizat sâmbătă, 11 decembrie, conferinţa cu tema „Ziua Terra Madre: Slow Food, nu fast food!” Simpatizanţii mişcării Slow Food au dezbătut, la Bucătăria lui Moro­mete, subiecte precum mămăliga făcută din mălai românesc măcinat tradiţional pe pături de brânză, salată de cartofi cu ceapă şi peşte afumat, cozonac de Bujor, ţuică, vinuri etc.

×
Subiecte în articol: culinar