x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomia minoritatilor

Gastronomia minoritatilor

25 Oct 2004   •   00:00

La Muzeului Taranului Roman s-au adunat reprezentantii principalelor minoritati din Romania pentru a prezenta publicului traditiile si obiceiurile specifice. Paturi, vesela, butoaie, carti, imbracaminte, incaltaminte si nu in ultimul rand mancare si bautura.

CRISTINA CATANA

GUST. Colacul secuiesc a fost vedeta targului
Cele mai cautate produse culinare au fost colacii secuiesti. Acestia sunt specifici zonelor Covasna, Harghita si Mures. Reteta este una veche de sute de ani, dar bucatarul, Fejer Karoly, nu a vrut sa ne dea prea multe detalii. Concurenta este foarte mare si fiecare are un secret al lui cu care alinta papilele gustative ale gurmanzilor. Insa am reusit sa aflam ca ingredientele principale ale colacului secuiesc sunt faina, oua, sare, lamaie, drojdie. Karoly nu va recomanda sa incercati sa il faceti acasa, in primul rand ca aveti nevoie de jar pentru a-l coace si in al doilea rand pentru ca va trebuie si o masinarie speciala. Utilajul nu are nume. Fiecare dintre preparatorii de colac secuiesc a mesterit cate o astfel de masina.

TURTA DULCE. Tot din zonele Covasna, Harghita si Targu Mures vine si turta dulce. Cea mai cautata a fost aceea care are in ea o oglinjoara. Obiceiul este foarte vechi. Se spune ca baietii le faceau fetelor cadou turta dulce si puneau in ea si o oglinda, pentru a arata ca au inima curata si deschisa. Varga Zsuzsama prepara turta dulce doar de un an, dar a intrat deja in industrie. Spune ca este foarte greu de preparat si de ornat. Cu toate acestea a adus la targ foarte multe sortimente de turta dulce: figurine - veverite, arici, casute, cu vanilie, cu ciocolata, cu nuca de cocos. Figurinele sunt ornate manual cu o crema preparata din albus de ou si zahar.

PLACINTE. Cu preparate culinare traditionale au venit si reprezentantii turcilor si tatarilor. Nu trecusera decat patru ore de cand se deschisese targul si Museit Seriha nu mai ramasese decat cu cateva felii de geantik - o placinta cu coca dospita si carne, uma korabia - prajiturele din faina si margarina in forma de con. Restul produselor au fost devorate de vizitatorii dornici sa afle gustul traditiilor altor nationalitati. Macedonenii i-au incantat pe oaspeti cu placinte si rachiu de prune. Si aici farfuriile erau aproape goale. Nu mai erau decat cateva felii de banita si o placinta-foita. Restul, placinta cu spanac, cu praz, salata de vinete, tifeneac - placinta cu dovleac - au fost servite de cei care au avut inspiratia sa vina de dimineata la targ.

JUVENIL

"Prin anul 1600, turta dulce se vindea prin targuri. Era «puiul targului» si tinerii erau cei mai mari cumparatori" - expozant, Targu-Mures

VECHI

"Colacul secuiesc are o traditie veche. Babele coceau inainte cozonacul sau painea pe jar si de aceea a ramas si obiceiul asta, sa facem colacul pe foc de lemne" - Fejer Karoly, Targu Mures

×
Subiecte în articol: gastronomie