x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Imnul de slavă adus lumii rurale

Imnul de slavă adus lumii rurale

de Carmen Dragan    |    03 Sep 2008   •   00:00

Să pătrunzi în lumea picturii artistei Catinca Popescu este mai mult decît o bucurie spirituală, iar dacă ai şansa de a o cunoaşte personal este cu adevărat un cîştig, din toate punctele de vedere, chiar şi acela gastronomic. Asta mi-am spus după ce am întîlnit-o pe artistă la Tîrgul meşterilor populari de la Rîmnicu-Vîlcea.



Să pătrunzi în lumea picturii artistei Catinca Popescu este mai mult decît o bucurie spirituală, iar dacă ai şansa de a o cunoaşte personal este cu adevărat un cîştig, din toate punctele de vedere, chiar şi acela gastronomic. Asta mi-am spus după ce am întîlnit-o pe artistă la Tîrgul meşterilor populari de la Rîmnicu-Vîlcea.

Bucuria spirituală

Sărbătoare, Zi de Paşte, Vara, Crăciun, Obiceiuri de iarnă, Iarna veselă, Iarna la Suhulet sau Obiceiuri sînt picturile pe care le cunoşteam. În aceste lucrări vedeam echilibrul lumii rurale surprins cu multă măiestrie. Întîlnind-o pe artistă am mai descoperit şi alte tablouri ce ilustrează momente din viaţa cotidiană a ţăranului român. Stupii, Stupina, Cosaş, Ţărani, Adăpatul, Petrecere, Prînz la cîmp sînt ipostaze ale unui imn de slavă adus lumii rurale. Catinca Popescu surpinde cu multă sensibilitate şi sentimentul iubirii, în lucrări precum Mireasă, Familia, Îndrăgostitul sau Pereche. “Pictez de la vîrsta de 38 de ani. Am început prin a-i face fiicei mele haine pictate, poşete şi alte accesorii. Pictorul Ilie Boca a văzut desenele mele şi m-a convins să merg mai departe, astfel încît la puţin timp am obţinut Premiul de creaţie la Vaslui. Acesta a fost începutul”, ne mărturiseşte. Artista a absolvit cursurile de pictură de la Şcoala de Artă din Bacău. A avut numeroase expoziţii personale locale, naţionale şi internaţionale, dar a fost prezentă şi în expoziţii colective, în muzee din România, Moldova, Cuba, Statele Unite, Canada, Anglia, Franţa etc. Sîntem mîndri că se află şi în albume de pictură naivă din Italia, Franţa şi Austria.

Arta pentru decor

Pe lîngă tablouri clasice, artista pictează şi pe obiecte realizate din lemn. “Ideea de a picta pe linguri, palete sau furculiţe din lemn mi-a venit în momentul în care m-am întrebat cum să îmi decorez atelierul. Astăzi, lingurile şi furculiţele pictate de artistă sînt cumpărate în acelaşi scop: pentru decorarea bucătăriilor, a camerelor realizate în stil ţărănesc sau a sălilor de restaurant cu specific românesc. Picturile sînt realizate cu multă naturaleţe, fără nici o tendinţă de a epata. În toate lucrările domină tonurile calde, de la cele suave, pastelate pînă la acorduri acide, dar toate sînt “scăldate în lumină celestă şi idilism”, cum a spus artistul Vasile Crăiţă-Mîndră.

Catinca Popescu vorbeşte cu atîta căldură, încît aş sta ore întregi să o ascult. Mi-a prezentat cu multă bucurie unul dintre tablourile ei dragi, “La cules de struguri”, cu care a obţinut Premiul publicului, la Galaţi. Artista iubeşte foarte mult copiii, dovadă fiind dorinţa ei ca în fiecare an să fie prezentă la Muzeul Satului din Bucureşti. În cadrul evenimentului Vara pe uliţă, desfăşurat la muzeu, ea împărtăşeşte copiilor cîteva dintre secretele picturii naive. Nu am ocolit în dialog nici subiectul bucătăriei. Se consideră o bună gospodină pentru că găteşte cu plăcere. Ne-a dăruit reţeta unei băuturi pe care dorim să o savuraţi şi dumneavoastră.

“După culesul viilor, femeile ieşeau cu un coş cu struguri înaintea stăpînului, care lua coşul, îl răsturna peste ceilalţi struguri şi se încingea o horă. Acest obicei m-a inspirat în realizarea tabloului”

Catinca Popescu - artist plastic

Moştenire

Valentina Alexandra Porţan este nepoata Catincăi Popescu. Ea a moştenit harul de a picta de la bunica sa. Are 22 de ani, dar pictează de la vîrsta de 6 ani, fiind iniţiată de artistă. Prezentă din anul 1990 în expunerile din ţară, Alexandra a reuşit uşor să cîştige atenţia iubitorilor de pictură naivă. La expoziţia de la 10 septembrie din Iaşi, de la Ateneul din Tătăraşi – eveniment realizat în colaborare cu Centrul Cultural Francez – bunica va participa cu 30 de lucrări, iar nepoata cu zece. Printre tablourile Alexandrei Porţan puteţi admira lucrările “Primăvara”, “Gospodarii”, “Vecinele” sau “Portret”.

Băutură cu grepfrut

Ingrediente: doi litri de vin roşu, o jumătate de litru de ţuică, 500 g zahăr, 6 grepfruturi mari, galbene.

Preparare: Grepfruturile se storc, apoi se taie felii şi se pun la macerat cu zahărul. Se adaugă vinul roşu. Se lasă opt zile, dar se mestecă din cînd în cînd. Se strecoară printr-un tifon, se adaugă ţuica şi se toarnă în sticle care se pun la rece.

×
Subiecte în articol: reţetă de vedetă