x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In slujba saracilor

In slujba saracilor

de Francisca M. Catana    |    27 Sep 2006   •   00:00
In slujba saracilor
POPASURI MONAHALE
Intr-o dupa-amiaza torida de duminica, am urcat aleea flancata cu trandafiri a Manastirii Catolice din Corni, cartier apartinand orasului Husi. Din cauza unei pane de curent, soneria nu functiona, asa ca am inceput sa ma uit in dreapta si in stanga, gandindu-ma ca poate voi zari pe cineva. Totul era de o curatenie impecabila. Aleea pavata parea abia maturata, iar gradina imi dadea impresia ca tocmai am poposit intr-un colt de rai. In fata mea, manastirea se ridica mandra.

MISIONARELE. La un moment dat, am auzit niste voci care veneau dintr-o cladire putin mai mica ce se afla in aceeasi incinta, pe frontispiciul careia era scris, pe o placa de marmura: "Centrul Preasfintei Inimi a lui Isus. Surorile Saracilor «Don Morinello»". Am intrat si deodata un sentiment de impacare sufleteasca m-a coplesit si o emotie inexplicabila m-a cuprins din crestet pana in talpi. "Un adevarat loc binecuvantat", mi-am zis atunci. In acel moment a iesit Sora Maria, care, cu o voce blanda, mi-a spus sa astept, dupa care m-a condus la Sora Gabriela.
Stingherita ca as fi putut provoca deranj in linistea acelei duminici calduroase, Sora Gabriela m-a linistit, spunandu-mi ca la ele suna din cinci in cinci minute, in fiecare zi, fel de fel de persoane, care le cer ajutorul. Mi-a explicat ca ele duc o viata misionara si ca se afla acolo tocmai pentru a sari in ajutorul oamenilor ori de cate ori este nevoie. S-a apropiat atunci si Sora Sabina. In manastire locuiesc cinci maicute, toate foarte tinere. Fiecare are propriile atributii, viata lor de zi cu zi insemnand foarte multa munca.

DIN SUFLET. In fiecare zi, maicutele ofera un pranz saracilor in incinta manastirii. Dar exista si batrani prea bolnavi, care nu pot merge pana acolo. Nu sunt uitati insa, pentru ca maicutele se deplaseaza pana la domiciliul lor si le daruiesc, de asemenea, cate un pranz cald si cate o sclipire de speranta. "Noi mancam ce mananca si saracii", mi-a spus Sora Gabriela. Borsuri, sarmalute, chiftele, paine... - acestea sunt alimentele de care se bucura in fiecare zi oamenii din Corni carora batranetea le-a adus singuratate, boala si saracie... Maicutele din "Congregatia Surorile Saracilor" le-au imbogatit insa viata, daruindu-le in fiecare zi un strop din lumina credintei.

Surorile de la Manastirea Catolica din Husi se deplaseaza in fiecare zi la domiciliul batranilor bolnavi si le ofera din bucatele pe care le pregatesc cu multa dragoste. Astfel, macar si pentru cateva momente, oamenii in varsta nu mai simt pe suflet apasarea grea a singuratatii.

SURORILE SARACILOR

Patronul spiritual al Manastirii Catolice din Husi este Sfantul Vincentiu Morinello, fondatorul "Congregatiei Surorile Saracilor" din Licata (1924), un oras situat in sudul Siciliei. Dupa Conciliul Vatican II, opera Parintelui Morinello si-a trimis razele pana foarte departe. In 1991, doua surori membre ale Congregatiei s-au oferit sa vina in Romania pentru a munci in favoarea acestui popor care a suferit dictatura comunismului. In acest scop au cumparat o casa la Craiova. Astazi, Institutul are 11 surori cu voturile facute, 21 de novice si 21 de postulante. De curand s-a deschis o casa si la Husi si se intentioneaza deschiderea altora. Surorile vin in ajutorul tuturor saracilor, mai ales al batranilor singuri si bolnavi.

"MAINI INTINSE"

"Surorile Saracilor" desfasoara in prezent un serviciu social denumit "Maini intinse", care urmareste eliminarea riscului de marginalizare sau excludere sociala a batranilor. Centrul de servicii pentru persoanele varstnice "Maini intinse" si-a inceput activitatea in octombrie 2004, iar aria de desfasurare cuprinde intreg municipiul Husi. Centrul contribuie la dezvoltarea sistemului comunitar de asistenta sociala pentru persoanele in varsta, la nivelul judetului Vaslui, prin diminuarea efectelor generate de un grad scazut al conditiilor de trai. Batranilor li se ofera in fiecare zi o masa calda pregatita de surorile de la Manastirea Catolica din Husi. Mancarea, servita intr-o atmosfera afectuoasa, aduce in viata batranilor o raza de bucurie si de speranta.

×
Subiecte în articol: saracilor surorile