x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Incursiune în imagini în ţinuturile andine

Incursiune în imagini în ţinuturile andine

de Gabriela Boeriu    |    12 Noi 2008   •   00:00

Douăzeci de ani. În 20 de ani ne-am modernizat. Sau hai să zicem că am evoluat. Inclusiv în ceea ce priveşte mâncarea. Am evoluat suficient cât să nu mai admirăm odată cu lăsarea serii, la lumina slabă a flăcărilor de aragaz, cartofii din tigaie. Am trecut cu brio examenul cozi-lor la tacâmuri de pui.  Am păşit pragul şi ne-am trezit direct în "tigaia" capitalistă de unde putem admira de data aceasta cartofii din  expoziţii. Pozele cu cartofi… Există şi aşa ceva! 



Un astfel de eveniment, cu titulatura "Cartoful Mamă", a avut loc la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti". Expoziţia a fost organizată cu prilejul Anului Internaţional al Cartofului decretat de ONU la iniţiativa Guvernului Republicii Peru. Aţi ghicit… sau nu, aceasta este ţara de origine a cartofului.

O vedetă incontestabilă
Expoziţia este un omagiu adus acestei legume ce ocupă locul de onoare între toate cele multe pe care natura le-a oferit omului. Având o mare biodiversitate şi multiplă adaptabilitate gastronomică, acest tubercul a reuşit să cucerească planeta. Bucuria de care dau dovadă copiii atunci când mama le pregăteşte cartofi prăjiţi demonstrează că această legumă a devenit de-a lungul timpului o adevărată vedetă.

"Cultura cartofului" s-a răspândit în întreaga lume, iar omul a ştiut de-a lungul vremii că nu va muri de foame. Iar când spunem "cultură" nu ne referim strict la activitatea de cultivare a cartofului pe ogoarele mapamondului. Împrejurul acestui tubercul s-a creat şi o altfel de cultură, incluzând legende, reprezentări artistice, dar şi… gastronomie. Cartoful a devenit factor generator de dezvoltare a întregii omeniri. Acest concept este cel care a inspirat titlul expoziţiei lui Jean Louis Gonterre, itinerată în Europa cu prilejul Anului Internaţional al Cartofului, finanţată de Agenţia Elveţiană de Cooperare şi Dezvoltare, la iniţiativa Centrului Internaţional al Cartofului – Papa Andina.

Doi fotografi în căutarea incaşilor

Concomitent, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", a avut loc şi vernisajul expoziţiei "În căutarea incaşilor", ai cărei autori sunt doi fotografi români: Dragoş Ionuţ Nedelcu şi Stelian Păvălache. Fotografiile prezentate pe simeze au fost realizate într-o călătorie de două luni în Peru, pe care aceştia au întreprins-o. Ei ne invită să refacem drumul incaşilor, făcând escală în Cuzco, Machu Picchu, Lima, Huaray, Colca, Arequipa, Puno sau navigând pe Lacul Titicaca.

×
Subiecte în articol: cultura si piper