x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar In stil arab

In stil arab

12 Apr 2005   •   00:00

  • de LUIZA ZAMORA
  • EXOTISM CULINAR
  • Prima data cand l-am vazut pe Adel pregatind Ruzz bi-hudar (o mancare orientala pe baza de orez) am avut impresia ca unul dintre personajele din "O mie si una de nopti" gatea pentru Seherezada si ca Orientul navalise cu toate aromele lui in bucataria ingusta a unui apartament dintr-un bloc din Constanta. Si nu reteta ori ingredientele ei ma fascinau - desi se insinuasera printre ele si cateva arome stranii si ametitoare - , cat gesturile largi, ritualice aproape, pe care Adel le facea.

    ASTEPTARE. Desi in afara de hel (cardamon) si de sofran cunosteam toate celelalte ingrediente, imi pareau acum toate necunoscute, in vecinatati nebanuite: cartofii langa vinete si usturoi, intr-o mare de orez atat de galben! Sedusa de mirosurile si aburii ce napadisera incaperea, asteptam un moment ce era mereu amanat. Pentru ca, o data terminat orezul auriu, trebuia sa mai asteptam cu totii sa fie gata si oaia tavalita in mirodenii si inabusita (oaie care lipseste din povestea noastra in imagini de astazi).

    PRANZUL. Dar in ziua aceea, ea isi raspandea aromele in bucatarie si de acolo in toata casa, iar cand totul a fost gata, Adel a etalat-o pe o larga tipsie, din care urma sa mancam cu totii, asezati pe jos, in sufragerie.

    Si pentru ca in Orient nimeni nu e singur si nici un fel de mancare nu se asaza la masa fara a fi insotit de alte bucate, alaturi de Ruzz bi-hudar s-au mai aflat doua castroane cu sosuri. Unul, cu sos de lamaie, pregatit ca in Orient, din sucul a doua lamai generoase, in care s-a adaugat ardei iute tocat (cu tot cu seminte). Al doilea castron era plin cu iaurt de oaie, racoros si imbietor, deasupra caruia plutea o frunza de menta.

    Si daca au lipsit tacamurile de la masa, nimeni nu a fost acuzat de lipsa de eticheta: arabii mananca folosindu-se de patru degete de la mana dreapta.

    RUZZ BI-HUDAR
    Pentru a prepara acest fel de mancare, aveti nevoie de: 250 gr orez cu bobul lung, o vanata, doi cartofi, un morcov, o ceapa, o jumatate de pahar cu ulei de masline, 5-6 catei de usturoi in coaja, sofran, o lingura cu pastai de cardamon (hel). Vanata se curata de coaja, apoi se taie cubulete. Cartofii si morcovul se curata si se taie cuburi. Se caleste ceapa in ulei de masline, se adauga cartofii, morcovul si vanata, apoi orezul. Se lasa pe foc 5 minute. Se adauga usturoiul, cardamonul si doua cani cu apa, dupa care se fierbe inabusit. Spre sfarsit se adauga sofranul.

    AYRAN
    Aceasta este denumirea araba specifica pentru iaurtul de baut, foarte apreciat in Orientul Mijlociu. Se serveste inainte de masa, rece, simplu, cu menta sau cu menta si usturoi.
    ×