x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Idei d’un week-end!

Idei d’un week-end!

de Veronica Bectas    |    17 Iun 2007   •   00:00
Idei d’un week-end!

Da, ce grozav este să stai, fără să faci nimic, aşa, la umbra unei bălării, umplăndu-ţi plămănii cu miros de verdeaţă şi pămănt reavăn!

Minunate - savuroase, hrănitoare, uşor de făcut

Da, ce grozav este să stai, fără să faci nimic, aşa, la umbra unei bălării, umplăndu-ţi plămănii cu miros de verdeaţă şi pămănt reavăn!

Pune o pătură pe iarbă, jumătate la soare, jumătate la umbră, după cum simţi că trebuie să te coci şi să leneveşti, incercănd in sfărşit să-ţi reincarci bateriile scurse de nervii făcuţi cu tot balamucul plecării de acasă şi cel din trafic.

Şi, dacă mai vii de acasă cu ceva preparate care se mănăncă spornic, fără să fie nevoie să le incălzeşti, te-ai scos! Să nu mai vorbim dacă sunt şi aspectuoase! Croite numai căt să-ţi incapă in gură, fără cuţit, furculiţă şi alte unelte de hăcuit. Doar cu două degete, să apuci şi să bagi in gură un sandviş mini, cu ciuperci, cu ou fiert, cu tocătură de cărniţă, cu brănzică. Şi toate, da... toaaate să fie garnisite cu roşioare, castraveciori, maioneză din cea fină cu smăntănă, muştărel cu usturoi...

Ah, sandvişurile astea mini! Dacă le faci din felii subţiri de păine şi le aranjezi după compoziţie, straturi, straturi in folie de aluminiu... Şi-ţi pui garniturile, gata rostuite după mărime şi folosinţă, in cutioare special pregătite, alături de sticluţele (din plastic, bineinţeles) cu sosuri, maioneză, muştar cu usturoi, ceva hrean, pentru gurile mai sofisticate şi, le pui frumos intr-o cutie frigorifică, de voiaj, nu-ţi mai trebuie decăt... un vinişor potrivit cu evenimentul, adică... alb, uşor, la fel de aburit ca ochelarii la emoţii tari! Da, o socată? Una din cele care sar din pahar de nerăbdare! Dulce-acrişoară, nărăvaşă de-ţi iese pe nas şi te răcoreşte numai după două pahare!

ALTE IDEI. Da’ cine vrea poate să se răcorească şi cu o berică, dar pentru asta trebuie să meargă hăt pănă la bufet, să facă ceva coadă, şi chiar insolaţie, pănă reuşeşte să inşface un bax, dacă a venit să cheltuiască milionul pe care abia l-a intocmit de vreo şase luni fără să-l ştie "duşmanii", riscănd reproşuri şi bănuieli, după ce

i-a adăpat cu berea la care răvnea el de atăt timp.

Şi unde mai pui că, dacă ai sandvişuri, nici nu trebuie să alergi cu ochi lungi de melc vănănd cioturi şi crengi, căzute din copaci, ca să incropeşti un grătar, dacă n-ai luat de acasă cărbuni şi tot ce trebuie pentru foc. Abia il aţăţi, faci fum căt cuprinde, pui micii, cărnaţii şi fripturicile, faci vănt, umpli zarea şi burta de funingine şi fum şi, abia dacă-ţi revine şi ţie, după atăta muncă şi tuşit, un mic amărăt şi bucăţica de slănină pe care ai folosit-o la frecatul grătarului. Glumeşti şi răzi a pagubă jurănd, in gănd, că n-o să te mai laşi păcălit, tragi o duşcă din berica, acum călăie, il plesneşti pe ăla mic, pentru că umblă la cărbuni, umpli zona de urlete şi te aşezi nemulţumit şi flămănd pe pătura plină de tăciunaşi stinşi, furculiţe periculoase şi pătată de grăsimea scursă din farfuriile de plastic inşirate peste tot.

TOT ELE! Vezi?! Nu sunt mai bune nişte sandvişuri delicioase, cu de toate, puse frumuşel in tăviţe albe, aşezate pe folii din staniol? Iei cu două degete sau cu o scobitoare un sandvişel, il impodobeşti cu un strop de maioneză sau muştărel, şi-l papi fără balamuc, fără fum şi foc. Şi dacă e musai să spargi milionul la berică, foarte bine! Berica merge şi la sandvişuri! Dar nu uita de desert! Ce naiba, vezi că tot acolo, unde e berica, găseşti şi ingheţată!

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end