x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În Bucureştii de demult...

În Bucureştii de demult...

de Maria Belu-Burtea    |    25 Iun 2009   •   00:00
În Bucureştii de demult...
Sursa foto: /

Începuturile "meseriilor gustoase" pe plaiurile mioritice sunt ascunse în negura vremurilor. Dar căutând prin literatura de specialitate am aflat că "în Bucureşti, pe la 1822, îşi aveau cuptoare brutarii, jimblarii şi simigiii, fiecare cu mândria meşteşugului lor aparte şi ţinând să se deosebească de ceilalţi" (C.C. Giurescu).



Din presa vremii aflăm că brutarii talentaţi ajungeau să-şi blesteme îndemânarea, calitate care îi evidenţia în faţa boerilor doritori de bucate alese. Pappazoglu povesteşte astfel "necazul" unui armean foarte talentat în prepararea pâinii: "Cuptoare erau multe în Bucureşti, însă ca şi cuptorul lui Babic armeanu nu era altul de a scoate jimbla şi pâinea mai frumoasă; de aceea şi stăpânul stolnicilor când îi trimitea la târg să cumpere pâinea, le zicea: «Să-mi iei coltuc de la Babic». Astfel, ca să împace toate curţile boiereşti, bietul nenorocit de armean trebuia să-şi bată capul a scoate jimbla numai în coltuce...".

Plăcintari
Foarte preţuiţi în Bucureşti, înainte de 1821, dar şi după aceea, erau şi plăcintarii, care preparau delicatesele cu brânză de capră sau cu brânză iute de oaie, ori cu carne şi ceapă  coaptă şi rumenită. Că meseria de plăcintar era bănoasă o mai dovedeşte şi urarea, în limba greacă, pe care şi-o făceau fanarioţii lihniţi de foame şi săraci lipiţi, visând la raiul de la Dunăre: "Na zisis, na procopsis, ke is tin Vlahia megolas plaţintaris" (mai mare să te văd, să ajungi mare plăcintar în Ţara Românească!). Boierul Radu D. Rosetti spunea, în presa vremii, că "plăcinta era şi augurală, în plăcintă se pun bani şi spice de grâu; cine brodeşte banul e semn că va căpăta bani tot anul; cine spicul are parte de holde frumoase".

Tăiţei cu nucă

Ingrediente: 3 ouă, 300 g făină, două linguri de apă, un sfert de linguriţă de sare, 80 g zahăr tos, două linguri de pesmet, o lămâie, 140 g miez de nucă, 25 g unt, două pliculeţe zahăr vanilinat.

Preparare: Ouăle călduţe se amestecă bine cu sarea până se albesc, apoi se adaugă făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat omogen, potrivit de tare. Se lasă să se odihnească 10 minute, se întinde o foaie subţire pe masa presărată cu făină, se mai pune făină şi se rulează. Se taie rondele subţiri, se răsfiră rondelele ca să nu se lipească şi se lasă să se usuce pe masă 10 minute. Se fierb în apă cu sare, se clătesc cu apă rece, se scurg şi se pun într-un castron. Pesmetul se prăjeşte în untul topit, se amestecă împreună cu coajă rasă de lămâie, nuci tocate mărunt sau măcinate şi zahăr vanilinat. Se presară peste tăiţei, se amestecă şi se servesc imediat.

Poale-n brâu

Ingrediente: un kg făină, 300 ml lapte, 5 ouă, 400 g zahăr, un kg brânză de vaci, coajă rasă de lămâie, 47 g griş, două plicuri de zahăr vanilinat, sare, 150 ml ulei.

Preparare: Se prepară un aluat din făină, lapte, drojdie, puţin ulei, un praf de sare, două ouă, 100 g zahăr, care se frământă bine şi se lasă să dospească. După ce a crescut aluatul, se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de un centimetru şi se taie pătrate. Separat, se pregăteşte brânza de vaci astfel: se amestecă cu grişul fiert în prealabil, 250 g de zahăr, coaja de lămâie şi zahărul vanilinat, se freacă bine până se obţine o pastă omogenă care se repartizează în mod egal pe toate bucăţile de aluat. Se unesc cele patru colţuri şi se lipesc la mijloc. Se aşază în tăvi, se lasă să crească, se ung cu ou amestecat cu sirop de zahăr şi se coc la foc potrivit.

Ciorbă de "ciocănele"
Ingrediente: 6 picioruşe de porc, două rasoale de porc, un morcov, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o ţelină mică, dafin, piper boabe, verdeaţă, sare.

Preparare: Se aşază într-o oală mai mare "ciocănelele" spălate şi curăţate şi rasoalele feliate. Se acoperă cu apă şi se dau în clocot până se ridică spuma. Se aruncă apa, iar ele se călesc şi se aşază iar în oală, în apă nouă. După ce au fiert cam o oră, se adaugă zarzavatul curăţat şi se mai lasă la fiert până când se desprinde carnea de pe oase cu uşurinţă. Se scot picioruşele şi rasoalele fierte, se lasă la răcit, se curăţă de pe oase, se taie mărunt şi se aşază din nou în oala cu zeama strecurată. Se mai dau în câteva clocote, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

Ardei umpluţi cu legume
Ingrediente: 8 ardei graşi, 100 g ciuperci, 50 g orez, o ceapă, o cutie de roşii în bulion sau 3 linguri de bulion, sare, piper, ulei, pătrunjel verde.

Preparare: Ceapa se toacă şi se căleşte în ulei, se adaugă ciupercile tăiate, orezul (spălat). Când ceapa devine sticloasă se stinge cu o lingură de apă şi se lasă să fiarbă până se înmoaie orezul. Când acesta s-a fiert se stinge focul, se adaugă pătrunjelul tocat fin şi cu acest amestec se umplu ardeii. Se pun într-o cratiţă, se toacă roşiile şi se toarnă peste ardei împreună cu bulionul. Se pune apă atât cât să se acopere ardeii, se aşază un capac peste cratiţă şi se dă la cuptor.

×
Subiecte în articol: sare zahăr apă lasa caiet de retete