x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Imperiul Otoman ne-a imbogatit masa

Imperiul Otoman ne-a imbogatit masa

19 Ian 2005   •   00:00

Multe dintre retetele pe care le avem in bucataria romaneasca au influenta turceasca.


VERONICA GUZUN

NEGRU. Cafeaua este cel mai cunoscut imprumut pe care l-au facut europenii de la turci
Iaurtul, deserturile insiropate, pestele la gratar, toate sunt specialitati care vin de la turci. Aceasta tara are o traditie gastronomica foarte bogata, pe care nu o schimba nici macar pe bucatele de la fast-food, la mare moda in toata lumea. Ei au mostenit o tara cu o asezare geografica foarte prielnica pentru agricultura, iar marile de care e scaldata ii ofera peste si fructe de mare. Astfel, Turcia este una din putinele tari care nu au nevoie sa cumpere grane sau alte produse alimentare de peste hotare.

Bogatia culinara pe care au mostenit-o turcii se datoreaza istoriei tarii. Traditia vinicola din Est a fost adusa din Grecia Antica. Persii au lasat pe aceste meleaguri zahar, orez si retete de dulciuri, iar carnea fripta si faimoasele kebap-uri prezinta o urma normanda. In palatele sultanului, unii bucatari munceau zile si nopti ca sa gaseasca noi retete sau sa le perfectioneze pe cele vechi. Astfel au aparut pilaful, budinca, baclavaua. Gospodinele turcoaice respecta cu sfintenie retetele, de aceea, daca ai ocazia sa gusti din preparatele lor, poti spune ca ai mancat bine.

BACLAVAUA SULTANULUI
  • Ingrediente:
  • 8 pahare cu faina, un ou, 3 pahare cu nuca macinata, 1,5 pahar cu margarina topita, un pahar si jumatate cu unt topit, doua pahare cu amidon de porumb, o lingurita cu sare, 3,5 pahare cu zahar tos, 4 pahare cu apa, 2 linguri cu suc de lamaie.
  • Preparare: Apa si zaharul se fierb, amestecand din cand in cand. Din serbetul care rezulta se pune o picatura pe unghie. Daca nu curge de pe unghie, inseamna ca serbetul e gata. Din faina, oua si sare se face un aluat. Se framanta pana devine moale. Din aluat se rup bucati de marimea unei cepe medii. Bucatile astfel rupte (30) se intind pe toata suprafata tavii care se va folosi. Se pune amidon la intinderea foilor. Se amesteca untul topit cu margarina topita. Se unge fundul tavii.
    Se asaza in tava cate o foaie si cate un strat de nuca pisata pana se pun toate foile si toata nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tavii se intorc spre tava. Se taie baclavaua in lung si in lat. Grasimea ramasa se intinde bine peste baclava si peste marginile intoarse. Baclavaua se coace la cuptor pana se rumeneste (25 minute). Se lasa apoi sa se raceasca. Serbetul fierbinte se toarna peste baclavaua racita.
  • FARMEC
    Retetele turcesti sunt foarte simple si accesibile ca pret. Acesta si este motivul pentru care ele au cucerit lumea intreaga. Cele mai folosite condimente sunt menta, scortisoara, usturoiul, mararul. Modul in care sunt combinate ingredientele dau mancarii traditionale turcesti acel farmec greu de descris, dar si greu de uitat.

    MENIU
    Un mic dejun turcesc consta din rosii proaspete, telemea, masline, lipie cu miere si uneori un ou. Dejunul cuprinde deseori pilaf, friptura din carne de oaie sau peste la gratar cu lamaie. Ca desert, turcii servesc fructe sau baclava, la care se ofera cafea. De fapt, chiar ei au fost cei care au "europenizat" cafeaua.

    Spuneti-va parerea!
    Asteptam opiniile dumneavoastra. Daca aveti comentarii la articolele publicate, daca vreti sa cititi despre un anumit subiect sau sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra din restaurante, o puteti face trimitandu-ne un e-mail sau o scrisoare. Daca sunteti maestri bucatari in prepararea unei retete, nu ezitati sa o impartasiti si celorlati cititori!

    E-mail: gastronomie@jurnalul.ro
    Adresa: Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, Corp D, et. 8, Sector 1, Bucuresti
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie