x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Fraudele alimentare"

"Fraudele alimentare"

23 Ian 2005   •   00:00

"Fraudele alimentare"

GASTRONOMIE
ATENTIE! - Nu tot ce scrie pe etichetele produselor alimentare este adevarat Prin tehnologii avansate, oamenii de stiinta americani pot depista daca ceea ce se cumpara corespunde dorintelor consumatorului.
ANDRADA FLORIA

AVERTISMENT. Alimentele scumpe pot fi in realitate doar inlocuitori ieftini
Nu de putine ori se intampla ca, fara stirea noastra, sa dam sume mari de bani pe anumite produse, iar acestea sa ni se para ca nu sunt ceea ce am vrut de fapt sa cumparam. Pentru romani, atunci cand se intampla astfel de lucruri, solutia cea mai buna pare sa fie resemnarea, insa in SUA se lupta impotriva producatorilor care incearca sa scoata profit din naivitatea consumatorilor.

EXPLICATIA. Exista in industria alimentara o categorie de producatori care urmaresc doar obtinerea de profit, fara nici un interes in ceea ce priveste satisfacerea cerintelor consumatorului. In acest fel iau nastere produsele aflate pe piata care au o eticheta cu ingrediente naturale si care contin, de fapt, coloranti, adaosuri sau chiar alte ingrediente. Si toate acestea pentru a scadea cheltuielile si pentru a creste profitul in defavoarea companiilor oneste. Astfel, firmele care sunt conduse de lacomie ignora consecintele pe care le poate avea asupra consumatorilor inlocuirea produselor scumpe cu unele ieftine si de calitate proasta. Ba mai mult, prin acest gen de substituiri, se incalca legea prin concurenta neloiala.

IMPLICAREA STATULUI. In Statele Unite ale Americii, Administratia pentru Alimente si Medicamente (AAM - Food and Drug Administration) are grija, prin metode tehnologice avansate, ca depistarea ingredientelor necorespunzatoare sa fie facuta in timp util. Aceasta organizatie il ajuta pe consumator sa-si dea seama daca produsul pe care a cheltuit o suma de bani se ridica la inaltimea asteptarilor. Si a ajuns chiar atat de departe, incat a castigat procese impotriva conducatorilor firmelor frauduloase.

FAPTE CONCLUDENTE
Din investigatiile facute de AAM rezulta ca unele companii sau persoane fizice au castigat sute de mii de dolari din alimentele "false". Cele mai intalnite cazuri de frauda sunt acelea in care producatorii pun crap caruia i s-au adaugat coloranti, in loc de somonul care este mai scump. Este posibil, de asemenea, ca in cutiile cu "suc de portocale natural 100%" sa gasim o cantitate foarte mica de suc de portocale si una mai mare de sirop de cereale. Dar cel mai adesea, atunci cand cumparam lapte, e posibil sa dam de fapt banii pe apa alba sau chiar pe apa cu faina.
×
Subiecte în articol: gastronomie