x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În bucătăria supelor-vedetă

În bucătăria supelor-vedetă

de Diana Radu    |    16 Ian 2008   •   00:00

L-am cunoscut întâmplător la un eveniment. Pentru noi şi cititorii Jurnalului de bucătărie a pregătit o supă ca la mama acasă. Este vorba despre Radu Nicolae, bucătar cu o bogată experienţă internaţională.

L-am cunoscut întâmplător la un eveniment. De descoperit l-am descoperit abia când i-am gustat preparatele: rafinate şi delicioase. Pentru noi şi cititorii Jurnalului de bucătărie a pregătit o supă ca la mama acasă. Este vorba despre Radu Nicolae, bucătar cu o bogată experienţă internaţională. Tot el ne-a împărtăşit câteva dintre secretele care fac o supă gustoasă.

Ce preparate speciale se găsesc în restaurantele româneşti? Există supe-vedetă? Da, sunt câteva reţete cu totul şi cu totul speciale. Spre exemplu, supa de ceapă, supa Minestrone, supa elveţiană. La noi în ţară se găsesc doar în restaurantele de patru şi de cinci stele. Eu, spre exemplu, am aflat reţetele de la trei maeştri bucătari: Ion Manciu, Ion Şerban şi Ivan Tache.

 

Gusturi

Care sunt ciorbele preferate de români? La noi se mănâncă ciorbă în special iarna şi primăvara, timpuriu. La mare căutare este ciorba de fasole cu ciolan afumat. Apoi urmează ciorba de burtă şi cea de potroace. Vara, oamenii vor în special grătar, peşte şi diferite salate. Mai rar se cere şi supă de roşii cu orez.

Care sunt tendinţele în gastro­no­mie? La ora actuală sunt foarte cău­ta­te preparatele italieneşti şi cele fran­ţu­zeşti. Spre exemplu, jambon cu pe­pe­ne galben şi rucola cu parmezan. În ge­neral, salatele sunt apreciate de doamne care ţin la siluetă. De Sărbători însă… puţini sunt cei care se mai uită la calorii.

De unde pasiunea pentru bucatele internaţionale? Oamenii au început să călătorească şi să guste bucatele altor popoare. E vorba despre curiozitate şi puţin snobism. Ei văd afară unele lucruri, apoi vin în ţară şi vor să mănânce la fel şi în restaurantele de la noi. Aşa că au fost adoptate numeroase preparate internaţionale.

 

Supă de găină cu tăiţei

Găina de ţară se pune la opărit. Prima apă se aruncă, iar apoi se toarnă din nou apă. După aproximativ 15 minute se adaugă morcovul, ceapa, ţelina, păstârnacul, albitura şi puţină sare. Legumele trebuie tocate în prealabil. Când carnea e aproape fiartă, se pun tăiţeii. Neapărat de casă! Aceştia se fac din făină, un ou sau două (în funcţie de câtă supă avem), puţin ulei şi un praf de sare. Se frământă bine, se face o foaie subţire şi se lasă la uscat. Se taie în fâşii subţiri şi se mai lasă câteva ore la rece, ca să se usuce bine. Supa se serveşte cu decor de pătrunjel. Acesta se pune direct în farfurie.

 

 

Taina bucătarului

Supa iese delicioasă dacă e făcută din găină “de ţară”, incomparabil mai bună decât cea “de cumpărat”. La fel şi tăiţeii pregătiţi în casă sunt mai gustoşi decât cei din magazin, ne spune Radu Nicolae.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii