In perioada 6-12 mai, Muzeul Taranului Roman organizeaza o expozitie dedicata minoritatilor nationale din Romania. Cateva dintre cele 19 etnii prezente la eveniment au facut si o prezentare gastronomica.
de VERONICA GUZUN | |
GASTRONOMIE | |
|
CURIOZITATE. Racii macedoneni i-au atras pe multi dintre vizitatorii expozitiei |
Muzeul Taranului Roman - aglomeratie de etnii. Graiuri diferite, oameni din zone diferite ale tarii, in porturi traditionale diferite. Este saptamana diversitatii in Romania. Sub acelasi acoperis s-au adunat 19 minoritati etnice. Comunitati mai mici sau mai mari au pregatit un grup care sa ii reprezinte la acest eveniment. Nimeni nu a venit cu mana goala. Ficare stand avea un "vino-ncoa". Fie ca te imbia cu bijuterii viu colorate, fie cu vase de lemn, de lut sau de cupru. Cele mai solicitate au fost insa standurile de la care puteai sa cumperi ceva specific bucatariei comunitatii.
ORGANIZARE. Liliana Ionescu, seful Sectiei de relatii publice a Muzeul Taranului Roman, ne-a spus ca la editia actuala minoritatile etnice au venit cu mai multe produse gastronomice decat anul trecut. Pentru ei a fost rezervata o sala aparte. Orice preparat era de vanzare. Tatarii turco-musulmani au avut cateva platouri pline cu produse de patiserie: placinta cu carne de vita (kurma borek), baclava, sarailie si minuni dulci cu lamaie. Ismail Ghiuslen, reprezentanta a acestei etnii, ne-a spus ca pentru a prepara toate aceste bucate a fost nevoie de 15 kilograme de faina si trei zile de munca. "Este un lucru migalos. Pentru baclava, foaia se intinde pana la grosimea firului de par", a adaugat Ismail Ghiuslen.
TRADITIE. Macedonencele, imbracate in port popular, au umplut doua mese cu bucate diverse: placinta cu branza, spanac, praz, banita, malai, raci, papusi de stevie, muraturi prajite. Laura Rogobete, macedoneanca din Oltenia, ne-a dat reteta papusilor de stevie. "Stevia se spala foarte bine, se curata de cotor si se infasoara ca niste sarmale, au forma unor papusi. Apoi se sareaza si se pun pe gratar sau se prajesc in ulei. Se servesc cu mujdei." Standul etniei croate a atras in special prin palinca din prune maturata sase ani in butoi de stejar. Cei care gustau spuneau ca este foarte tare si are un gust specific. De la expozitie nu au lipsit preparatele traditionale romanesti, dar nici colacii secuiesti.
RACI (ARDEI UMPLUTI)
|
12 bucati de raci (ardei rosu uscat)
250 g de orez
500 g ceapa sau 4 fire de praz mai mari
100 g faina
400 ml ulei
250 ml suc de rosii
200 ml apa
o varza acra mai mica
sare
piper
cimbru
Preparare. Se fierbe orezul si se caleste usor ceapa taiata marunt (prazul). Se amesteca orezul cu ceapa, cu 75 grame faina, cu sare si piper dupa gust. Se spala ardeii bine, se curata de seminte, se cresteaza la varf si se umplu cu compozitia de orez si ceapa. Fiecare ardei, cu partea de unde s-a umplut, se trece prin faina. Se asaza uniform in tava varza murata taiata fideluta, se toarna sucul de rosii, uleiul si se presara putin cimbru. Se asaza ardeii umpluti peste varza, se stropesc cu apa si se dau la cuptor incins pana se rumenesc bine si se fierbe varza.
|