x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar GULIILE - resursă de vitamine şi minerale. REŢETE UŞOARE

GULIILE - resursă de vitamine şi minerale. REŢETE UŞOARE

15 Mai 2015   •   17:40
GULIILE - resursă de vitamine şi minerale. REŢETE UŞOARE

Guliile. întrudite cu varza, conopida şi broccoli, au un conţin importante cantităţi de vitamina A şi C, fibre, calciu, fier şi potasiu.

Atunci când cumperi gulii, alege-le pe cele mici, fiindcă sunt mai dulci şi nu foarte tari. Cele cu diametrul de 2-3 cm pot fi gătite întregi, cu tot cu coajă. Poţi face din ele piure, le poţi prepara pane sau prăji ca pe cartofi. Guliile dau o aromă delicată salatelor asortate - salată cu mere, portocale, nuci, gulii şi maioneză, sau salată din gulie şi morcov ras, asezonată cu un sos - fie maioneză, fie iaurt; pot fi incluse în ciorbe, coapte în cuptor sau murate. Guliile se pot păstra, nespălate, în frigider, într-o pungă de plastic, timp de o săptămână. 

Gulii umplute cu orez

Ingrediente: 4 gulioare, 3 morcovi mici, o roşie, 2  ardei, 4 linguriţe de orez, 1 rădăcină pătrunjel, 1 căţel usturoi
Preparare: Se scobesc gulioarele cât mai adânc. Se taie roşia şi ardeiul cubuleţe, iar morcovii şi pătrunjelul rondele. Lăgumele se amestecă împreună cu ½ din miezul guliei şi se mixează bine. Se adaugă un căţel de usturoi mărunţit şi se potriveşte de sare. Se pune în fiecare gulie câte o linguriţă de orez, după care se umplu cu compoziţie. Se aşază gulioarele (presărate cu verdeaţă tocată) într-un vas de yena, se acoperă cu apă şi se dau la cuptor, acoperite, pentru o oră, la foc potrivit, iar la sfârşit se mai lasă circa 15 minute descoperite, să se gratineze. Se servesc cu smântână.

Mâncărică de gulii 

Ingrediente: 6 gulii mici, 1 lingură făină, 2 linguri ulei, pătrunjel verde, 3 linguri smântână, sare.
Preparare: Guliile tinere şi proaspete se curăţă de coajă, se taie felii rotunde, groase de 0,5 cm şi se înăbuşă puţin în ulei. Se adaugă făina, pătrunjelul şi după câteva minute se stinge cu apă şi se lasă pe foc domol, să se îngroaşe. Înainte de a se servi se adaugă smântâna, lăsând să fiarbă împreună câteva minute. Se poate servi ca atare sau ca garnitură la chifteluţe, mezeluri fierte sau prăjite, fripturi etc.

Salată cu gulie, dovlecel şi măr

Ingrediente: 2 gulii medii, un măr ionatan, un dovlecel mic, o jumătate de conopidă, iaurt (sana), sare, mentă verde tocată. 
Preparare: Cureţi guliile, dovlecelul şi mărul cu un cuţit pentru legume şi rupi conopida în bucheţele. Laşi conopida în apă călduţă circa 10 minute. Între timp, tai guliile în felii nu prea groase, la fel şi mărul. Tai dovlecelul în fâşii subţiri. Separat amesteci iaurtul (sana) cu puţină sare şi mentă tocată, înainte de a o adăuga peste ingrediente. Salata se dă la frigider, timp o oră, înainte de a fi servită.

×
Subiecte în articol: retete gulii gulie sanatate