x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În toiul iernii

0
Autor: Simona Chiriac 14 Ian 2010 - 00:00
În toiul iernii

De importanţa Sfântului Petru nu se îndoieşte nici un gospodar. Având mari puteri atât asupra lumii din cer, cât şi a celei de pe pământ, Sf. Petru de Iarnă împarte timpul în două, 16 ianuarie fiind considerat a fi atât miezul iernii, cât şi jumătatea calendarului pastoral.



Conform vechilor credinţe, Petru are în grijă toate cheile Raiului, împarte (la anumite momente bine ascunse vederii omului necredincios) hrană animalelor câmpului şi este protector al lupilor, fiare care se năpustesc asupra celor care nu s-au dovedit vrednici şi nu au ţinut gospodăriile aşa cum se cuvine.

OCROTITORUL ANIMALELOR
Mai mult, poveştile populare spun că Sfântul Petru merge prin sate, trecând în fiecare noapte pe la fiecare animal în parte pentru a vedea cum este îngrijit. "Când se strâng mai mulţi lupi la un loc, de urlă, se zice că se roagă lui Sfântul Petru să le rânduiască pradă. El îi orânduieşte după pradă când se adună la urlătoare, de obicei pe la răspântii. «Tu să mănânci oaia lui cutare din cutare sat, tu, porcul cutăruia; tu pe cutare om etc.»

Şi cică pe cine o rândui Sf. Petru câinilor lui, nu scapă nici în gaură de şarpe." (I. A. Candrea - "Iarba fiarelor") Poate şi din acest motiv, oamenii se feresc să rostească cuvântul "lup", să împrumute vreun lucru din curte sau să lucreze ceva folosind lână, pentru a nu-şi atrage furia dihăniilor pădurii.

SĂRBĂTOAREA PĂSTORILOR
De-abia după lăsarea serii, ciobanii se aşază la masă pentru a se ospăta, evitând însă a mânca orice preparat ce are în compoziţie carne. Femeile merg şi dau de pomană vecinilor covrigi sau alte copturi, în special plăcinte, existând credinţa că astfel toţi creştinii îşi vor găsi drumul spre casă oricât de departe ar fi plecat.

La miezul nopţii, oamenii aşază în faţa caselor pietre mari albe, pe care le duc dimineaţă la biserică, pentru ca preotul să treacă peste ele înainte de a ţine slujba. La amiază, pietrele se aşază în grajd sau în ocol, lăsându-le acolo peste an, astfel încât animalele să fie ocrotite.


Plăcintă cu morcov şi gutui
Ingrediente: 4 morcovi, 3 gutui, 500 g făină, 250 g unt, un ou, 200 g zahăr tos, o jumătate de pliculeţ praf de copt, o lămâie, o portocală, o lingură cu scorţişoară, o jumătate de linguriţă cu sare, două linguri cu ulei, sos de ciocolată.
Preparare: Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Gutuile se spală, se curăţă de căsuţa cu seminţe şi se dau pe răzătoare. Se pun într-o cratiţă, se toarnă uleiul amestecat cu o jumătate de cană cu apă, se presară 100 g zahăr tos şi trei sferturi din cantitatea de scorţişoară. Se adaugă coaja rasă de portocală şi lămâie, se amestecă şi se fierb la foc mediu până se înmoaie morcovii.

Untul se mixează împreună cu sarea, restul de zahăr şi scorţişoară, oul şi praful de copt stins cu suc de lămâie. Se toarnă peste făină, se frământă şi din aluat se formează două foi. Se întinde o foaie într-o tavă unsă cu unt, se toarnă deasupra compoziţia şi se aşază a doua foaie. Se înţeapă cu o furculiţă, se coace plăcinta la foc mediu până devine aurie, apoi se serveşte caldă sau rece, simplă sau cu sos de ciocolată.
   • Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel
Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino   Cafea pentru business – cafea acasă   În...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Serviciul de email marketing furnizat de