x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hangiul helvet

Hangiul helvet

de Max Gourmet    |    16 Aug 2006   •   00:00
Hangiul helvet
CRONICA DE RESTAURANT
Identitatea culturala a unei tari se poate cunoaste prin intermediul bucatariei traditionale. Am crescut cu reclamele care arata Alpii elvetieni, la poalele carora vacuta bruna paste fericita. Elvetia este, de altfel, singura tara occidentala in care vaca a ramas un animal sacru. De aceea, cand spunem lapte-branza-ciocolata, ne gandim, automat, la Tara Cantoanelor.

Un inspirat om de afaceri, bucatar si scriitor totodata, a avut ideea sa creeze, in plin centrul Bucurestiului, o Mica Elvetie culinara pentru cei care cred ca n-o vor cunoaste niciodata la ea acasa. Restaurantul lui Jakob Hausmann (caruia ii datoram si o carte de retete) este exact ceea ce ii trebuie unui gurmand care vrea sa imbine savorile culturii cu cele ale gastronomiei.

Am trecut si noi pragul localului de langa Gradina Icoanei, descoperind semnele distincte ale culturilor germane, franceze si italiene ingemanate. Se spune despre elvetieni ca nu se grabesc niciodata, ca au rabdare cu timpul si timpul ii rasplateste; de aceea sunt cei mai buni ceasornicari, bancheri si restauratori. Ceva din ambitia originara a hangiului helvet se regaseste si la Mica Elvetie.

Dupa o gustare avand la baza legume proaspete si branzeturi, am ales unul dintre preparatele cu specific elvetian dintre cele mai spectaculoase: "Raclette am Tisch", care are drept ingredient principal "Raclette", o branza care are calitatea de a se topi, fapt pentru care este folosita si la celebrele fondu. Pe gratarul unui resou special am putut sa prajesc eu insumi trei feluri de carne (muschi de porc, de vitel si piept de pui), in vreme ce in tigaitele aflate sub gratar am pus la topit raclette cu rosii sau, dupa inspiratie, cu felii de ananas proaspat. Ca "acritura" mi s-au adus castraveciori si arpagic murat, al caror gust a intregit savant ineditul fel de mancare. Ca un rasfat racoritor si aromat, care sa-mi aduca aminte de inaltimile alpine, mi-am permis la desert un sorbet de lamaie, perfect pentru o zi torida de vara. O-la-ri-o!
  • maxgourmet@k.ro

    NOTELE LUI MAX
    Restaurantul Mica Elvetie
    Str. I.L. Caragiale nr. 36
  • Mancare - 5/5
  • Servire - 5/5
  • Ambianta - 3/5
  • Pret - 4/5
  • DE GUSTIBUS
    HÜHNER BRUST VOM STEIN. Piept de pui pe piatra, inca o mancare helveta suta la suta! Dupa ce mi s-a pus dinainte un sort cu emblema firmei, am putut praji eu insumi cele cateva felii de carne frageda pe dala de granit incins, dupa care am putut sa le incerc gustul, combinandu-le cu cele trei sosuri oferite de reteta: dulce, sarat si iute, dar si cu cartofii aburinzi in coaja, adusi la masa intr-un cos captusit.
  • Pret: 39 RON
  • ×