x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Înfrânare şi curăţire

0
Autor: Simona Chiriac 02 Mar 2011 - 18:36
Înfrânare şi curăţire

154466-bucate21-30-13.jpgAnul acesta, începutul primăverii calendaristice stă sub semnul postului, la data de 6 martie fiind Lăsatul secului pentru Postul Paştelui. Urmează şapte săptămâni încărcate de ritualuri, interdicţii şi norme care nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului. Un exerciţiu de înfrânare, în urma căruia cei mai stăruitori se vor bucura de toată bucuria marii sărbători. „Postul e înfrânare, să nu mănânce omul să se desfăteze; e înfrânare de la toate. Dacă mănâncă omul bine, are gust de toate; trupul îi e greu, doarme mult, îi e lene să lucreze şi de la aceasta vin toate răutăţele.” (Elena Niculiţă Voronca – „Datinele şi credinţele poporului român”)

 

Petrecere
Mai întâi, în duminica dinaintea intrării în post există obiceiul ca familia să se adune, cinstindu-se cu bucate dintre cele mai bune, mai ales tot felul de copturi, ca să nu li se ducă dorul foarte curând. Este bine ca fiecare să mănânce câte un ou fiert, pentru ca postul să treacă mai uşor. De altfel, se obişnuieşte să se spună aşa: „Cu un ou se astupă şi cu un ou se destupă gura la Paşte”. La sfârşitul mesei se pune pe o farfurie câte puţin din fiecare mâncare, aşezându-se alături sare, un pic de vin şi pâine. Acestea vor fi lăsate peste noapte pentru ca răposaţii să aibă şi ei parte de bucate.

 

Spolocanele
„Luni, în ziua întâi a postului, sunt «Spolocanele». În ziua de Spolocane, în Moldova, să mănâncă numai moare de curechi cu hrean şi azimă nedospită, coaptă în vatră – căci iartă Dumnezeu păcatele.” (Elena Niculiţă Voronca – „Datinele şi credinţele poporului român”) Tot în această zi, numită şi Lunea Curată, se îndepărtează toate urmele festinului din ajun, vasele de frupt fiind curăţate şi puse la păstrare cu gura în jos, ca să nu se ascundă cumva în ele duhurile rele. Un alt obicei care se mai păstrează doar pe alocuri este „tărbaca câinilor”, oamenii legându-le de cozi tinichele şi lăsându-i să alerge prin sat, anunţându-se astfel că a început Postul Mare.

 

Salată de vinete
Ingrediente: 500 g vinete coapte, un fir de usturoi verde, 3 fire ceapă verde, două linguri  cu seminţe de susan, 150 g năut fiert, 100 ml ulei de măsline sau floarea-soarelui, o lingură cu suc de lămâie, două linguri cu apă, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Seminţele de susan se prăjesc uşor într-o tigaie fără ulei până devin aurii şi se lasă la răcit. Se pun într-un vas împreună cu uleiul de măsline sau de floarea-soarelui, apa, sucul de lămâie, sare şi piper. Se pasează, se adaugă ceapa şi usturoiul tăiate în bucăţi mai mici, năutul scurs de apă şi se pasează din nou. Când amestecul din vas seamănă cu o pastă se adaugă vinetele, puţin pătrunjel, sare şi piper şi se continuă mixarea până rezultă o cremă pufoasă. Se verifică de gust, se pune în borcănele, se introduce la rece şi se scoate cu zece minute înainte de a fi servită.

• Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro
Doi antreprenori vor realiza un proiect turistic în zona Vârful Roman (1.850 de metri), aflat la 17 kilometri de oraşul Horezu. Investiția inițială va fi de 10 milioane de euro. Alessio...
Serviciul de email marketing furnizat de