x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gusturi Thai

Gusturi Thai

de Maria Belu-Burtea    |    14 Ian 2009   •   00:00

Pentru că Sărbătorile de iarnă abia au trecut şi, cu siguranţă, la mare căutare au fost preparatele pe bază de carne de porc, noi încercăm să vă aducem pe masă mâncare thailandeză. Interlocutoarea noastră este Lidia Iancu, specialistă în acest tip de bucătărie asiatică.



Acum, după Sărbători, mâncarea thailandeză este indicată? O, da. În primul rând, eu recomand în general mâncarea asiatică, nu numai cea thailandeză, pentru dezintoxifiere, deoarece toată mâncarea conţine ingrediente care ajută la purificarea organismului. De exemplu, ghimbirul şi lemongrassul ne ajută în perioada rece, deoarece ele favorizează încălzirea extremităţilor, fie că se folosesc în ceai sau în mâncare. Un adevărat deliciu pentru această perioadă este supa Tom Yum Kung, supă de creveţi, care este mai pe gustul românilor, pentru că e acră. Trei sferturi dintre ingrediente sunt din categoria celor care ajută la purificare: galangal, ghimbir, chili, lomongrass, frunze de lime (kaffir) thailandez.

NATURAL
Dar gospodinele de unde îşi pot procura aceste ingrediente pentru a pregăti mâncare thailandeză acasă? Cam toate aceste ingrediente pot fi cumpărate din hypermarketuri. Galangalul, dacă nu se găseşte, poate fi înlocuit cu succes de ghimbir. Sunt foarte puţini consumatori care fac diferenţa, dar, de regulă, galangalul poate fi procurat şi sub formă de conservă, iar cu lemongrass-ul nu sunt probleme. De pe piaţa românească nu pot fi procurate frunzele de lime, dar şi fără acest ingredient supa este foarte sănătoasă şi purifică organismul. Gustul ei rămâne acelaşi.

Printre clienţii dvs. aveţi şi români? Din fericire, putem să spunem că foarte mulţi români apreciază bucătăria thailandeză. Poate şi datorită faptului că unii dintre ei călătoresc mult în Asia, trăiesc în spiritul acela, iar când se întorc în ţară se bucură să găsească aceeaşi mâncare şi la ei acasă. Preparatele sunt foarte sănătoase, naturale, nu sunt grase şi sunt pline de arome.

Supă de creveţi
Ingrediente: 300 g creveţi black tiger (nefierţi), o lingură de ulei de palmier, 1,5 l apă (sau fond de legume), 10 ardei iuţi tocaţi, sucul de la două lămâi, două linguri de lemongrass tăiat subţire pe diagonală, o linguriţă turmeric pudră, două linguri de ghimbir tocat, 6 frunze kaffir (frunze de lime) sau frunze de lămâi tocate, două linguri de zahăr de palmier, 100 g ciuperci shiitake jumătăţi, fără codiţă, 50-60 g germeni de soia, 2-3 linguri de sos de peşte, 4 linguri de mentă proaspătă, tocată mare, 4 linguri de coriandru proaspăt, tocat mare.
Preparare: Decorticaţi creveţii, lăsând coada intactă. Prăjiţi rapid creveţii în ulei încins împreună cu ardeiul iute, lemongrass-ul şi ghimbirul. Imediat ce au căpătat o culoare oranj, scoateţi creveţii şi adăugaţi apa sau fondul de legume, frunzele de kaffir (sau de lămâi) şi lăsaţi să dea în clocot. După două-trei minute adăugaţi turmericul, pe care îl stingeţi, în prealabil, cu sucul de lime sau lamâie, turnaţi zahărul de palmier şi lăsaţi să se topească. Apoi puteţi adăuga ciupercile shiitake şi sosul de peşte. Lăsaţi la fiert trei minute. Adăugaţi creveţii şi germenii de soia. În trei-patru minute puteţi stinge focul. Se serveşte fierbinte, garnisită cu mentă şi coriandru, alături de orez fiert.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii