x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Începuturile unei legende

0
Autor: Maria Belu-Burtea 19 Ian 2011 - 18:11
Începuturile unei legende

147258-bucate03-12-20.jpgSparanghelul are o lungă istorie care debutează undeva la începutul secolului I, dar există dovezi de cultivare a legumei încă din Grecia Antică şi Roma Antică. Se pare că şi egiptenii cultivau sparanghel, acum peste 2000 de ani, în scop medi­cinal, iar legenda spune că acesta era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. Cu siguranţă a fost descope­rit ca plantă în sălbăticie. Un sparanghel sălbatic are forma unor lăstari subţiri cât un creion şi este mult diferit faţă de sparanghelul cu care suntem obişnuiţi şi pe care îl cumpărăm noi.

 

Istoric
Era cultivat în numeroase grădini Roma încă din secolul I e.n., într-o varietate care avea lăstari mari care ajungeau trei bucăţi la 400 de grame. Vechii greci şi romani foloseau o de­numire persană – asparag – care însemna lăstar. Pliniu cel Bătrân, una din sursele importante când vine vorba de istoria gătitului, menţionează sparanghelul în lucrarea sa Materia Medica. Termenul sparanghel a devenit popular în secolul al XVI-lea fiind regăsit în limba engleză ca „sparagus”. Iulius Cezar a mâncat sparanghel în Lombardia şi dorea să-i fie servit cu unt topit. În timpul lui Ludovic al XIV-lea sparanghelul era considerat „regele legumelor”. Regelui i-a plăcut atât de mult încât a cerut ca în grădinile sale să fie făcute sere care să-i asigure sparanghel tot timpul anului. În secolul al XIX-lea, sparanghelul a fost din ce în ce mai răspândit ajungând să fie cultivat şi în SUA.

 

Sortimente
Sparanghelul se plantează cu trei ani înainte de a se putea recolta. Pri­me­le recolte sunt reduse pentru a le pregăti următoarele (este o plantă perenă – adică creşte mai mulţi ani fără să fie însămânţat – n.n.). Planta matură se recoltează în mai toate anotimpurile, adică pe o perioadă de 90 de zile. Uneori sparanghelul poate creşte şi 6-7 cm pe zi. O plantaţie de sparanghel va produce, în general, pe o perioadă de 8-12 ani, funcţie de diferiţi factori.

Sparanghelul alb – pentru a obţine acest sparanghel trebuie ca atunci când răsare, iar planta are cam şase centimetri înălţime, să fie acoperit cu pământ, altfel soarele îi transformă culoarea în verde. De aceea tulpinile se vor dezvolta sub pământ, crescând în acelaşi timp cu tulpinile neacoperite, dar vor rămâne albe.
Sparanghelul violet – provine dintr-o regiune italiană, numită Albenga. Este cunoscut sub denumirea de Violetto d’Albenga. Deşi are o culoare puternic violetă, acesta este verde. Fermierii din această regiune folosesc polenizarea naturală pentru multiplicarea sparanghelului.

Seminţele sunt alese de la vegetale viguroase care produc plante mari. Acest sparanghel produce mai puţine plante decât cel verde, dar mai mari. Este mult mai dulce la gust în comparaţie cu cel verde, de aceea fiind utilizat mai mult în salate. Îşi păstrează culoarea violet (conţinutul de tanin îi dă culoarea violet – n.n.) la o preparare simplă, dar dacă este fiert, devine verde.

 

Sursă de vitamine
De ce este considerat sparan­ghelul un afrodiziac? Forma este, cu siguranţă, un motiv. Un manual arab despre dragoste, scris în se­colul al XVI-lea, furniza o reţetă de sparanghel care stimula dorinţele erotice. Făcând parte din familia Li­liaceae, sparanghelul conţine vitaminele A şi C în cantităţi mari şi pentru a da rezultate trebuie consumat trei zile consecutiv, spun unii experţi.

Sparanghelul este bogat în nutrienţi. Conţine puţin sodiu, mult potasiu, nu conţine grăsimi sau colesterol. Este o sursă foarte bună de acid folic. O jumătate de cană de sparanghel gătit nu conţine mai mult de 24 de calorii, însă este foarte bogat în fibre. Este o sursă de rutin şi de Vitamina B6. Rutin întăreşte vasele capilare, iar acidul folic creşte sănătatea celulelor, previne îmbătrânirea şi „repară” celulele bolnave.

Sparanghel cu sos de usturoi
Ingrediente: 500 g de sparanghel. Pentru sos: 125 ml ulei de măsline, 5 căţei de usturoi, 2 cepe albe,
250 ml de vin alb, 250 ml smântână, 5-6 pistile de şofran, o lingură de cimbru, sare şi piper
Preparare: Sparanghelul se spală, se taie câţiva centimetri din tijă şi se pune la fiert, când apa clocoteşte, într-un vas cu apă şi sare. Se fierbe timp de aproximativ 10-15 minute, se scoate, se trece sub jet de apă rece, sau se pune în apă cu gheaţă, timp de două minute şi se dă de o parte. Separat, pentru sos, se încinge uleiul, se căleşte ceapa şi usturoiul tocate timp de aproximativ două minute, se toarnă vinul alb, se adaugă şofranul, se condimentează cu sare şi piper, şi se lasă să fiarbă până când amestecul scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă smântâna şi se continuă fierberea la foc mic până se îngroaşă sosul. Când este gata se lasă la răcit 5-10 minute. În momentul servirii se toarnă pe deasupra sparanghelului sosul de usturoi şi, după preferinţă, se poate presăra şi cimbru.

Citeşte mai multe despre:   dicţionar gastronomic,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022

Bursele JTI pentru Jurnaliști: Continuarea programului și lansarea ediției 2021-2022
De Ziua Mondială a Presei, Bursele JTI pentru Jurnaliști anunță continuarea programului 2020-2021 și lansează și ediția următoare, 2021-2022. Programul este realizat cu sprijinul foștilor bursieri, al...

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele

Accesoriul vedeta al anilor ’90 revine in forta in moda masculina. Da, vorbim despre borsete din piele
Noile tendinte in moda masculina se axeaza pe confort maxim inainte de toate, iar borseta a fost cel mai potrivit accesoriu care sa ofere acest lucru. Mai ales datorita modului de utilizare ,,hands-free” este un...

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars

Zile de sărbătoare, cu ediţii speciale, surprize și voie bună, la Antena Stars
Galerie Foto La Antena Stars urmează zile de colecţie, cu ediţii speciale ale emisiunilor, cu invitați pe măsură, cu multă distracție și voie bună, dar și cu sfaturi utile pentru pregătirile din aceste zile de...
Serviciul de email marketing furnizat de