x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gemul de rubarbăr al prinţului Charles

Gemul de rubarbăr al prinţului Charles

de Magda Cristina Ursache    |    26 Aug 2014   •   23:10
Gemul de rubarbăr al prinţului Charles

Coborâm de la biserica din deal, unde am „cercetat”, curioşi, „tur­­nul slăninii”. La Criţ, ca peste tot în sa­tele săseşti risipite între culmile moi ale arcului carpatic transilvan, unul din­tre turnuri servea pentru păstrarea, pes­te iarnă, a cărnurilor afumate, a jam­boanelor, cârnaţilor şi a bucăţilor de slănină tăvălite-n boia. „Inspecţia” din „turnul slăninii” nu ne-a lăsat însă decât să ne imaginăm cu va să fi fost asta, cu multă, multă vreme în urmă. Am zărit câteva „beţe” îmbătrânite, de ca­re, din loc în loc, încă rămăseseră fi­xate cârligele în care se atârnau căr­nurile. Şi atât. În rest, totul e o poveste cu oameni de demult...

Coborâm, cum spuneam, dinspre bi­se­rică, în căutarea oamenilor de azi şi a poveştilor lor. Nu departe, într-un punct de răscruce, o întâlnim de Rozalia Anghel. Nu e săsoaică, dar ştie o mul­ţime de secrete (culinare şi nu nu­mai) de-ale saşilor. E unguroaică mări­ta­tă c-un moldovean care lucrează la pos­­tul de poliţie din Rupea. Sunt, cum s-ar zice, „venetici” în sat. Dacă mai poţi fi numit aşa după douăzeci de ani şi mai bine!

În uşa pensiunii, Rozalia, femeia ne în­tâmpină zâmbind. „Dar intraţi!” In­trăm, mai ales că am venit cu un scop anu­me. Să-i aflăm reţetele, cele cu care a cucerit o ţară întreagă. Reţetele de con­serve şi gemuri, gătite „ca pe vremea sa­şilor”, al căror secret ni-l desluşeşte din­tru bun început: „Dragostea şi răb­da­rea”. După care adaugă: „Ingredientele să fie foarte proaspete, de foarte bu­nă calitate. Eu fac gemuri, nu dulceţuri. Pun mai puţin zahăr, numai să se ţină”.

Mmmm! Gustăm şi noi din gemul care-i place atât de mult prinţului Charles! Şi înţelegem de ce se întoarce în fiecare an, la Criţ şi la Viscri.  

Citește articolul integral ca să afli rețeta gemului de rubarbăr, așa cum îi place și prințului Charles.


Vezi și
Busuiocul - leacul magic! Află ce boli vindecă
Tărâțele de grâu - eficiente în terapia bolilor digestive și în cura de slăbire
Vrei să slăbești, dar îți este mereu foame? Iată 5 TRUCURI CARE TAIE POFTA DE MÂNCARE!
„Planta magilor” vindecă dependența de alcool, tutun sau droguri!
Prunele - fructele-medicament ale sezonului. Află în ce afecțiuni sunt benefice și 6 rețete terapeutice


×
Subiecte în articol: felicia retete printul charles