x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar FRUCTE-MINUNE l Produse delicioase pline de vitamine Cătina albă vorbăreaţă

FRUCTE-MINUNE l Produse delicioase pline de vitamine Cătina albă vorbăreaţă

de Veronica Bectas    |    11 Ian 2009   •   00:00
FRUCTE-MINUNE  l  Produse delicioase pline de vitamine Cătina albă vorbăreaţă

S-a terminat cu Sărbătorile! Gata, vorba bancului: "Capul jos, în butoi!". Trecem la muncă! Adică am trecut! Acelaşi traseu RATB, aceleaşi maşini, aproape aceiaşi călători.



Miercuri am reîntâlnit o fătucă, probabil studentă boboacă, posesoare a unui telefon cu multe convorbiri gratuite, că prea trăncăne tot timpul. Îmi făceam griji, pentru că nu apăruse! Credeam că ne-a părăsit şi ne lasă fără informaţii preţioase. Aş!

Data de 7 ianuarie aduce înviorare în autobuzul aproape plin de oameni mohorâţi, plictisiţi şi îngrijoraţi. Fătuca era deja instalată pe un scaun şi, de parcă m-ar fi aflat telepatic, pentru că nu m-a văzut, a şi pus mâna pe telefon, a format un număr şi a dat drumul la robinetul cu vorbe. Îşi sunase o prietenă pe care s-a simţit obligată să o pună la curent cu felul în care şi-a petrecut Revelionul.

"Nina? Păi, a venit cu Vali! Da, s-au împăcat. A tras de el ca să vină împreună. Da! A, da’ s-a îmbătat mangă! Era fleaşcă! Nu putea să stea în picioare! Da, fată! Vali s-a sictirit, mai ales când a trebuit să-l care pe Mihnea, care se îmbătase şi el. Bă, da’ ştii cum a făcut ăla?! A rămas ţeapăn ca o scândură! Îl punea Mihai şi cu Vali în picioare şi cădea ca parul, perfect drept! Să mor! N-am văzut niciodată aşa ceva! E, nu prea am mâncat, pentru că mi-a fost cam rău de la Cinzano. Nu, numai nişte şorici! D’aia? Aha! L-au lăsat dracu’ afară pe hol. A rămas până dimineaţă, când a venit ta’su lu’ Mihai şi l-a sculat. Mama? Da, i-am spus că mă duc la Mihai şi a vorbit cu ta’su. Da, n-a băut, că e pe tratament. Păi nu ştii că a făcut Zona Zoster când a dat la facultate? L-a pus ta’su pe cătină albă. Ce, cum? Da, fato, aia de creşte la noi pă dealuri! Nu ştii că mătuşi-mea şi-a pus pă gardul ăla din plasă de sârmă nişte tufişuri? Da, alea care înţeapă şi fac nişte bobiţe galbene. Nu, nu sunt nebunele! Alea sunt negre. Da, fato! Păi, mătuşa face şi suc, şi vin, şi gem... Nu, sunt mai bune crude. Da, d’aia le păstrează la grindă, alea de care te mirai tu! Sunt mai bune crude. Păi, ce dacă se usucă, seminţele sunt bune! Trebuie să le cronţăni! E, ce dacă sunt mici! Da, ta’su lu’ Mihai îi dă câte un pumn de bobiţe pe zi. E, le ronţăie! Nu, seara nu se foloseşte. Nu mai dormi! Fugi d’aici! Poţi să iei şi tu! Fixează memoria, este antistres, împiedică îmbătrânirea, face tenul frumos!", îi zice râzând.

REŢETA DE GEM. "Gem? Păi, iei fructele, o farfurie cu moţ, le speli şi le pui în siropul fierbinte. Păi, din 500 g de zahăr şi o jumătate de pahar de apă. Îl legi, că lasă puţină zeamă fructele şi dacă trebuie mai pui zeamă de lămâie, vanilie şi gata, le scoţi după două-trei clocote. Ce dacă au seminţe multe? Păi, alea sunt bune! E, am văzut la mătuşa. Se găseşte prin magazine cu plante. Era să uit! E un ulei tare bun. Îţi zic instrucţiunile."
Am pierdut instrucţiunile de folosire. A trebuit să cobor. De data asta nu m-am mai supărat şi, pentru că nu ştiu cum o cheamă, am s-o numesc Cătina albă.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end păi