x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Influenţe regionale

0
Autor: Tudor Cires 05 Noi 2008 - 00:00

Cei care au fost prezenţi la workshopul organizat de Jurnalul Naţional şi Jurnalul de bucătărie (cu tema “Există sau nu bucătărie românească?”) la Bucharest Food Festival (octombrie 2008) au remarcat, la “bancul de demonstraţii”, unde erau pregătite mâncăruri tradiţionale, un bucătar tăcut şi îndemânatic.

Cât despre talentul lui, şi-au putut da seama imediat ce simpozionul s-a încheiat, degustând din delicioasele preparate… ca la Berca. O săptămână mai târziu, Cristian Ştefănescu a acceptat să ne răspundă la întrebări chiar în bucătăria unde pregăteşte, în fiecare zi, savuroasele bucate tradiţionale româneşti.

 
În vreme ce pregăteaţi, la festival, “Tochitura «ca la Berca»“ – a cărei reţetă ne-aţi şi oferit-o spre publicare (şi încercare în bucătăria noastră, de acasă) –, aţi tras cu urechea şi la ceea ce vorbeau conferenţiarii participanţi la workshop. Dumneavoastră ce părere aveţi: există sau nu bucătărie românească? Există bucătărie românească, numai că trebuie să avem bunăvoinţa să căutăm un reţetar autentic dincolo de preparatele tradiţionale de care se abuzează în toate restaurantele. Pentru că gastronomia naţională nu este compusă numai din cinci-şase feluri de mâncare. Nu avem doar sarmale, mititei, mămăliguţă cu brânză şi smântână, ciorbă de burtă sau saramură de peşte. Bucătăria românească tradiţională este mult mai bogată, existând poate nu un specific românesc accentuat, cât nuanţe regionale ale aceluiaşi fel de mâncare.

 

Ingrediente locale

Şi vine în sprijinul dumneavoastră chiar mâncarea pe care ne-o pregătiţi astăzi… Într-adevăr. Tochitură se face în mai multe părţi ale ţării. Cele mai cunoscute, aş zice, sunt tochitura dobrogeană şi tochitura moldovenească. Însă combinaţia aceasta de ingrediente şi tehnici de prelucrare nu se întâlneşte doar în aceste două regiuni. Când spunem “Tochitură «ca la Berca»“ vrem să subliniem înainte de toate faptul că folosim pentru acest preparat ingrediente locale. Şi mă refer la pastrama de oaie – pregătită din carne de ovine din regiunea noastră şi care are un gust special datorită zonei de păşunat, a solului udat de râul Sărăţel – şi mai ales la cârnaţii de Pleşcoi, o marcă locală recunoscută pe plan naţional şi internaţional.

 

Tochitură “ca la Berca”

Ingrediente: 400 g pulpă de porc, 200 g pastramă de oaie, 200 g cârnaţi de Pleşcoi, 20 ml ulei, 30 g pastă de tomate, 10 g usturoi pisat, sare şi piper; pentru garnitură: mămăligă, telemea de oi (rasă) şi, facultativ, un ou.
Preparare: Carnea se prăjeşte în ulei, după care se adaugă pastrama şi cârnaţii, tăiaţi în bucăţi mici. Se stinge cu pastă de tomate diluată sau suc de roşii, se fierbe până se înmoaie carnea şi se potriveşte de sare şi piper. La sfârşit se adaugă usturoiul. Se serveşte cu mămăligă, brânză telemea (de oi) rasă şi, eventual, se pune un ou ochi deasupra.

Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...
Serviciul de email marketing furnizat de