DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
|
Poate parea paradoxal, dar mie imi face o reala placere sa am guturai. Bineinteles ca nu din cauza durerilor de cap, a nasului transformat dintr-o data in fantana arteziana sau a febrei care nu-ti mai da pace. Altul este motivul. Ma innebunesc dupa grija pe care mi-o arata toti cei din jurul meu. Mi se aduce mancarea la pat, cineva imi cauta postul preferat la radio si, lucrul cel mai important, am tot timpul la indemana un pahar cu suc de portocale prospat stoarse. Ce-ti poti dori mai mult?
Imi veti spune poate ca nu trebuie sa fii bolnav ca sa bei suc de portocale. Totusi, ce te faci daca iti place tie mult de tot sa-i vezi pe altii cum ti-l pregatesc? Asta nu inseamna insa ca voi fi bolnava in fiecare zi. Nici pomeneala. Nu suport sa iau pastile. Dar, din cand in cand, las precautiile la o parte si ma imbolnavesc. Inevitabil, apare sucul de portocale. Cine spunea ca nu poti gasi un dram de bucurie chiar si in lucrurile neplacute?
|
BAUTURA DE LAPTE CU PORTOCALE
Citește pe Antena3.ro .
|
|
BIBAN
Peste rapitor, de talie medie, cu solzi marunti si cu dungi negre transversale pe laturile corpului, avand carnea alba si gustoasa.
Crustaceu marin, asemanator cu racul, dar de dimensiuni mai mici, cu carnea gustoasa. GUVID Familie de pesti marini de talie mica, avand corpul mult subtiat spre coada si capul mare, turtit. KETCHUP Sos picant preparat din suc de rosii, otet si mirodenii. MIERE Substanta semilichida, cu gust dulce si cu aroma placuta, bogata in zaharuri si vitamine, produsa de albine din nectarul florilor. NISETRU Peste rapitor de talie mare, cu placi osoase pe spinare si pe partile laterale, apreciat pentru carnea si icrele lui negre. OTET Lichid foarte acru obtinut prin fermentarea acetica, mai ales a vinului, sau prin diluarea cu apa a acidului acetic, intrebuintat in alimentatie. PLATICA Peste de talie medie, cu capul mic si cu corpul plat, de culoare cenusie-intunecata, avand reflexe aurii. |