|
|
ASTEPTARE. Desi in afara de hel (cardamon) si de sofran cunosteam toate celelalte ingrediente, imi pareau acum toate necunoscute, in vecinatati nebanuite: cartofii langa vinete si usturoi, intr-o mare de orez atat de galben! Sedusa de mirosurile si aburii ce napadisera incaperea, asteptam un moment ce era mereu amanat. Pentru ca, o data terminat orezul auriu, trebuia sa mai asteptam cu totii sa fie gata si oaia tavalita in mirodenii si inabusita (oaie care lipseste din povestea noastra in imagini de astazi).
Si pentru ca in Orient nimeni nu e singur si nici un fel de mancare nu se asaza la masa fara a fi insotit de alte bucate, alaturi de Ruzz bi-hudar s-au mai aflat doua castroane cu sosuri. Unul, cu sos de lamaie, pregatit ca in Orient, din sucul a doua lamai generoase, in care s-a adaugat ardei iute tocat (cu tot cu seminte). Al doilea castron era plin cu iaurt de oaie, racoros si imbietor, deasupra caruia plutea o frunza de menta.
Si daca au lipsit tacamurile de la masa, nimeni nu a fost acuzat de lipsa de eticheta: arabii mananca folosindu-se de patru degete de la mana dreapta.
RUZZ BI-HUDAR
|
Pentru a prepara acest fel de mancare, aveti nevoie de: 250 gr orez cu bobul lung, o vanata, doi cartofi, un morcov, o ceapa, o jumatate de pahar cu ulei de masline, 5-6 catei de usturoi in coaja, sofran, o lingura cu pastai de cardamon (hel). Vanata se curata de coaja, apoi se taie cubulete. Cartofii si morcovul se curata si se taie cuburi. Se caleste ceapa in ulei de masline, se adauga cartofii, morcovul si vanata, apoi orezul. Se lasa pe foc 5 minute. Se adauga usturoiul, cardamonul si doua cani cu apa, dupa care se fierbe inabusit. Spre sfarsit se adauga sofranul.
|
AYRAN
|
Aceasta este denumirea araba specifica pentru iaurtul de baut, foarte apreciat in Orientul Mijlociu. Se serveste inainte de masa, rece, simplu, cu menta sau cu menta si usturoi.
|