x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

George Stanca - Din Parnas in Babilon

0
19 Apr 2005 - 00:00

  • de POMPILIU KOSTAS RADULESCU
  • RETETA DE VEDETA
  • De curand, la o masa mai fistichie, cineva n-are stare si-mi zice ca, la nasterea mea, ursitoarele nu prea si-au facut datoria si am ramas cu gura necusuta. Nu mai tin minte bine ce-i spusesem, dar m-am facut ca nu pricep (ete ca po’ sa si tac). Dar cetateanul, pe care-l tratam indeobste cu titlul de cunostinta, se vede treaba ca ma luase de musteriu, ca nu ma slabeste. Razbunarea mea e crunta, caci imi vine in minte o poveste de primavara.

    "Friends, lend me your ears", as fi putut spune daca Shakespeare ar fi vrut sa fiu un fel de Marc Antoniu. Dar cum nu sunt, imi amintesc doar de o zi simpla, o zi minunata, in care visinul din curtea parintilor mei a deschis ochii si m-a privit cu mirarea unei petale.

    Intr-o astfel de zi, patrund usor timorat, dar fara sa las sa se intrevada, in casa poetului George Stanca. Ma las condus pana in camera de lucru, ticsita de carti si ziare, unde, cu spatele la zidul imaculat, din rame albe alaturate, cativa pictori au facut in sfarsit pace.

    O cafea de dimensiuni potrivite ma asteapta deja pe masa. "Mi-am luat din Italia o masinuta de facut cafea la aburi", imi explica, mandru, poetul. "Da’ asta nu-i asa de tare, ca italienii fac o cafea de nu poti s-o bei. Te urci pe pereti in urmatoarele 10 minute. Eu am renuntat de mult. Acum beau cafea ca americanii, adica mai mult apa, si-i pun si lapte. Am luat exemplu de la un amic pictor care isi facea o astfel de cafea. O turna intr-o cana mare pe care o tinea langa el cand lucra. Dar nu stiu cum se face ca, intr-o zi, noua lui prietena, in loc de cafea la filtru, i-a facut expresso in ditamai stacana, de era omul sa faca infarct. Eu sunt mai prevazator. Incep ziua cu cafea cu lapte si dupa ora pranzului termin cu lapte cu cafea!", zambeste si, uitandu-se la ceas, imi intinde canuta cu lapte pe care, sincer sa fiu, ma gandisem sa o cam iert azi.

    Spalatul vaselor e o terapie



    "Dar de curand am descoperit bucuria de a bea ceai. Iar cum taurii fac totul de-a valma si nu se mai satura, ca n-ai sa vezi un taur slabanog decat daca-i bolnav, am cumparat o gramada de soiuri, de la cele turcesti pana la cele chinezesti cu petale de trandafir, adica de la ceea ce se cheama cu adevarat ceai pana la ceea ce ar trebui mai bine sa numim fiertura de plante. Si cum sunt absolut intoxicat de marea literatura sud-americana, am inceput sa beau la un moment dat si ceai de matte, aromat si foarte tare. Ca sa aflu de la unul de prin partile locului ca se bea combinat cu votca! Pai, in ritmul asta, ar trebui s-o iau ca-n Ardeal. Cu litruta de dimineata. Asa ca am fost nevoit sa renunt. Dar nu stiu de ce, ceaiul asta se gaseste la noi sub numele de Ceai de Malta. Nu stiu ce traditie are bautul ceaiului acolo, poate influenta araba. Pe mine acolo m-au fascinat trei lucruri. Unul este ca, asa cum copiii la noi bat maidanul, acolo joaca polo prin golfulete. E ca un sport national. Apoi limba, o italo-araba cu niste sonoritati absolut speciale. Si ultimul, dar cu o poveste aproape de necrezut, este un personaj pe care l-am cunoscut si care trece drept regele inghetatei. Acest Joe Curran, prieten cu unul dintre baietii lui Kim Ir Sen, care a facut facultatea in Malta. La un moment dat, acest baiat i-a dus tatalui lui inghetata de la acest prieten. Povestea spune ca lui Kim Ir Sen i-a placut atat de mult, incat de fiecare data cand pleca acasa jumatate din avionul pus la dispozitia fiului lui era plin cu inghetata facuta de Joe Curran.

    "Dar tangentele mele cu bucataria nu se rezuma la ceai si cafea!", schimba subiectul gazda mea, inainte sa apuc sa pun vreo intrebare. "Doua lucruri ador eu sa fac in bucatarie. Primul este, evident, gatitul. Cel de-al doilea, pe nedrept lasat la o parte de toti, este spalatul vaselor!" Ce?! Nu-mi pot stapani uimirea, iar aflarea motivului precis, dar absolut precis, devine o necesitate aproape fizica! (ma rog, poate ca exagerez nitel, da’ tre’ sa recunoasteti ca suna bine!)

    "Pai, ce poate fi mai satisfacator decat o farfurie murdara, plina de grasime, pe care o aduci la curatenia deplina? Asta iti da sentimentul desavarsirii, si inca foarte repede. Nu-i asa? In plus, si cred ca asta vine o data cu varsta, am devenit un perfectionist.

    In ceea ce priveste gatitul, totul se invarteste in jurul unui diabet cu care m-a procopsit mama. E o boala mostenita pe cale materna, pe care, dupa ce am descoperit-o la mine, am aflat ca mai toti membrii familiei noastre pe aceasta linie au avut-o. Asa ca, adaugand la asta si o afectiune teribila pentru acel produs culinar care se cheama ciorba, m-am specializat. Si cum diabetul se spune, pe drept cuvant, ca e o boala boiereasca, pentru ca n-ai voie cartofi, fasole si paine cat mai putina, dar, in rest, carne aproape la discretie si cruditati, am gasit si calea de scapare fara sa ma privez de ceea ce-mi place mai mult. Am inventat ciorbele-combinatii, un fel de Babilon à la Stanca. Doar dero si sarma ghimpata nu bag in ciorba! In rest, orice! Iar eu cand zic ciorba, trebuie sa fie acra! Dar nu oricum, ci acrita cu zeama de varza, moare, cum ii zice in Ardeal.

    Apropo de Ardeal! Am descoperit la niste prieteni de acolo o bogatie de retete aproape nestiute, pe care nici eu, care sunt destul de umblat, nu le credeam posibile. Pai, cand merg la familia Cojocaru din Sebes, fara placinta de rubarba nu scapa de mine! Ma duceam pe la Alba-Iulia si, daca treceam pe la ei, uitam sa mai plec acasa. Dar si ei erau de vina. Ca sa ma atraga, imi spuneau doar "Vino la noi, ca avem ciorba de ardei umpluti!". Auzi tu! Ciorba de ardei umpluti!" Mirare impartasita o data cu mine si de vreo cateva papile gustative proprii, mai mofturoase din fire.

    "Dar, ca veni vorba, continua poetul George Stanca, sunt mandru ca am reusit sa ma las de doua lucruri din Ardeal: palinca si slanina. Acum, daca ciugulesc 30-50 de grame, e mare lucru. Alta data, asta era masa de baza!

    Tin minte ca eram pe vremuri prezentator de spectacole la "Rapsodia Romana" si in turnee eram mereu coleg de camera cu Mircea Vintila. El, inainte sa plecam, ma suna si-mi spunea: "Vezi ca avem un turneu de doua saptamani. Ia si tu doi metri de slanina!". Asa si faceam. Iar ajunsi in orasul unde aveam spectacol, el se trezea dis-de-dimineata, ca era si pe atunci un matinal, si cumpara ceapa si usturoi din piata. Cand se inapoia, ma trezea suav, ca avea boala diminutivelor, "Gigica, am adus ceputa si usturoias". "Bine, eu dau slaninuta diseara", ziceam eu, si ne puneam pe mancat de ne trosneau falcile."

    Drumul meu de aici e gata trasat. Acasa via un bucatar fudul pe care-l stiu eu. Nu de alta, da’ sa-i mai dau peste nas!

    "Jupanita superba, domnita
    preafrumoasa,
    hai sa ne inchidem in casa
    hranindu-ne o saptamana
    intreaga
    cu amor"
    George Stanca
    "Joc de doi"
    - fragment
    "Vino deseara, doamna mea,
    te-astept cu vutca si cahfea,
    rahat, dulceturi, serbet bun
    vom bea si-om mesteca
    tutun"

    George Stanca
    "Invitatie"
    - fragment

    CIORBA CU DE TOATE
    Pentru ca aceasta reteta sa iasa cum trebuie, avem nevoie intai de toate de un dictionar! Cum de ce? Ca sa adunam pe masa din bucatarie, metodic si fara omisiuni, tot ce scrie pe acolo ca e leguma! Ca o ciorba nu e greu de facut, e adevarat. Dar la fel de justa mi se pare si afirmatia transmisa pana la noi, prin viu grai sau folosind alfabetul in uz, ca o ciorba buna nu intalnesti chiar in fiecare zi. Asa ca ochiu’ la mine!

    Se pune mai intai orezul la fiert, ca e mai greoi din fire. Apoi se continua cu radacinoasele, adica telina, morcovi si pastarnac si mai la urma tot ce isi spune verdeata, urzici, stevie, marar, frunze de telina. Cate putin din fiecare, sa incapa toate. Un bucatar inventiv mai scapa si macaroane de tot felul si fidea. Apoi sare si zeama de varza, ca doar e ciorba, nu ghiveci!
    SFAT
    Toate legumele trebuie razuite sau tocate, ca sa nu-si dea seama nimeni ce mananca. Asta-i secretul bucatarului!

    AURUL E RAR
    Vad ca foarte multi in jurul nostru tin teribil de tare la termenul asta de vedeta. Eu cred ca este doar o eticheta pusa pe un produs pentru a se vinde mai bine. Pentru cine nu stie cu adevarat ce cumpara sau daca ii este cu adevarat folositor, un ambalaj atragator rezolva tot. "L-am vazut la televizor! Inseamna ca e bun, dom’le!", spun unii, dar habar n-au ce inseamna valoare! Iar din partea "lipitorilor de etichete", daca aduce bani, ce mai conteaza! Eu nu vreau sa fiu o gaita pentru care tot ce luceste e aur. Aurul e rar! Eu sunt doar un om care vrea sa-si vada de treaba. Poetul, artistul nu trebuie sa aspire niciodata decat la recunoasterea artei sale. "Vedeta" ucide arta! Atunci traiesti, lucrezi doar pentru a te vinde cat mai bine! Atunci cand vezi ca spectacolul, tabloul, cantecul, romanul sau poezia ta "a prins" si continui la fel, autoimitandu-te, ai murit ca artist!
    Citeşte mai multe despre:   cafea,   ciorbă,   stanca

     

    Ştiri din .ro




    Mai multe titluri din categorie

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie

    Sharon Stone a rămas fără asigurare în pandemie
    Sharon Stone a spus că a fost amenințată după ce a cerut un staff complet vaccinat la filmări. Actrița a mai precizat că în pandemie a rămas fără asigurare medicală, după 43 de ani în industria...

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?

    Care sunt cele mai bune lenjerii de pat pentru noptile caniculare?
    Galerie Foto Vara este o bucurie, dar si o pacoste cand vine noaptea si confortul somnului dispare din cauza caldurii. Asternuturile nepotrivite parca pun paie pe foc in toata aceasta poveste. Dimineata te trezesti mai obosit decat...

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1 Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă

    Cel mai răcoritor show al verii va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena 1  Alina Pușcaș se antrenează intens pentru Splash! Vedete la Apă
    Galerie Foto Alina Pușcaș se antrenează intens deja pentru cel mai răcoritor show al verii! ”Splash! Vedete la Apă” va avea premiera pe 13 și 14 august, la Antena...

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență

    Premiera serialului ”Povești de familie”, la Antena 1, lider de audiență
    Galerie Foto             Premiera serialului ”Povești de familie”, difuzată luni, între orele 13.59 – 16.00, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul...

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici

    Intact Media Group, lider SATI pentru a doua lună consecutivă, cu 16.035.305 vizitatori unici
    Grupul Intact Media s-a clasat pentru a doua lună consecutivă pe primul loc în SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet), cu 16.035.305 vizitatori unici și 3 site-uri în TOP 10....

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

    Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
    Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

    Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
    Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

    Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
    Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

    Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

    (P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
    Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

    Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
    În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

    România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
    Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

    Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

    Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
    Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

    Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

    Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
    De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

    Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

    Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
     Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...
    Serviciul de email marketing furnizat de