x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iaurt dupa Sarbatori "grele"

Iaurt dupa Sarbatori "grele"

05 Ian 2005   •   00:00

In perioada de dupa Sarbatorile de iarna romanii se plang ca mancarea a fost prea multa si prea grea pentru stomac. De aceea, localnicii din zona de munte de la granita judetelor Mures si Harghita mananca lapte acru cu mamaliga.

USOR. Mamaliguta cu branza pica bine la stomac
Pentru a-si intrema stomacul dupa abuzurile alimentare din timpul sarbatorilor. Astfel, dupa doua saptamani de excese alimentare si de petreceri continue, localnicii de la munte folosesc o metoda veche despre care se spune ca ajuta la digestie. Imediat dupa incheierea sarbatorilor de iarna, cei de la munte consuma, din belsug, mamaliga cu lapte acru si branza.

PREPARARE. Laptele acru este pregatit cu grija, intr-o donita din lemn de brad, cu o zi inaintea festinului. In donita, cunoscuta in aceasta zona sub denumirea de "fedeles", este turnat laptele proaspat, dupa ce a fost fiert, dupa care este lasat la caldura, langa soba. Pentru ca laptele acru sa se "prinda", in fedeles trebuie sa fie un cuib, adica un pic de lapte acru ramas de la precedenta masa. Laptele acru se mananca cu mamaliguta si branza, pentru ca, spun localnicii, tine cald si rezisti mai usor la efort. Aceasta traditie s-a pastrat si in Maramuresul de dincolo de Tisa, in Ucraina.

×
Subiecte în articol: gastronomie