x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fructele divinitatii

Fructele divinitatii

de Mara Raducanu    |    Simona Lazar    |    27 Sep 2006   •   00:00

GURMANDUL IN BUCATE
Intreaga aroma a perelor tomnatice, in douA retete demne de masa celor mai rafinati gurmeti ai lumii
GURMANDUL IN BUCATE
Intreaga aroma a perelor tomnatice, in douA retete demne de masa celor mai rafinati gurmeti ai lumii

Rasfaturi la echinox! Daca ar fi sa rostim in doar trei vorbe senzatia pe care ne-a dat-o intrarea intr-o livada cu pomi doldora de fructe ce-abia incep sa-si aureasca pielea verzuie, acestea ar fi. Fiecare fruct al echinoctiului de toamna poarta in sine, sublimat, parfumul de floare involta al echinoctiului de primavara. Si poate ca nici un alt rod nu are sansa de a ne rascoli simtul olfactiv cu alintari de floare si fruct, precum o fac perele, in octombrie. Si nu doar narile freamata la intalnirea cu "fructul zeilor". Daca ar fi sa ne luam simturile la intrebari, cu siguranta "gustul" ar avea ceva de zis. Si asta pentru ca, dintre toate fructele, perele par sa ne ofere cele mai variate provocari gustative. Putem musca din ele, proaspete, abia culese, cu coaja verde si gust intens de iarba cruda. Dar dincolo de coaja, miezul - dulce, racoros, diafan - e o desfatare. Putem sa lasam fructele de toamna in aer liber, ori pe masa de lemn, in casa de oaspeti, ori ascunse in fan, urmand sa le degustam o saptamana sau doua mai tarziu. Carnea lor are atunci alte fragezimi si dulceata ei o simtim altminteri, mai plina, mai rotunda. Le putem pregati in dulceturi, gemuri sau compoturi: conserve dulci pentru ierni friguroase. Le putem pune la pastrare in miere de albine, urmand a le folosi pentru decorarea torturilor. Iar pentru cei mai indrazneti, perele de toamna pot fi ingrediente importante pentru… un borcan cu fructe murate. De altfel, asocierea perelor cu sarea nu este un barbarism, ci un rafinament. Francezii - gurmetii lumii - considera ca nimic nu poate fi mai elegant decat un platou cu branzeturi (cheddar, camembert, bleu, ch"vre, gorgonzola, brie) asezonat cu felii de para din soiurile Beurr... Hardy, Alexandrine, Guyot sau Williams. Adora atat de mult perele incat nu e de mirare ca lor li se datoreaza crearea celui mai nou soi, Ang...lys, certificat in anul 2000. Doua retete frantuzesti, avandu-le ca ingredient, va propunem si noi in aceasta pagina: Pere in sos de vin si Pere in foitaj.

Finetea unui fruct

Considerat cel mai fin fruct, para, denumita stiintific Pyrus communis, este originara din partea de nord a Indiei. Daca la inceputul primului mileniu erau 41 de soiuri de pere, la inceputul anului 1842 erau identificate 700 de sortimente. In prezent, in lume sunt peste 3.000 de tipuri, impartite in functie de regiuni: cele europene si cele asiatice. Perele sunt bogate in fibra - o importanta sursa de potasiu si, desi par foarte consistente, contin doar 100 de calorii. In schimb, reprezinta o importanta sursa de vitamine B si C si contin fosfor si iod.

Coacerea si culesul perelor

Perele sunt printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sunt culese. Lasate in copac sa se mai coaca, pulpa lor delicata devine granuloasa. In schimb, daca sunt culese si sunt pastrate in punga de hartie, la temperatura camerei, intre doua si cinci zile, fructele devin mai gustoase. Pentru gatit, pentru a evita innegrirea fructului, acesta se tine intr-o solutie cu apa si zeama de lamaie cateva minute (3 lingurite cu suc la un pahar cu apa). Perele pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate la prepararea lichiorurilor, otetului, sucurilor si gemurilor.
PERE IN SOS DE VIN
  • INGREDIENTE: 8 pere, 800 ml vin alb, 200 ml vin rosu, 150 g zahar tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, 5-6 cuisoare, doua betisoare de scortisoara, o lamaie, o portocala, topping de capsuni.
  • PREPARARE: Perele se spala, se curata de coaja, apoi se stropesc cu sucul de lamaie ca sa nu se oxideze. Se toarna cele doua tipuri de vin intr-o oala, se adauga zaharul tos si se fierb. Cand vinul incepe sa fiarba, se adauga cuisoarele, betele de scortisoara si perele. Se adauga coaja si sucul de la o portocala si se lasa sa fiarba perele circa 25 de minute, intorcandu-le din cand in cand pe fiecare parte, ca sa fie fierte uniform. Cand perele sunt fierte, se scot din vin si se asaza in pahare sau cupe. Se mai lasa vinul sa fiarba 5 minute, se trece printr-o strecuratoare si se toarna deasupra perelor. Se lasa sa se raceasca si se pune deasupra topping-ul de capsuni.
  • PERE IN FOITAJ
  • INGREDIENTE: 4 pere, un pachet cu foitaj, un ou, 100 g zahar tos, 700 ml vin alb, doua cuisoare, un betisor de scortisoara, o lingura cu miere, afine, zahar pudra.
  • PREPARARE: Vinul se amesteca bine cu zaharul tos, cuisoarele si scortisoara. Se adauga mierea si se pune la fiert. Cand vinul incepe sa fiarba se pun perele spalate si se lasa pana cand, daca introducem o scobitoare in pere, aceasta patrunde usor. Se scot perele din vin si se lasa sa se raceasca. Se dezgheata foitajul, se taie in patru patrate mari si in mijlocul fiecarui patrat se asaza cate o para. Se unesc capetele patratului in forma de con, se stropeste o tava cu apa rece si se asaza conurile in tava. Se ung cu oul batut, apoi se introduce tava in cuptor. Se servesc caldute sau reci, cu zahar pudra si afine.
  • ×
    Subiecte în articol: pere perele