Multe dintre retetele pe care le avem in bucataria romaneasca au influenta turceasca.
VERONICA GUZUN
NEGRU. Cafeaua este cel mai cunoscut imprumut pe care l-au facut europenii de la turci
|
Bogatia culinara pe care au mostenit-o turcii se datoreaza istoriei tarii. Traditia vinicola din Est a fost adusa din Grecia Antica. Persii au lasat pe aceste meleaguri zahar, orez si retete de dulciuri, iar carnea fripta si faimoasele kebap-uri prezinta o urma normanda. In palatele sultanului, unii bucatari munceau zile si nopti ca sa gaseasca noi retete sau sa le perfectioneze pe cele vechi. Astfel au aparut pilaful, budinca, baclavaua. Gospodinele turcoaice respecta cu sfintenie retetele, de aceea, daca ai ocazia sa gusti din preparatele lor, poti spune ca ai mancat bine.
Citește pe Antena3.ro
BACLAVAUA SULTANULUI
|
Se asaza in tava cate o foaie si cate un strat de nuca pisata pana se pun toate foile si toata nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tavii se intorc spre tava. Se taie baclavaua in lung si in lat. Grasimea ramasa se intinde bine peste baclava si peste marginile intoarse. Baclavaua se coace la cuptor pana se rumeneste (25 minute). Se lasa apoi sa se raceasca. Serbetul fierbinte se toarna peste baclavaua racita. |
FARMEC
|
Retetele turcesti sunt foarte simple si accesibile ca pret. Acesta si este motivul pentru care ele au cucerit lumea intreaga. Cele mai folosite condimente sunt menta, scortisoara, usturoiul, mararul. Modul in care sunt combinate ingredientele dau mancarii traditionale turcesti acel farmec greu de descris, dar si greu de uitat.
|
MENIU
|
Un mic dejun turcesc consta din rosii proaspete, telemea, masline, lipie cu miere si uneori un ou. Dejunul cuprinde deseori pilaf, friptura din carne de oaie sau peste la gratar cu lamaie. Ca desert, turcii servesc fructe sau baclava, la care se ofera cafea. De fapt, chiar ei au fost cei care au "europenizat" cafeaua.
|
Spuneti-va parerea!
|
Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete, nu ezitati sa o impartasiti si celorlati cititori!
E-mail: gastronomie@jurnalul.ro Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti |