x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Hrana fără foc - bucătăria viitorului

0
24 Oct 2007 - 00:00

Prietenia dintre om şi gastronomie nu este intodeauna una bazată pe sinceritate. Omul, prin natura sa, se expune pericolelor unei alimentaţii incorecte. Produsele grase şi prefabricate, surplusul de ulei adăugat peste măncărurile savuroase ale mamei sau bunicii, toate nu fac decăt să suprasolicite organismul.

Prietenia dintre om şi gastronomie nu este intodeauna una bazată pe sinceritate. Omul, prin natura sa, se expune pericolelor unei alimentaţii incorecte. Produsele grase şi prefabricate, surplusul de ulei adăugat peste măncărurile savuroase ale mamei sau bunicii, toate nu fac decăt să suprasolicite organismul.

Ce măncăm?

Produsele lacto-vegetariene sunt cele mai indicate pentru o dietă echilibrată, fără să depună prea mult efort. Reiese că "hrana vie", naturală (sucuri crude proaspete, aperitive vegetale, fructe proaspete, salate), nesupusă condiţiilor de prelucrare la foc, este mai bine acceptată de organism. In schimb, "hrana moartă" (fiartă, prăjită, friptă), constituie o alimentaţie deficitară, care declanşează reacţia de autoapărare a organismului.

Pentru o alimentaţie raţională şi organizată este necesar să răspundem la cea mai importantă intrebare, şi anume: ce măncăm? Suntem tentaţi să alegem preparatele care ne incăntă privirile prin rafinamentul şi supleţea ingredientelor alese cu cea mai mare grijă. Dar in spatele acestor "monştri culinari" se ascund factorii nocivi ai organismului. Pentru a le contracara efectele, este necesar să ne procurăm cantitatea necesară de vitamine şi proteine din lactate şi verdeţuri. Printre ingredientele necesare unei diete vegetariene se numără: plantele verzi, fasolea, lintea, nucile, fructele uscate. Important este să ne hrănim corespunzător şi să evităm pe căt posibil alimentele care ne-ar afecta sănătatea.

Măncare de ciuperci cu ţelină

Ingrediente: o ţelină, 5-6 ciuperci, căteva frunze de spanac, o ceapă; pentru sos: 4 linguriţe de ulei de măsline, un căţel de usturoi, două linguri de sare, piper, plante aromatice (oregano, busuioc, rozmarin, coriandru).

Preparare: Se mixează ingredientele de la sos. Se rade fin ţelina şi se amestecă cu ciupercile tăiate in felii, spanacul şi ceapa. Se adaugă sosul.

Salata "Exotic"

Ingrediente: o ţelină, un morcov, o lingură de suc de lămăie, 3 linguri de zeamă de portocală, căteva bucăţele de ananas şi avocado, 1/2 portocală tăiată in cubuleţe, 1/2 banană tăiată in rondele, un kiwi tăiat in cubuleţe, căteva nuci, două linguri de smăntănă.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se ornează cu felii de kiwi.

Pastă de ardei

Ingrediente: 5 ardei, două fire de ceapă verde sau un fir de praz, 100 g unt, o legătură de pătrunjel, căteva măsline, plante aromatice şi condimente (piper, curry, chilly, oregano, busuioc).

Preparare: Se freacă untul pănă se obţine un amestec spumos. Se adaugă la celelalte ingrediente tăiate mărunt. Se serveşte pe felii de păine neagră.

Gulii umplute

Ingrediente: 5 gulii, 4-5 ridichii, 5 linguri de smăntănă (sau brănză de vaci), pătrunjel, o ceapă, chimen.

Preparare: Se taie gulia pe jumătate şi se indepărtează părţile tari. Miezul se dă pe răzătoare şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Se umplu guliile cu această compoziţie. Se ornează cu ridichii.

Varză in sos de roşii

Ingrediente: o jumătate de varză, două roşii descojite, 3 linguriţe de susan, 3 linguriţe seminţe de floarea-soarelui; pentru sos: 3 roşii mari descojite, 3 linguriţe de iaurt, sucul de la o lămăie, o jumătate de ceapă, sare, cimbru, busuioc, oregano.

Preparare: Se mixează ingredientele de la sos. Se taie roşiile in cubuleţe. Varza se taie fideluţă. Se amestecă impreună cu seminţele şi se toarnă sucul de roşii deasupra.Â

Maioneză verde

Ingrediente: maioneză (pregătită din gălbenuş crud, ulei, sare şi muştar), două linguri de brănză de vaci, o legătură de pătrunjel tocat, o ceapă tăiată mărunt, o lingură de suc de lămăie.

Preparare: Se mixează ingredientele pănă se obţine o pastă omogenă.

Salată de sfeclă cu murături

Ingrediente: o sfeclă roşie, un morcov, o ţelină, o ceapă mare, un ardei, o jumătate de varză murată tăiată mărunt, doi castraveţi muraţi, căteva măsline, stafide, căteva nuci tăiate bucăţele, o linguriţă de chimen, două linguri ulei de măsline, sare, piper, plante aromatice (busuioc, oregano, coreandru, rozmarin).

Preparare: Se dau pe răzătoare sfecla, morcovul şi ţelina. Celelalte ingrediente se taie mărunt. Se amestecă bine cu uleiul şi mirodeniile. Se lasă la rece.

Citeşte mai multe despre:   ingrediente,   preparare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...
Serviciul de email marketing furnizat de