x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructele de aur

Fructele de aur

de Veronica Guzun    |    20 Oct 2005   •   00:00
Fructele de aur

Pe vremuri, levantica si gutuile tineau locul betisoarelor parfumate pe care le aprindem in casa. Gospodinele romance pregateau din gutui dulceata aurie, gem aromat si marmelada delicioasa.

Pentru prima data, gutuia este mentionata in scrierile grecesti, in anul 600 i.Hr, fiind un fruct important in ceremonia casatoriei. Exista istorici care presupun ca, de fapt, fructul interzis mentionat in Biblie nu era marul, ci rodia sau gutuia (numita si marul de aur). In mitologia greaca, acest fruct era considerat preferatul Afroditei, zeita iubirii.

De aceea, gutuile au devenit un simbol al fertilitatii. In timpul nuntilor antice ateniene, prietenii si familia mirilor aruncau in tinerii casatoriti cu bucatele de gutui, in timp ce ei se indreptau spre noua lor locuinta. Odata ajunsi, mireasa gusta dintr-o prajitura traditionala din miere si susan pentru a asigura fertilitatea si primea cadou din partea mirelui o gutuie. Se credea ca femeia care mananca multe gutui, va avea copii inteligenti.

PE MAPAMOND. Cel care a adus aceste fructe in Europa a fost Charlemagne (Carol cel Mare). In 812, regele Frantei a dat ordin sa se planteze multi pomi in gradina regala. Printre acestia erau si gutui. In prezent, "marul de aur" este foarte popular in Uruguay, Chile, Germania, Africa de Sud. Bucatariile traditionale ale acestor tari sunt destul de copioase. Gutuia, cu aciditatea ei, neutralizeaza grasimile. Din ea se gatesc sosuri pentru preparatele din carne grasa. Inca din perioada medievala, europenii serveau la masa felii de gutui, pentru a facilita digestia. In Spania, marmelada de gutui este servita alaturi de branzeturi.

RETETA VECHE. Prima carte de bucate, scrisa de Apicius "Dere cocqvinaria", care dateaza din secolul I, d. Hr. contine mai multe retete, unde gutuia apare ca ingredient. Din aceste fructe se prepara un gem foarte aromat. Feliile de gutui erau inmuiate intr-un amestec de miere si defrutum (un vin condimentat) si se fierbeau la foc potrivit. Gutuile se pastreaza foarte bine pe timp de iarna. Ele trebuie culese cand sunt un pic verzi, fara sa fie vatamate sau stricate. Daca le depozitati in frigider, e bine sa le tineti separat, pentru ca aroma puternica a gutuilor poate afecta celelalte fructe.

RETETA
  • INGREDIENTE: 4 gutui mari, o lingura nuci taiate marunt, doua linguri marmelada, o lingura stafide, zahar pudra.
  • PREPARARE: Se spala si se sterg gutuile. Se scobesc mai adanc la un capat si se curata samburii si partea carnoasa. Se amesteca nucile cu marmelada si stafidele si se umplu gutuile. Se asaza intr-o tava si se coc la foc potrivit. Se servesc caldute, pudrate cu mult zahar.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie gutui