Pe-un picior de plai,/ Pe-o gură de Rai... între muncele, pe malul Dâmboviţei, la Rucăr. Acolo vă invit, dragii mei, ca s-o cunoaşteţi pe cea mai nevârstnică dintre gospodinele satului, Ştefania - sau Ştefi, cum îi spun părinţii - o fetişoară de numai 4 ani (aţi citit bine), care deja a început, pic cu pic, să înveţe rosturile bucătăriei.
Ei, acum să nu vă aşteptaţi să vă facă un cozonac ori măcar o mămăligă! Nu, Ştefi doar dă ajutor, după puteri, mamei şi tatei - Cristianei şi lui Cătălin Folea. Şi, cu siguranţă, ea este "mascota" şi norocul celor care ţin, la Rucăr, Roata Norocului. Că e aşa o arată şi faptul că echipa formată din cei trei a câştigat, la concursul "O masă într-o farfurie" de la Rucăr, Premiul de Excelenţă, intrând în concurs nu doar cu cea mai diversificată ofertă culinară, ci şi cu o prezentare tradiţională a reţetelor, care s-au dovedit deosebit de gustoase.SIMPLITATEA BUCĂTĂRIEI TRADIŢIONALE
"Ţinând cont că Paştele abia a trecut, ne-am gândit să aducem nişte bucate aşa cum le făceau bunicii noştri: mămăligă în pături, drob de miel, varză cu ciolan, urzici cu mămăligă şi cu hrean", a început a ne arăta Cristiana Folea bunătăţile de pe masă.
"Am pregătit o ruladă cu ciuperci de pădure, un cotlet de miel cu piure de cartofi şi zeamă de sfeclă roşie, salată de ţelină şi varză roşie, care dă o savoare deosebită bucatelor. De asemenea, am pregătit o plăcintă cu urdă şi stafide, specifică zonei noastre, precum şi o ruladă din legume, brânzeturi cu carne de curcan."
Nouă, dintre toate bucatele aşezate pe masă, ne-au făcut cu ochiul... urzicile. "Se culeg plantele tinere, se spală foarte bine, se opăresc, se aruncă apa şi se pun la fiert cu sare şi puţin mălai, cam o jumătate de oră. Când sunt gata se iau la frecat cu un făcăleţ special, care are în capăt nişte cruci, şi se freacă bine, bine. Este un mixer manual, rudimentar. Se leagă cu ceapă călită, se amestecă, se face un rântaş, din apă cu făină, dacă este nevoie, şi se serveşte cu un ou deasupra, cu hrean şi mămăligă, toate aşezate în interiorul mămăligii."
Şi că tot veni vorba de mămăligă - pentru mămăliga în pături, altă specialitate locală, mămăliga se taie în trei, ca un blat de tort. Primul strat se umple cu brânză, al doilea cu ciuperci, ardei şi legume, iar deasupra se presară brânză rasă şi se dă la cuptor.
La patru mâini
În bucătăria familiei Folea se găteşte "la patru mâini"... "Eu îmi ajut soţia la gătit pentru că noi iubim gastronomia şi mâncarea sănătoasă", îmi spune Cătălin Folea. "Participăm la multe târguri şi festivaluri cu reţetele noastre, pregătite din brânză, legume şi carne. Mâncarea este naturală, plină de vitamine şi îţi dă o anume poftă de viaţă", mai spune, specificând că "specialitatea bărbaţilor este friptura, fie că e la cuptor sau la grătar, mai ales când avem oaspeţi deosebiţi". Deserturile sunt însă apanajul soţiei, care e încântată ori de câte ori găteşte o plăcinta cu brânză de casă sau "o pereche" de papanaşi, cu dulceaţă de afine.
Din nou, despre covrigi
La Rucăr, fiecare familie are propria reţetă de covrigi. Nu se putea ca la familia Folea să nu fie la fel! "La un kg de covrigi, se pun 10 ouă şi un kg de făină. Este un pic mai greu de executat, pentru că se frământă mult până ce aluatul este foarte afânat, uşor de modelat, se rulează, se taie rondele, se prind capetele se pun la fiert 5 minute, se dau imediat la cuptorul special. Pe deasupra se dau cu gălbenuş şi zahăr."