x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Întâmplări pe un bob de orez cu Su Yan

0
Autor: Jurnalul National 06 Feb 2008 - 00:00

Rafinamentul artei culinare chinezeşti este dat de diversitatea produselor, de arome şi culori. Gastronomia  chineză este recunoscută peste tot în lume ca fiind o bucătărie aparte, cu arome puternice, care stârnesc simţurile.

Rafinamentul artei culinare chinezeşti este dat de diversitatea produselor, de arome şi culori. Gastronomia  chineză este recunoscută peste tot în lume ca fiind o bucătărie aparte, cu arome puternice, care stârnesc simţurile. Oferta gastronomică este perfectă şi sofisticată, preparatele au la bază ingrediente dintre cele mai alese. Meritul artei culinare chineze constă în faptul că maeştrii bucătari transmit reţetele bucatelor din generaţie în generaţie. Varietatea mâncărurilor stă, mai ales, în folosirea diferenţiată a mirodeniilor, prin combinarea acestora cu legumele, pastele sau cu carnea. Bucătăria chineză se distinge prin savoarea ingredientelor, modul sofisticat de folosire a acestora şi complexitatea metodelor de pregătire a preparatelor tradiţionale.

 

Specificul gastronomiei chineze

Se pare că la ora actuală există în China peste 60.000 de reţete. Masa tradiţională a chinezilor are la bază o sursă de carbohidraţi din orez sau tăiţei, însoţiţi de legume, carne sau peşte. Se poate spune că bucătăria chinezească este aproape vegetariană, deoarece produsele din carne sunt foarte puţin folosite. Carnea de pui şi de porc este utilizată pentru a da aromă felurilor de mâncare în care de bază sunt legumele. Dacă felul de bază principal este carnea, atunci aceasta este foarte condimentată. Gastronomia chineză se remarcă printr-un senzaţional simţ estetic, un morcov poate deveni, cu răbdare şi migală, o operă de artă care poate întruchipa delicate statuete de dragoni, pasări etc.

În dorinţa de a afla cât mai multe taine legate de tot ceea ce înseamnă cultura şi arta culinară chinezească am stat de vorbă cu doamna Su Yan, pe care am rugat-o să ne dezlege ceva din misterele datinilor care au loc acum, în preajma Anului Nou Chinezesc. A venit în România la începutul anilor ’90, iar cel mai greu i-a fost să se acomodeze cu oamenii, cu stilul de viaţă şi, mai ales, cu piaţa de aici, care la acea vreme era sărăcăcioasă, în sensul că nu prea se găseau ingrediente chinezeşti pentru a-şi prepara mâncărurile favorite. “Dar m-am mulţumit cu ce se găsea: cu orez, morcovi, cartofi, ceapă şi cu cele câteva condimente aduse din China”.

 

Urări de prosperitate, sănătate şi noroc

Acum, după 16 ani, deja s-a obişnuit în România, are prieteni, este invitată la petreceri, ştie bine româneşte şi învaţă să danseze. “M-am acomodat bine în România, am întâlnit aici oameni sensibili şi buni la suflet, dar păstrez obiceiurile sănătoase de acasă. Prepar cu multă plăcere mâncăruri specifice din China, precum pui cu alune, peşte, colţunaşi, carne de porc cu sos dulce acrişor sau sos de stridii (hao you).” Curiozitatea ne-a îndemnat să o întrebăm de ce, în general, chinezii nu se îngraşă, căci nu am văzut nici un asiatic obez. Ne-a răspuns: “Noi mâncăm foarte multe legume şi puţine grăsimi. Mie cel mai mult îmi plac legumele gătite cu pastă de soia dulce, cu ulei de susan sau cu pastă de ardei iute. Consumăm multă brânză tofu, orez, foarte puţine dulciuri şi, cel mai important, bem foarte multe ceaiuri. Abia de vreo câţiva ani pe piaţa din China au început să intre reţete de prăjituri, de torturi şi de alte dulciuri cu creme grele, iar chinezii parcă au început să se mai îngraşe”.

 

Prietenii departe de casă

Lucrând la redacţia de limba chineză a Radio România Intrenaţional, Su Yan a avut prilejul să comunice foarte mult cu românii şi cu conaţionali de-ai săi stabiliţi în ţara noastră. “O dată cu trecerea timpului mi-am făcut mulţi prieteni printre chinezii care şi-au deschis afaceri în România, aşa cum este şi Lai Jyan, care e patroana restaurantului unde eu merg să mănânc. Ne întâlnim, vorbim mult, râdem, bem ceai – care este foarte sănătos pentru organism – depănăm amintiri de acasă. Prietena mea este din partea de nord a Chinei, iar eu sunt din sud. Trecerea în Anul Nou Chinezesc o vom face împreună.” Mesele de sărbătoare sunt îmbelşugate, familia şi prietenii se adună împreună, fiecare fel de mâncare are o semnificaţie aparte, iar pe farfurii, cu ajutorul unui sos special, care este comestibil, se scriu diferite urări de sănătate, belşug, noroc etc. De exemplu, ruloul din pulpă de pui este denumit “Fenixul care aduce bogăţie” şi noroc, tofu umplut cu carne e “bambusul care vesteşte pace”, peştele-veveriţă aduce “belşug, noroc şi prosperitate”, iar porumbul cu alune şi caju este “recolta bogată cu cele cinci cereale”.

 

Rulou din pulpă de pui

Fenixul care aduce bogăţie şi noroc

Ingrediente: pulpă de pui dezosată, vin de orez, sare, vegeta chinezească (wei jin).Preparare: Pulpa de pui se ţine într-un sos de usturoi (mujdei) timp de o jumătate de oră, după care se rulează în folie alimentară şi se fierbe în baie de aburi o jumătate de oră. Se scoate din folie şi, după ce s-a răcit, se dă la congelator, unde se ţine tot o jumătate de oră. După expirarea timpului se scoate şi se taie în feliuţe.

 

Peşte-veveriţă

Belşug, noroc şi prosperitate

Ingrediente: Un crap de aproximativ un kilogram, ulei, pastă de tomate, sos de soia, oţet alb.

Preparare: Se fac, cu ajutorul unui cuţit, câteva crestături de o parte şi de alta a peştelui, apoi se pune la păjit în ulei încins şi se ţine până când capătă o culoare aurie. Separat se prepară sosul din pastă de tomate, zahăr, sos de soia şi oţet alb. Când este gata se tornă peste crap.

 

Tofu umplut cu carne de porc

Bambusul care vesteşte pace şi noroc

Ingrediente: brânză tofu tăiată pătrăţele, carne tocată, sos de soia, wei jin, sare, zahăr.

Preparare: Brânza tofu se prăjeşte în ulei încins până capată culoarea aurie. Carnea tocată se amestecă împreună cu sare, sos de soia şi wei jin. Se face o gaură în brânză şi se umple cu carnea tocată, apoi se fierbe pe baie de abur timp de 15 minute. Se scoate, se lasă să se răcească şi se prepară un sos din sare, wei jin, amidon şi sos de soia, care se toarnă peste tofu.

 

Porumb cu alune şi caju

Recolta bogată, cu cele cinci cereale

Ingrediente: porumb boabe, alune descojite, caju şi orez fiert pe baie de abur, puţin ulei de susan, sare, vin de cereale, wei jin.

Preparare: Se încinge uleiul din tigaie şi se pun boabele de porumb, alunele, orezul fiert şi caju, se ţin un minut şi se amestecă. Se adaugă apoi sare, vinul de cereale, wei jin, se mai ţin pe foc timp de două minute şi se dau deoparte.

 

Colţunaşi

Preparat tradiţional de Anul Nou Chinezesc

Ingrediente: carne de porc, făină, praz, sos de soia, wei jin, ulei de susan.

Preparare: Se prepară un aluat din făină şi apă rece, după frământare se lasă să stea o jumătate de oră. Se frământă bine, se întinde o foaie cu ajutorul unul sucitor şi se taie pătrăţele de 5-10 centimetri. Separat se dă carnea de porc prin maşina de tocat, se adaugă prazul tocat fin, wei jin, sosul de soia, uleiul de susan şi un strop de apă. Carnea se pune pe pătrăţelele de aluat şi se formează colţunaşii. Se pune o tigaie cu apă la foc mare, iar când apa începe să clocotească se pun colţunaşii, care se lasă să dea aproximativ trei clocote. Înainte de a se pune altă serie de colţunaşi se adaugă puţină apă rece, care se lasă la clocotit.

Citeşte mai multe despre:   carne,   soia,   carnea,   noroc,   orez,   ingrediente,   geografii culinare

 



Mai multe titluri din categorie

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

(P) Tot ce trebuie să știi despre CBD

(P) Tot ce trebuie să știi despre CBD
Galerie Foto CBD-ul este un compus natural, cu o influență unică asupra corpului uman. Continuă să citești pentru a afla ce este mai exact CBD-ul și cum influențează acesta bunăstarea ta. Ce este mai exact...
Serviciul de email marketing furnizat de