UNDE FUGIM DE ACASA
VANDA IONITOIU
Multa zapada, ghetus si frig cat cuprinde. Asta este atmosfera de iarna, cand toata lumea prefera sa stea in
casa, la gura sobei, sa bea o ciocolata calda si sa citeasca o carte buna. Toata lumea in afara de cei a caror energie poate fi cu greu stapanita si care nu se simt in largul lor decat in centrul evenimentelor. Iar daca evenimentul este o petrecere, cu atat mai bine. Multa muzica, discutii cu prietenii si ceva de mancare⦠asa, cat sa nu se umple prea mult stomacul, altfel e pacat de muzica aia buna! Iar daca vrei sa te distrezi cu adevarat, alege o petrecere simpla, la care stii insa ca se vor aduna toti prietenii tai, in locul uneia pretentioase, unde tinuta si conduita sunt obligatorii.
Dar gata cu vorbaria. Invitatiile au fost facute, iar tu te numeri printre fericitii castigatori ai unei seri de vis pe ritmuri de salsa.
Cel mai important este sa se stabileasca de la inceput numarul invitatilor, iar gazda sa aranjeze apartamentul, in asa fel incat sa fie loc pentru toata lumea. Nu ca daca ai sta prea aproape de cel ce-ti place n-ar fi bine, dar ai nevoie si de ceva loc pentru ca el sau ea sa observe talentele tale artistice pe ringul de dans. Dar ca sa poti spune ca totul a fost OK si petrecerea a fost una "foarte reusita", trebuie sa cazi la pace cu ratiunea si cumpatul si sa incerci sa-ti impui niste limite.
TINE RITMUL. Nu te grabi sa termini tot ce ti-ai pus in farfurie pana se sfarseste melodia. Savureaza mancarea si constientizeaza fiecare inghititura pe care o iei. Nu adapta si mestecatul la muzica de petrecere! Cand e vorba de petreceri mai putin simandicoase, ofera-te sa aduci si tu ceva de mancare. Gandeste-te la ce le-ar placea celorlalti, dar tine cont si de dorintele tale. Altfel risti sa te trezesti in toiul distractiei ca, din diverse motive, nu poti sa mananci mai nimic. Alege o varietate cat mai mare de feluri de mancare, dar gusta-le moderat. Nu te grabi sa razi piscoturile cu ciocolata de dragul "gustului sublim". Mananca putin din toate si lasa timp stomacului sa digere alimentele.
"COOL" FARA ALCOOL. Ginul, berea, taria si cocteilurile sunt bauturi bogate in calorii. Nu inseamna foarte mult daca le consumi doar intr-o seara, dar daca ai doua sau mai multe petreceri intr-o saptamana, atunci vei simti pe pielea ta efectele. Nu pleca de acasa fara sa fi mancat ceva inainte. Ideea cu "las ca nu-mi mai umplu stomacul acum, ca tot mananc acolo" este total gresita. Alege sa consumi ceva bogat in proteine, care sa-ti tina de foame pana te dumiresti ce si cum e cu masa la petrecere.
SANATATE IN FARFURIE. Chiar daca ai scapat de zilnicele canoane culinare, nu face abuz de grasimi sau alte preparate care cad greu. Mananca legume, carne de pui sau peste, dar nu te infige in prajiturile cu ciocolata, chiar daca-ti lasa gura apa. Si toti se vor intreba ce-ati mancat dumneavoastra, de aveti asa o energie in ring.
PRUDENTA E TOTUL. Nu aseza paharele cu apa sau suc in apropierea prizelor sau a altor generatori de curent. Daca unul dintre ele se varsa, risti ca, in cel mai bun caz, sa te alegi cu o petrecere ratata si cu niste prieteni ceva mai ciufuliti.
|
BURLACI
La astfel de petreceri timpul este dedicat sarbatoririi celui care urmeaza sa-si incheie viata de celibatar. Este un chef la care sunt prezenti in special barbati, iar mancarea e ceva mai greoaie si mai satioasa.
CARNAVAL
Voie buna, mister si⦠multe incurcaturi de situatie. O deghizare buna, o masca ingenioasa sau o frumoasa rochie de bal asigura cu succes buna desfasurare a unei astfel de petreceri. Mancarea este cat mai exotica.
ANIVERSARI
Ce poate fi mai placut decat sarbatorirea celui drag? Poate fi ceva restrans sau din contra, mai pretentios. Se folosesc multe confeti, panglici colorate, baloane si bineinteles tortul, care este lovitura de gratie a serii.
DRAGOBETE
Totul in jur trebuie sa "vorbeasca" despre dragoste. O pernuta rosie aruncata intr-un colt si lumanari parfumate. Daca mai adaugati si o muzica buna, lenta si o mancare foarte usoara, noaptea va fi cu siguranta de neuitat.
|