x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gurmanzi, la masa întinsă şi bogată a literaturii

Gurmanzi, la masa întinsă şi bogată a literaturii

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    20 Aug 2009   •   00:00
Gurmanzi, la masa întinsă şi bogată a literaturii
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

De ce scriem într-o revistă de gastronomie despre un târg de cărţi? Poate pentru că atunci când vine vorba despre lectură, ca şi despre mâncare, trebuie să ai toate simţurile receptive ca să o poţi savura cum se cuvine. Vorbim de multe ori despre carte folosind cuvinte din vocabularul gastronomic.



Gustăm un stil sau altul, digerăm un tip de lectură (sau nu), savurăm un text bine scris, ne delectăm cu o proză. Câteodată înfulecăm cărţi întregi, aproape fără discernământ, pentru ca alteori să adulmecăm - metaforic vorbind - litera tipărită, înainte de a-i simţi gustul delicios.

TÂRG ESTIVAL DE CARTE
Pe de altă parte, evenimentul despre care vorbim - Târgul Estival de Carte de la Mangalia, ediţia a XIII-a - ne-a fost oferit sugestiv de creatorul său, scriitorul Gheorghe Todor, încă de pe afiş, ca un măr copt din care abia aştepţi să muşti. Pentru noi, cei care am dat o fugă din Bucureştiul canicular pe Litoral, ca să ne întâlnim cu cartea, poate că întâlnirea a lăsat amprenta unei mese frugale. Dar au fost şi cei care au venit seară de seară în Parcul Cercului Militar, la întâlnirile cu scriitorii, cu sentimentul că sunt oaspeţi de seamă la masa întinsă a literaturii române.

Şi cum să nu gândeşti aşa când stai faţă în faţă, timp de câteva zeci de minute, ori chiar câteva ceasuri, cu Radu Paraschivescu, Alex. Ştefănescu, Mircea Cărtărescu, Florin Piersic Jr., Adrian Păunescu, Pavel Coruţ, Geo Saizescu, Al. G. Croitoru, Eusebiu Ştefănescu, Oana Pellea, Nicolae Manolescu?

GOELETA "SPERANŢA"
Marţi, 11 august, a fost rândul Jurnalului Naţional să ofere festinul pentru iubitorii - şi devoratorii - de literatură. A fost momentul privilegiat în care, împreună cu publicul, am asistat la "lansarea la apă" a unui roman excepţional, "Toate pânzele sus!", de Radu Tudoran, roman al cărui prim volum urma să iasă pe piaţă a doua zi, în colecţia "Biblioteca Pentru Toţi".

Şi nu a fost o întâmplare această lansare pe Litoral, nu departe de portul în care s-au filmat o parte din scenele ecranizării de televiziune realizate după cartea citată, în Parcul Cercului Militar, unde era deschisă şi o expoziţie a Forţelor Navale, cu doar câteva zile înainte de Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor români.

Prezentarea cărţii a făcut-o istoricul literar şi criticul de film Angelo Mitchievici, care avea să mărturisească faptul că, asemeni câtorva generaţii de copii şi adolescenţi, şi pentru el "Toate pânzele sus!" a constituit prima carte pe care a citit-o pe nerăsuflate şi de frumuseţea căreia nu s-a putut desprinde niciodată.




CĂLĂTORIE VISATĂ
Impresionant e că, asemeni celor mai mulţi dintre lectorii săi, Radu Tudoran pune în carte speranţa unor călătorii visate, niciodată făcute. Puţini ştiu astăzi că autorul a construit cu mâinile sale, în anii '40, o goeletă soră cu "Speranţa" lui Anton Lupan, cu care însă nu s-a desprins niciodată de ţărm. Au făcut-o pentru el personajele cărţii, apoi personajele filmului... Iar că visul a mocnit o viaţă în el o spune şi faptul că, spre amurgul existenţei, şi-a construit încă o barcă, mai mică, e drept, pentru călătorii pe ape mai apropiate...


Popper şi Tudoran
Prin "Toate pânzele sus!", Radu Tudoran îşi afirmă vocaţia temerară. Nu întâmplător el alege ca subiectul cărţii să se petreacă la sfârşitul secolului al XIX-lea, când mările lumii încă mai necesitau să fie cartografiate, şi îşi pune personajele să refacă, practic, anumite elemente din traseul unui mare călător şi explorator român, Iuliu Popper.

Atunci când goeleta ajunge la capătul Americii de Sud, ne atrage atenţia Angelo Mitchievici, Anton Lupan şi echipajul său refac, într-un fel, epopeea lui Iuliu Popper, cel care a cartografiat Ţara de Foc, dând locurilor nume româneşti.


SOS cartea!
La 18 ani de la lansare, Târgul Estival de Carte de la Mangalia, ajuns la ediţia a XIII-a, şi-a propus să marcheze un record, acela de a fi târgul de carte desfăşurat pe cea mai întinsă perioadă, fiind singurul din lume care durează o lună încheiată. Este însă mai mult decât un eveniment dedicat editorilor, el punând în prim-plan scriitorii şi scrierile lor, propunându-şi să-i apropie pe autori de cititorii de carte şi sugerându-le să lupte împreună pentru soarta literei tipărite. Ediţia din acest an a Târgului Estival de Carte are, de altfel, şi un strigăt - de ajutor sau de luptă, luaţi-l cum vreţi - "SOS cartea!".

×