x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inglourious Basterds: Vremea dulcii răzbunări

Inglourious Basterds: Vremea dulcii răzbunări

de Simona Chiriac    |    04 Mar 2010   •   00:00
Inglourious Basterds: Vremea dulcii răzbunări
Sursa foto: /cinemagia.ro

Două planuri curajoase de asasinare a lui Hitler, amândouă având ca loc de desfăşurare un cinematograf parizian, condus de Emmanuelle Mimieux (pe numele ei real Shosanna Dreyfus, o tânără evreică a cărei familie fusese executată de colonelul german Hans Landa).



În "acordurile" fulminante ale peliculei "Mândria naţiunii" (în care soldatul Fredrick Zoller îşi prezintă faptele de vitejie - uciderea de unul singur a peste 300 de inamici în doar trei zile), "cuibul de nazişti" avea să fie aruncat în aer. Primul plan are ca protagonistă gruparea "Inglourious Basterds" (Ticăloşi fără glorie), formată din soldaţi evrei americani care vin în Franţa pentru a ucide cât mai mulţi ofiţeri nazişti.

Metodele lor - de la bătaia cu bâta de baseball, scalparea, tăierea beregatei şi culminând cu scrijelirea pe frunte a zvasticii - îi fac de temut printre germani, devenind legende vii. Pentru a pune la cale toate detaliile asasinatului, ei se întâlnesc într-o tavernă cu actriţa Bridget von Hammersmark, cea care urma să le asigure intrarea în cinematograf.

SĂ ARDĂ!
Al doilea plan s-a născut din cauza unui... ştrudel cu frişcă (apfelstrudel) servit într-un restaurant. Întâlnirea dintre colonelul Landa şi Shosanna a aprins flacăra răzbunării. Ideea era simplă, dar diabolică. Sutele de role cu filme (extrem de inflamabile), depozitate în spatele ecranului urmau să explodeze, prinzând în capacana morţii elitele naziste.

Surprinzător, amândouă planurile sunt duse la bun sfârşit, deşi protagoniştii nu ştiu nimic unii de alţii. O poveste cu un final neobişnuit, care încă nu-ţi dă pace.


Ştrudel de mere
Ingrediente: pentru aluat: 300 g făină, un gălbenuş, sare, ulei; pentru umplutură: 8 mere, 100 g migdale, 70 g zahăr, 70 g stafide, sucul de la o lămâie, 100 g pesmet, scorţişoară.
Preparare: Pentru umplutură se descojesc merele şi se taie cubuleţe. Se amestecă zahărul, scorţişoara, stafidele puse la înmuiat în coniac, sucul de lămâie, pesmetul, fulgii de migdale şi merele. Făina se cerne într-un vas adânc, iar în mijloc se pun sarea, gălbenuşul, un pahar de apă călduţă şi 3 linguri de ulei. Se frământă foarte bine (se poate folosi un robot de bucătărie), apoi se împarte în două, învelindu-se fiecare bucată în folie de aluminiu. După o oră, se întinde prima bucată de aluat, obţinându-se un pătrat. Se ia foaia, se întinde cu dosul mâinilor de la mijloc către margini, apoi se trage de margini, obţinându-se o foaie atât de subţire încât s-ar putea citi ziarul prin ea. Se unge cu unt topit, se adaugă umplutura de mere, se rulează şi se aşază într-o tavă unsă. Se procedează la fel cu restul de aluat. Se ung cu unt topit şi se lasă în cuptorul preîncălzit la 200°C, până devin aurii.
Se servesc cu frişcă.

×
Subiecte în articol: oscar 2010