Editorial de Simona Lazar |
Va provocam, iata, la numarul 50, cu aroma unor timpuri trecute.
Un periplu prin lumea cartilor de bucate din veacul al XIX-lea - si "mai da damult", caci nu am putut omite celebrul "Manuscris din epoca brancoveneasca", anterior volumelor tiparite cunoscute pana acum - scrise si editate pe tot intinsul Romaniei de azi. Cele cateva titluri asupra carora ne aplecam de asta-data nu epuizeaza nici pe departe subiectul⦠Dar credem ca am reusit sa va deschidem apetitul pentru o astfel de abordare a gastronomiei romanesti, in relatie cu litera tiparita si cu viata cotidiana a acelor timpuri.
Delicioase prin sine (parfumul arhaic al cuvintelor ce, insiruite, construiesc fastuoase retete, si ar fi fost de ajuns!), cartile acestea au fost, de-a lungul vremii, instrumente de rezistenta nationala, de emancipare culturala, de rafinare si civilizare, dar si de racordare la un europenism din care ne-am infruptat mult mai lesne atunci.