x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gradina din balcon

Gradina din balcon

08 Mar 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, iata ca iarna nu vrea sa plece. Asa ca fiecare trebuie sa se descurce cum poate. Eu, care am trecut prin atatea, stiu ca trebuie sa fim precauti. Primavara nu vine niciodata atunci cand vrem noi. Si cum primavara este sinonima cu verdeturi si salate, trebuie sa avem o mica rezerva in apartament. Noi, care stam la bloc, trebuie sa stim cum sa suplinim lipsa acestor bunataturi care au o multime de vitamine si ne ajuta sa ne revenim dupa atatea si atatea grasimi pe care le-am consumat in iarna.

Pana acum cativa ani am avut o mica gradinita, in spatele blocului. O ingrijeam eu si vreo doua vecine de palier. Mai stateam vara la o cafea, privind la trecatorii grabiti sau, din contra, care mergeau cu pasul apasat si greoi pe strada invaluita in razele soarelui. Una dintre vecine s-a mutat la tara, iar cealalta a trecut in lumea celor drepti, asa ca am renuntat si eu la gradinita. Dar mi-am cumparat niste ghivece mai maricele in care am pus niste seminte de patrunjel, de marar si alte "buruieni" dintr-acestea de primavara. La inceput au iesit doar cateva firisoare timide, dar cu trecerea timpului am invatat cum trebuie sa ud pamantul, mi-am cumparat si cateva lopatele speciale pentru ghivece, ingrasaminte si alte accesorii pentru minigradinita mea. Rezultatele au fost pe masura.

Cand aveam nevoie sa pun la ciorbita niste leustean, deschideam fereastra, luam din ghiveci verdeata, o tocam si o puneam in vas. Totul era proaspat, indiferent de anotimp. Acum m-am gandit sa ma extind si am plantat intr-unul dintre ghivece cateva rosii. Astept cu nerabdare sa vad daca se vor face sau nu. Tulpina a mijit, insa trebuie sa am rabdare. Mai citesc din cartile de horticultura, pentru ca nu pot sa nu am si sfatul specialistului. Sper sa se faca mai repede, pentru ca peste o luna vine vecina care a plecat in provincie si vreau sa o servesc cu o salata de rosii, din propria gradina. (Matusa Elvira)

ENERGIE
Foloseste-te de energia benefica a plantelor amenajand in colturi sau pe pervaz mici gradinite. Dar, atentie, plantele cu spini nu sunt prea indicate. Spinii acumuleaza energii negative. Daca tii neaparat la o astfel de planta, ascunde-o in spatele altora cu frunze rotunde. Daca ai posibilitatea, amenajeaza-ti printre plante si o cascada in miniatura. Sunetul apei care curge este intotdeauna benefic.

SFATURI
LUMINA. Culoarea radiatiei luminoase este foarte importanta pentru cresterea plantei. Frunzele obtin putina energie de la radiatiile galbene si verzi din spectrul vizibil, importante pentru plante sunt radiatiile rosii si albastre.

UMIDITATEA. O metoda pentru a obtine umiditatea dorita este folosirea de tavi de tabla de aluminiu in care puneti un strat de nisip pe care il umeziti. Pe stratul de nisip puneti ghivecele. Pe langa faptul ca veti avea umiditate, cu imaginatie puteti realiza ceva decorativ.

APA. Plantele trebuie udate neaparat cu cantitati moderate de apa si in functie de necesitatile speciei pe care o aveti.

GHIVECIUL. Indiferent de materialul din care este confectionat ghiveciul, acesta trebuie sa aiba gauri de scurgere pentru apa suplimentara si tavite/farfuriute care sa o colecteze.

×