x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hanklich săsesc cu amintiri de vară

Hanklich săsesc cu amintiri de vară

25 Iul 2007   •   00:00

Ruşi este un sat aflat la 25 km de Sibiu. Saşii ii spun satului lor Reussen. Traducerea in germană. Aici s-ar părea că se află al doilea turn inclinat din Europa, numit Turnul Saşilor şi avănd un unghi de 18 grade faţă de verticală. Ridicat in 1749, turnul face parte din zidul de imprejmuire al bisericii fortificate din Ruşi. Este de fapt clopotniţa vechii biserici din secolul al XVII-lea, pe fundaţiile căreia s-a ridicat actuala biserică, intre anii 1782 şi 1783. Aici, la Ruşi, işi petrecea verile prietena mea Alexandra, căreia i-am trezit amintirile vacanţelor de vară cănd am rostit cuvăntul magic: "Hanklich". Mi-a povestit cu melancolie cum se adunau femeile la cuptorul satului, să coacă păine. Acolo, alături de cuptor, frămăntau aluatul intr-o vană mare. Făină, drojdie, apă şi sare. Nimic complicat. După ce creştea aluatul, il puneau in tăvi generoase pe care le băgau la cuptor. Cănd era coaptă păinea, o scoteau şi o băteau, să cadă toată coaja arsă. N-o să vă vină să credeţi, dar din coaja aceea arsă făceau o băutură numită "cafei". Cum o pregăteau? Fierbeau arsurile de coajă in apă şi le adăugau lapte şi zahăr.

Â

O reţetă simplă

Cănd terminau de copt păinea, femeile străngeau aluatul rămas pe marginea vanei uriaşe, adăugau unt şi il frămăntau din nou. Intindeau pe hărtie pergament o foaie de aluat, puneau un strat de umplutură (pe bază de brănză şi smăntănă, cel mai adesea cu mărar sau ceapă verde, dar puteau folosi şi umpluturi dulci, cu nucă sau celebrele gemuri săseşti) şi acopereau cu incă o foaie de aluat. Acesta era hanklich-ul. Il băgau la cuptor cu ajutorul unei palete de lemn. Cănd era gata, putea fi servit lăngă un pahărel cu ţuică sau lăngă o bărdacă cu vin roşu. Şi apoi incepeau poveştile… Deja imi lasă gura apă. Cred că ar fi timpul să mă retrag şi să-mi pregătesc şi eu un hanklich gustos.

Poftă bună şi vouă!


1Â Â Â Se pregăteşte un aluat dospit obişnuit din 500 g făină albă, drojdie căt o nucă, două linguri de zahăr, un vărf de cuţit de sare. Se lasă să crească.

2Â Â Â Pentru umplutură, se amestecă bine 300 g smăntănă, 3 ouă, 300 g brănză rasă, mărar tocat mărunt, pănă cănd se obţine o compoziţie omogenă.

3Â Â Â Se rupe aluatul in două şi se intinde din prima jumătate o foaie, care se pune in tava mare pentru copt, presărată cu făină sau acoperită cu hărtie pergament.

4Â Â Â Se intinde umplutura pe prima foaie de aluat şi se nivelează. Se acoperă apoi cu cea de-a doua foaie intinsă din restul de aluat. Se inţeapă cu furculiţa din loc in loc.

5Â Â Â Se bate un ou intreg şi se unge cu el foaia de aluat de deasupra. Se coace la cuptor la foc mare (la inceput), apoi la foc moderat.

6Â Â Â Se scoate din cuptor, se lasă deoparte să se răcorească. Se taie in bucăţi pătrate, de dimensiuni potrivite şi se serveşte.

Â

Secrete culinare

Umplutură. Se poate umple şi cu o compoziţie preparată numai din smăntănă, ouă şi mărar sau cu o umplutură dulce, pe bază de nucă şi zahăr sau cu gem.

Simplu. De asemenea, se poate pregăti numai cu o singură foaie, in acest caz ungăndu-se cu ou umplutura (cu brănză) bine nivelată.

Asociere. Hanklich-ul se serveşte foarte bine impreună cu o tărie locală: ţuică de prună sau pălincă.

×
Subiecte în articol: reţeta cu dichis