x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Influenţe regionale

0
Autor: Tudor Cires 05 Noi 2008 - 00:00

Cei care au fost prezenţi la workshopul organizat de Jurnalul Naţional şi Jurnalul de bucătărie (cu tema “Există sau nu bucătărie românească?”) la Bucharest Food Festival (octombrie 2008) au remarcat, la “bancul de demonstraţii”, unde erau pregătite mâncăruri tradiţionale, un bucătar tăcut şi îndemânatic.

Cât despre talentul lui, şi-au putut da seama imediat ce simpozionul s-a încheiat, degustând din delicioasele preparate… ca la Berca. O săptămână mai târziu, Cristian Ştefănescu a acceptat să ne răspundă la întrebări chiar în bucătăria unde pregăteşte, în fiecare zi, savuroasele bucate tradiţionale româneşti.

 
În vreme ce pregăteaţi, la festival, “Tochitura «ca la Berca»“ – a cărei reţetă ne-aţi şi oferit-o spre publicare (şi încercare în bucătăria noastră, de acasă) –, aţi tras cu urechea şi la ceea ce vorbeau conferenţiarii participanţi la workshop. Dumneavoastră ce părere aveţi: există sau nu bucătărie românească? Există bucătărie românească, numai că trebuie să avem bunăvoinţa să căutăm un reţetar autentic dincolo de preparatele tradiţionale de care se abuzează în toate restaurantele. Pentru că gastronomia naţională nu este compusă numai din cinci-şase feluri de mâncare. Nu avem doar sarmale, mititei, mămăliguţă cu brânză şi smântână, ciorbă de burtă sau saramură de peşte. Bucătăria românească tradiţională este mult mai bogată, existând poate nu un specific românesc accentuat, cât nuanţe regionale ale aceluiaşi fel de mâncare.

 

Ingrediente locale

Şi vine în sprijinul dumneavoastră chiar mâncarea pe care ne-o pregătiţi astăzi… Într-adevăr. Tochitură se face în mai multe părţi ale ţării. Cele mai cunoscute, aş zice, sunt tochitura dobrogeană şi tochitura moldovenească. Însă combinaţia aceasta de ingrediente şi tehnici de prelucrare nu se întâlneşte doar în aceste două regiuni. Când spunem “Tochitură «ca la Berca»“ vrem să subliniem înainte de toate faptul că folosim pentru acest preparat ingrediente locale. Şi mă refer la pastrama de oaie – pregătită din carne de ovine din regiunea noastră şi care are un gust special datorită zonei de păşunat, a solului udat de râul Sărăţel – şi mai ales la cârnaţii de Pleşcoi, o marcă locală recunoscută pe plan naţional şi internaţional.

 

Tochitură “ca la Berca”

Ingrediente: 400 g pulpă de porc, 200 g pastramă de oaie, 200 g cârnaţi de Pleşcoi, 20 ml ulei, 30 g pastă de tomate, 10 g usturoi pisat, sare şi piper; pentru garnitură: mămăligă, telemea de oi (rasă) şi, facultativ, un ou.
Preparare: Carnea se prăjeşte în ulei, după care se adaugă pastrama şi cârnaţii, tăiaţi în bucăţi mici. Se stinge cu pastă de tomate diluată sau suc de roşii, se fierbe până se înmoaie carnea şi se potriveşte de sare şi piper. La sfârşit se adaugă usturoiul. Se serveşte cu mămăligă, brânză telemea (de oi) rasă şi, eventual, se pune un ou ochi deasupra.

Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Noi condiții de intrare în Bulgaria

Noi condiții de intrare în Bulgaria
Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului
Galerie Foto Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie...

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări
Galerie Foto iUmor 10, un sezon mult așteptat, se anunță deja a fi unor complet neașteptat, iar de acest lucru s-au convins încă din prima zi de filmări chiar și jurații și prezentatorii. Noul sezon va avea premiera...

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat
Galerie Foto Ești adepta stilul casual sau sport? Sau ținutele office sunt preferatele tale? Nicio problemă dar, cu toate acestea, cu siguranță ai parte și tu de destul evenimente speciale, unde se recomandă să porți rochii...

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Serviciul de email marketing furnizat de