INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, iata ca am prins vremea sa imi mai marit inca o nepoata. Si de data aceasta va fi o nunta mare, mare de tot, mai ales ca mirele nu este de pe la noi.
L-a adus Dana tocmai din Rusia, dintr-un satuc de-al lor de pe acolo. Baiatul, Vladimir, venise la studii la noi si nu s-a mai dat dus. Zilele trecute au venit toate neamurile lui, cu mic, cu mare, sa il vada pe Vlad, ca asa il alinta ei. Si cand au venit, m-am apucat sa pregatesc de-ale gurii in stil rusesc. Bors rusesc cu dafin, bitoci, varenki, votca, pelmeni, suba, uha⦠Doamne ce-am mai trebaluit! Doua zile in cap am stat in bucatarie sa pregatesc pentru oaspeti toate acele bunatati.
GANDURI BUNE. Voiam sa o imbunez pe viitoarea soacra a nepoata-mii. Si n-am gandit rau, ca biata femeie carase dupa ea un samovar, ceainic de pe la ei, pesemne cu gandul sa o cucereasca pe viitoarea nora. Cand a vazut doamna Nina ce de bucate am preparat eu, a ramas fara grai. Nici nu a apucat sa spuna ceva, ca i-am si turnat un paharel cu votca, ca sa i se para bucatele si mai bune. Si bine am facut, ca am vazut-o pe Dana cum ma mustra din priviri. Nu intelegeam de ce, dar apoi am realizat ca uitasem sa ii pun viitoarei soacre un ardei iute langa bors. Dar biata femeie era asa de entuziasmata, incat nici nu bagase de seama.
TRADITIONAL. La sfarsitul mesei, dupa ce i-am imbuibat cu delicatese de-ale lor, m-am gandit sa pun pe masa si niste dulciuri romanesti. Am facut niste poale-n-brau, asa cum m-a invatat pe mine o matusa de-a mea de la Suceava, de nu mai stia doamna Nina ce sa mai zica. Drept e ca eu nici nu intelegeam ce zice, ca rusa nu stiu nici o boaba. Dar cum sa nu ii fi placut cand era toata numai zambet si infuleca de parca se bateau sapte turci la gura ei. Iar in mine salta inima de bucurie, ca, vorba aia, mi se recunostea statutul de gospodina.
CUSCRA. Dupa masa asta, a urmat vizita neamurilor lui Vlad acasa la parintii Danei, care sunt de pe undeva din Oltenia. Acolo, alta masa, dar cu bucate romanesti preparate de Ionica, fata unui frate de-al meu. A vrut si ea sa se intreaca pe sine si le-a pus rusilor sub nas tot soiul de mancaruri, traditionale de data asta. Cuscra a adus cadouri pentru toata lumea, insa darul cel mai apreciat de toata lumea a fost o sticla cu votca. Barbatii au stins-o cu zaibar oltenesc, de a dansat toata lumea pana dimineata. Prinsesera o energie de ziceai ca au mancat catran.
A urmat nunta. Dans si voie buna, ca de-acum lumea era antrenata dupa cele doua chefuri de pomina ce se dadusera inainte. A ramas ca, dupa ce se intorc copiii din luna de miere, sa ne ducem cu totii in satucul lui Vlad, sa ne arate si ei ce inseamna un chef rusesc. Asteptam cu nerabdare cu totii sa plecam, dar eu mai abitir. Sunt curioasa daca bucatele facute de mine seamana vreun pic la gust cu cele originale. Ce vreti?! Mandrie de gospodina. (
Matusa Elvira)
|
Blinii
Ingrediente:
200 g faina de grau, 200 g faina de secara, 15 g drojdie,
3 oua, 30 g smantana, 40 g unt, sare.
Preparare: Intr-o cratita se pune faina de grau, se face o gropita in mijloc in care se va pune drojdia dizolvata in apa calda. Totul se amesteca, dupa care se acopera cu un servet curat si se lasa la cald aproape doua ore. In acest timp, aluatul va trebui sa creasca inca o data cat a fost. Cand a crescut bine, se adauga faina de secara, galbenusurile de ou, smantana, sarea si albusurile batute spuma. Se lasa apoi sa se odihneasca inca 20 de minute. Se incinge putin unt intr-o tigaie, se ia cu lingura din aluat si se prajesc clatite, mai groase decat cele obisnuite. Blinii se servesc cu smantana si peste afumat.
|