x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Icoanele Ofeliei

Icoanele Ofeliei

de Tudor Cires    |    01 Feb 2006   •   00:00
Icoanele Ofeliei
EUROPA GURMANDA - GRECIA
"Ati fost la atelierul Zervopoulos?" - intrebarea venea de la un turist rotofei pe care-l remarcasem in drumul nostru de la Salonic la Kalambaka: tinea strans de mana o zgatie de fata de vreo 5 ani, care voia sa stie la fiecare kilometru unde ne aflam… Nu, nu fusesem vreodata la atelierul Zervopoulos dar, in dimineata aceea, dupa ce vanasem cu folos rasaritul intre Olimp si Marea Egee si dupa ce urcasem pe albia raului Pinios spre izvoare, chiar ca ne simteam gata de katharsis in cel mai frumos spatiu de arta de la poalele Meteorei.

Intram, asadar, in "casa cu icoane" pe care localnicii o numesc atelierul Zervopoulos. I-ar fi putut spune si "casa romaneasca", pentru ca aproape toti artistii de aici vorbesc fluent limba romana. Suntem primiti cu loukumi, apa si ouzo - bautura traditionala a grecilor, asemanatoare la gust si tarie, pentru cine-si mai aminteste, cu mastica noastra din anii ’70. Dam sa scoatem bani ca sa platim tratatia, dar gazdele clatina dojenitor din cap: "Sunteti musafiri, nu se face!"… In jur, numai icoane. Pictate ieri sau acum doua sute de ani. La preturi adecvate vechimii si provenientei lor. Ghizii fac risipa de carisma indata ce se vad fata in fata cu turisti romani.

Asa, plecand de la nivelul acestei admiratii, am cunoscut-o pe Ofelia Papaioannou: inalta, blonda, cu trasaturi fine ca de balerina. Ascultand, parca, de Hamlet, Ofelia noastra s-a tras mai aproape de manastire. Alunecand printre icoanele din atelier, ea reuseste sa ne spuna ca e absolventa de ASE, la Bucuresti, ca si-a cunoscut sotul, pe Konstantinos, in Romania si ca s-a mutat la Kalambaka sperand intr-o viata noua. Aici si-a descoperit afinitatea pentru obiectele de cult si astfel a ajuns la atelierul de icoane Zervopoulos. Ii place sa gateasca Ofeliei? Desigur, mai ales placinte grecesti spanacopita (cu spanac), tiropita (cu branza) si mancaruri cu miel, hiros (un fel de kebab, cu carne invelita intr-o lipie), pastitio, tzatziki, kataif… "Stiti, ne spune Ofelia (care insa nu e la fel de trista ca eroina lui Shakespeare, dar cu siguranta mai norocoasa ca dansa), grecii mananca foarte multe salate, iar dulciurile lor sunt… sunt foarte dulci! Avem o fetita de sapte ani. O cheama ca pe soacra mea, Georgia (la noi, primii copii poarta, prin traditie, numele socrilor). Georgia vorbeste perfect romaneste…"

Ne despartim, lasandu-ne adresele si promitandu-ne ca ne vom reintalni… Cine stie?… Pe drumul de intoarcere de la Kalambaka, il vad pe domnul rotofei din fata mea deschizand cadoul primit de la Ofelia si pe fetita lui privind icoana aurie si intrebandu-si tatal: "Nu-i asa ca si pe mine ma cheama ca pe Sfanta Maria din icoana?"…

"Respectam ritualul ortodox al picturii: ne rugam la fiecare icoana pe care o executam. Pictam un sfant timp de o saptamana sau doua, fara termene, dupa starea noastra spirituala. Asteptam sa venim si la Bucuresti cu icoanele noastre pictate sub poalele Meteorei" - Ofelia Papaioannou

ATELIERUL
Dupa tejghele, pictori si sculptori, trebaluiesc atent, care dupa cum e menit: unii lucreaza in culori, altii astern foita de aur sau fac rame si basoreliefuri. Toate lucrarile au subiect religios si sunt inspirate de iconografia bizantina pe care o regasim, imaculata, la cele sase "meteore" din varful stancilor din apropiere, inaltate spre cer ca niste degete de urias. Artistii - impasibili, rezistenti la flashurile aparatelor foto si la intrebarile circumstantiale - lasa pe seama ghizilor explicatiile de rigoare.

CHORIATIKI - Salata taraneasca

Ai nevoie de cateva rosii tari, un castravete, o ceapa uscata, doi ardei grasi, 100 g branza feta, o jumatate de ceasca cu ulei de masline, 20 masline negre mari, otet, sare, piper, oregano. Se taie toate ingredientele felii, se amesteca apoi cu sare, piper, oregano, otet, se adauga maslinele si pe deasupra se presara branza. Este un antreu deosebit care se serveste in toate colturile Greciei.

TZATZIKI - Tzatziki

Este o salata foarte apreciata in Grecia si se prepara din: o ceasca si jumatate cu iaurt gras de oaie, doi castraveti proaspeti, 5 catei mari de usturoi, 4 linguri cu ulei de masline, sare. Castravetii se dau pe razatoarea mijlocie si se sareaza. Se lasa sa se scurga apoi se adauga usturoiul pisat. Aceasta compozitie se amesteca impreuna cu iaurtul de oaie si uleiul de masline. Pentru un gust mai picant se adauga mai mult usturoi. Este o salata foarte indicata celor cu tensiune mare, avand in vedere continutul ridicat de usturoi.

MAGYIRITSA - Ciorba de miel

Se folosesc: un kilogram maruntaie de miel, 500 g ceapa verde, o legatura de marar, o ceasca de orez, doua linguri cu unt, zeama de la trei lamai, 3 oua, sare si piper. Se pun maruntaiele intregi la fiert, se indeparteaza spuma, se adauga sare si se lasa putin la fiert. Se scot din zeama, se pune zeama separat, iar maruntaiele se taie marunt. Se toarna zeama intr-o cratita mare, dupa ce in prealabil a fost strecurata. Se taie ceapa verde in bucati mici, se taie marunt mararul si se pun in zeama. Se adauga apoi maruntaiele si untul. Se da focul mic si se lasa la fiert. Cand totul este bine fiert, se adauga orezul. Se pregateste separat sosul avgolemono. Se bat ouale intregi si se adauga putin cate putin zeama de lamaie. Cu polonicul se ia zeama din supa si se adauga putin cate putin in avgolemono. Dupa ce s-au adaugat cateva linguri cu zeama, amestecand mereu, se toarna totul in cratita. Se serveste cu piper proaspat rasnit.

MOSCHARI STIFADO - Stufat cu carne de vita

Ai nevoie de un kilogram de carne de vita, un kilogram si jumatate de ceapa mica (asemanatoare cu arpagicul), o ceapa uscata taiata marunt, trei linguri cu otet, 5 catei de usturoi, ulei de masline, o ceasca cu suc de rosii, sare, piper macinat si piper boabe, foi de dafin. Carnea se taie in bucati potrivite si se prajeste in ulei impreuna cu ceapa uscata taiata marunt. Se pun otet, sare, piper si se da in clocot pentru un minut, apoi adaugam sucul de rosii, usturoiul, foile de dafin si o jumatate de cana cu apa si se lasa la fiert. Ceapa mica se spala, se prajeste si se adauga in cratita cu carne atunci cand aceasta este fiarta. Se mai lasa la fiert pana cand sosul devine omogen si legat.

SPANAKOPITA - Placinta cu spanac

Se foloseste un kg de spanac proaspat, 500 g foi de placinta de casa sau din comert, 500 g ceapa verde, o ceasca si jumatate cu ulei de masline, marar, sare. Spanacul se spala, se curata si se taie in bucati, apoi se sareaza si se amesteca pana devine o pasta, dupa care se pune la scurs. Ceapa taiata marunt se amesteca bine cu spanacul scurs si cu mararul tocat. Compozitia obtinuta se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de ulei. Foile de placinta - mai mult de jumatate din cantitate - se ung si se intind in tava unsa cu ulei. Se adauga umplutura de spanac, apoi se acopera cu foile de placinta ramase. Se cresteaza deasupra si se lasa la cuptor pentru circa o ora, la foc potrivit.

REVITHIA SOUPA - Supa de naut

Ai nevoie de 500 g boabe de naut, o ceapa mare, o lingura cu bicarbonat de sodiu alimentar, sare, piper, ulei de masline. Boabele de naut se lasa la inmuiat din seara precedenta, apoi se pun intr-un vas impreuna cu bicarbonatul de sodiu. Se lasa 30 de minute, dupa care se clatesc in cateva ape. Pentru o fierbere mai usoara se freaca boabele cu mana, pentru indepartarea cojilor. Se pun intr-o oala cu apa, se adauga uleiul, ceapa taiata marunt, sarea, piperul si se lasa sa fiarba pana cand bobul de naut s-a inmuiat.
×
Subiecte în articol: sare ulei piper ceapa măsline lasa zeama adauga