x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Întâmplări pe un bob de orez cu Su Yan

Întâmplări pe un bob de orez cu Su Yan

de Jurnalul National    |    06 Feb 2008   •   00:00

Rafinamentul artei culinare chinezeşti este dat de diversitatea produselor, de arome şi culori. Gastronomia  chineză este recunoscută peste tot în lume ca fiind o bucătărie aparte, cu arome puternice, care stârnesc simţurile.

Rafinamentul artei culinare chinezeşti este dat de diversitatea produselor, de arome şi culori. Gastronomia  chineză este recunoscută peste tot în lume ca fiind o bucătărie aparte, cu arome puternice, care stârnesc simţurile. Oferta gastronomică este perfectă şi sofisticată, preparatele au la bază ingrediente dintre cele mai alese. Meritul artei culinare chineze constă în faptul că maeştrii bucătari transmit reţetele bucatelor din generaţie în generaţie. Varietatea mâncărurilor stă, mai ales, în folosirea diferenţiată a mirodeniilor, prin combinarea acestora cu legumele, pastele sau cu carnea. Bucătăria chineză se distinge prin savoarea ingredientelor, modul sofisticat de folosire a acestora şi complexitatea metodelor de pregătire a preparatelor tradiţionale.

 

Specificul gastronomiei chineze

Se pare că la ora actuală există în China peste 60.000 de reţete. Masa tradiţională a chinezilor are la bază o sursă de carbohidraţi din orez sau tăiţei, însoţiţi de legume, carne sau peşte. Se poate spune că bucătăria chinezească este aproape vegetariană, deoarece produsele din carne sunt foarte puţin folosite. Carnea de pui şi de porc este utilizată pentru a da aromă felurilor de mâncare în care de bază sunt legumele. Dacă felul de bază principal este carnea, atunci aceasta este foarte condimentată. Gastronomia chineză se remarcă printr-un senzaţional simţ estetic, un morcov poate deveni, cu răbdare şi migală, o operă de artă care poate întruchipa delicate statuete de dragoni, pasări etc.

În dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de tot ceea ce înseamnă cultura şi arta culinară chinezească am stat de vorbă cu doamna Su Yan, pe care am rugat-o să ne dezlege ceva din misterele datinilor care au loc acum, în preajma Anului Nou Chinezesc. A venit în România la începutul anilor ’90, iar cel mai greu i-a fost să se acomodeze cu oamenii, cu stilul de viaţă şi, mai ales, cu piaţa de aici, care la acea vreme era sărăcăcioasă, în sensul că nu prea se găseau ingrediente chinezeşti pentru a-şi prepara mâncărurile favorite. “Dar m-am mulţumit cu ce se găsea: cu orez, morcovi, cartofi, ceapă şi cu cele câteva condimente aduse din China”.

 

Urări de prosperitate, sănătate şi noroc

Acum, după 16 ani, deja s-a obişnuit în România, are prieteni, este invitată la petreceri, ştie bine româneşte şi învaţă să danseze. “M-am acomodat bine în România, am întâlnit aici oameni sensibili şi buni la suflet, dar păstrez obiceiurile sănătoase de acasă. Prepar cu multă plăcere mâncăruri specifice din China, precum pui cu alune, peşte, colţunaşi, carne de porc cu sos dulce acrişor sau sos de stridii (hao you).” Curiozitatea ne-a îndemnat să o întrebăm de ce, în general, chinezii nu se îngraşă, căci nu am văzut nici un asiatic obez. Ne-a răspuns: “Noi mâncăm foarte multe legume şi puţine grăsimi. Mie cel mai mult îmi plac legumele gătite cu pastă de soia dulce, cu ulei de susan sau cu pastă de ardei iute. Consumăm multă brânză tofu, orez, foarte puţine dulciuri şi, cel mai important, bem foarte multe ceaiuri. Abia de vreo câţiva ani pe piaţa din China au început să intre reţete de prăjituri, de torturi şi de alte dulciuri cu creme grele, iar chinezii parcă au început să se mai îngraşe”.

 

Prietenii departe de casă

Lucrând la redacţia de limba chineză a Radio România Intrenaţional, Su Yan a avut prilejul să comunice foarte mult cu românii şi cu conaţionali de-ai săi stabiliţi în ţara noastră. “O dată cu trecerea timpului mi-am făcut mulţi prieteni printre chinezii care şi-au deschis afaceri în România, aşa cum este şi Lai Jyan, care e patroana restaurantului unde eu merg să mănânc. Ne întâlnim, vorbim mult, râdem, bem ceai – care este foarte sănătos pentru organism – depănăm amintiri de acasă. Prietena mea este din partea de nord a Chinei, iar eu sunt din sud. Trecerea în Anul Nou Chinezesc o vom face împreună.” Mesele de sărbătoare sunt îmbelşugate, familia şi prietenii se adună împreună, fiecare fel de mâncare are o semnificaţie aparte, iar pe farfurii, cu ajutorul unui sos special, care este comestibil, se scriu diferite urări de sănătate, belşug, noroc etc. De exemplu, ruloul din pulpă de pui este denumit “Fenixul care aduce bogăţie” şi noroc, tofu umplut cu carne e “bambusul care vesteşte pace”, peştele-veveriţă aduce “belşug, noroc şi prosperitate”, iar porumbul cu alune şi caju este “recolta bogată cu cele cinci cereale”.

 

Rulou din pulpă de pui

Fenixul care aduce bogăţie şi noroc

Ingrediente: pulpă de pui dezosată, vin de orez, sare, vegeta chinezească (wei jin).Preparare: Pulpa de pui se ţine într-un sos de usturoi (mujdei) timp de o jumătate de oră, după care se rulează în folie alimentară şi se fierbe în baie de aburi o jumătate de oră. Se scoate din folie şi, după ce s-a răcit, se dă la congelator, unde se ţine tot o jumătate de oră. După expirarea timpului se scoate şi se taie în feliuţe.

 

Peşte-veveriţă

Belşug, noroc şi prosperitate

Ingrediente: Un crap de aproximativ un kilogram, ulei, pastă de tomate, sos de soia, oţet alb.

Preparare: Se fac, cu ajutorul unui cuţit, câteva crestături de o parte şi de alta a peştelui, apoi se pune la păjit în ulei încins şi se ţine până când capătă o culoare aurie. Separat se prepară sosul din pastă de tomate, zahăr, sos de soia şi oţet alb. Când este gata se tornă peste crap.

 

Tofu umplut cu carne de porc

Bambusul care vesteşte pace şi noroc

Ingrediente: brânză tofu tăiată pătrăţele, carne tocată, sos de soia, wei jin, sare, zahăr.

Preparare: Brânza tofu se prăjeşte în ulei încins până capată culoarea aurie. Carnea tocată se amestecă împreună cu sare, sos de soia şi wei jin. Se face o gaură în brânză şi se umple cu carnea tocată, apoi se fierbe pe baie de abur timp de 15 minute. Se scoate, se lasă să se răcească şi se prepară un sos din sare, wei jin, amidon şi sos de soia, care se toarnă peste tofu.

 

Porumb cu alune şi caju

Recolta bogată, cu cele cinci cereale

Ingrediente: porumb boabe, alune descojite, caju şi orez fiert pe baie de abur, puţin ulei de susan, sare, vin de cereale, wei jin.

Preparare: Se încinge uleiul din tigaie şi se pun boabele de porumb, alunele, orezul fiert şi caju, se ţin un minut şi se amestecă. Se adaugă apoi sare, vinul de cereale, wei jin, se mai ţin pe foc timp de două minute şi se dau deoparte.

 

Colţunaşi

Preparat tradiţional de Anul Nou Chinezesc

Ingrediente: carne de porc, făină, praz, sos de soia, wei jin, ulei de susan.

Preparare: Se prepară un aluat din făină şi apă rece, după frământare se lasă să stea o jumătate de oră. Se frământă bine, se întinde o foaie cu ajutorul unul sucitor şi se taie pătrăţele de 5-10 centimetri. Separat se dă carnea de porc prin maşina de tocat, se adaugă prazul tocat fin, wei jin, sosul de soia, uleiul de susan şi un strop de apă. Carnea se pune pe pătrăţelele de aluat şi se formează colţunaşii. Se pune o tigaie cu apă la foc mare, iar când apa începe să clocotească se pun colţunaşii, care se lasă să dea aproximativ trei clocote. Înainte de a se pune altă serie de colţunaşi se adaugă puţină apă rece, care se lasă la clocotit.

×