Exista printre poftele omenesti una care poate fi satisfacuta oriunde, in orice imprejurare si in orice moment, indiferent de anotimp⦠Este pofta pentru fructele cele mai populare din lume, pentru mere.
ANDRADA FLORIA
PLENITUDINE. Perfectiunea acestor poame este asociata cu pacatul originar |
In antichitate, fructele erau considerate singurele placeri incarcate de puterea naturii, dupa lapte si miere. Merele erau, deci, cele mai apropiate de perfectiunea divina, fiind asociate inca de la inceputurile lumii cu dragostea, frumusetea, norocul, sanatatea, placerea, intelepciunea, tentatia, senzualitatea, sexualitatea, virilitatea si fertilitatea.
LEGENDA. Si daca ar fi sa ne gandim la Biblie, am mai putea adauga la aceasta lunga lista si placerea cunoasterii si pacatul. Toate acestea au fost subiectele unor povesti si traditii legate de originile omului. Legendele sunt aceleasi, indiferent de religie, si se refera la ideea nasterii omului in gradina paradisului, care abunda de pomi plini cu fructe.
In mitologia greaca, Gaia, zeita Pamantului, care era simbolul fertilitatii si al maternitatii, a adus drept cadou la nunta lui Zeus cu Hera un pom cu mere aurii. Conotatiile romantice, dar si sexuale ale marului au facut ca acest fruct sa fie consumat ca desert, la finalul mesei. Si asta nu doar pentru gustul divin si aspectul zemos si nici doar pentru ca merele erau bune pentru digestie, ci pentru ca erau cunoscute proprietatile lor afrodiziace.
Citește pe Antena3.ro
RETETA - Mere coapte |
|