x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GASTRONOMIE/Practic

GASTRONOMIE/Practic

28 Oct 2004   •   00:00

28 OCTOMBRIE 2004


  • La prepararea cremei de tort se poate adauga ness, cacao sau nuci macinate in loc de fructe.
  • La ornarea tortului foloseste tot talentul si imaginatia de care poti da dovada, dar nu exagera, lucrurile simple sunt intotdeauna de bun gust.
  • Poti spori calitatile tortului si prin felul in care il prezinti. Asa ca, asaza-l pe un platou cat mai frumos.
  • Nu neglija lumanarelele la tortul pregatit special pentru aniversare, ele vor sublinia nota de sarbatoare a evenimentului.
  • Taierea prajiturilor sau torturilor in felii subtiri si frumoase se poate face daca se foloseste un cutit bine ascutit, muiat in apa calda si sters repede. Operatia se repeta pentru fiecare felie.
  • Clatitele dulci se parfumeaza cu zahar vanilat, cu coaja de lamaie sau cu putin rom. Clatitele sarate se vor condimenta putin cu verdeturi tocate, piper sau chiar mujdei.
  • Rulada de nuci se va taia numai dupa ce s-a racit complet.
  • Un tort prea mare, care nu va fi consumat la o masa, se taie astfel: se fac intai doua jumatati si din centrul fiecareia se vor taia portii egale. Ceea ce mai ramane din tort se va putea "intregi" intr-unul mai mic, asezat pe un platou de dimensiuni reduse.
  • Glazura pentru torturi si prajituri se coloreaza in rosu cu zeama de sfecla si in galben cu coaja de portocale.
  • Glazura tortului va fi neteda daca se inmoaie cutitul in apa clocotita inainte de a o intinde.
  • Inainte de a pune glazura pe un tort se va presara cu putin amidon pentru a-si pastra forma.
  • Inainte de a intrebuinta nucile pentru torturi, se prajesc putin in cuptor si in acest fel vor avea gust de alune.
  • Toate ingredientele care vor intra in compozitia unei prajituri se vor duce la bucatarie cu o ora inainte de a fi folosite pentru a avea aceeasi temperatura. Prospetimea lor este o conditie esentiala pentru reusita preparatului.
  • Cand se pregatesc creme de ciocolata, acestea vor avea un gust deosebit de fin daca ciocolata se va topi in putina cafea in loc de apa.
  • Frisca se bate intr-un vas smaltuit, intr-o incapere mai rece, in nici un caz aproape de o sursa de caldura.
  • Niciodata nu se va deschide usa cuptorului in care a fost pusa la foc o prajitura, mai devreme de trei sferturi din timpul necesar coacerii. Astfel, aluatul nu va mai creste, iar prajitura va ramane cleioasa la mijloc.
  • In compozitia pentru papanasi se vor pune doua linguri de malai, pentru a-i face mai pufosi.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie