x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ingredient cu parfum regal

Ingredient cu parfum regal

de Simona Chiriac    |    03 Aug 2005   •   00:00
Ingredient cu parfum regal
FAST FOOD
Odata mergeam cu autobuzul catre casa si, fara sa vreau, mi-a ajuns la urechi discutia dintre doua doamne. Discutau, firesc, despre ce au mai gatit in ultima vreme. Cand e vorba de mancare, devin foarte atenta, asa ca m-am mirat un pic cand am auzit de pui cu pesto. Cu puiul eram deja familiarizata. Ne intalnisem destul de des la magazin, desi era cam frig, dar si in bucatarie, printre farfurii si tigai. Nelamurirea era in legatura cu a doua parte a enuntului: pui cu "pesto". Ce este pesto? O fi vreun peste? Si cand ma linistisem si eu, s-a gasit doamna sa continue cu explicatia: si cand puiul este gata, torni deasupra pesto. Aha, m-am gandit, sigur nu e peste. O fi vreun sos? Sincer, nu m-am lamurit, pentru ca la statia urmatoare au coborat si m-au lasat fara raspunsul cautat. Nu trebuie sa va mai spun ca primul lucru pe care l-am facut, dupa ce am trecut pragul casei, a fost sa caut explicatia in dictionar. Al doilea lucru: l-am gatit. Al treilea: l-am mancat. A avut un gust neobisnuit (s-ar putea sa fie de vina talentul meu culinar), dar tare bun mai era!

Ei bine, sosul pesto este considerat a fi cel mai vechi sos (dintre cele care au in componenta si ulei de masline) din intreaga lume. La originea lui s-a aflat un sos preparat din usturoi, care, la randul sau, provenea dintr-un alt sos, gatit pe vremea romanilor. Acesta din urma era un pic mai neobisnuit, pentru ca avea la baza un condiment (numit garum) obtinut din plante aromatice si peste cufundat in sare.

In prezent, reteta clasica de pesto contine: frunze de busuioc, usturoi, alune, ulei de masline si branza Parmigiano Reggiano. Regiunea Liguria, din Italia, a devenit faimoasa pentru metoda in care se pregateste acest sos. Frunzele de busuioc (care nu trebuie sa fie mai batrane de doua luni) se macina manual, folosind un mojar de marmura si un pisalog de lemn. Sfaramarea frunzelor si distrugerea fibrelor, printr-o miscare de rotatie, determina intensificarea parfumului si al gustului.

De altfel, stiti care este denumirea stiintifica a busuiocului? Va spun eu: ocimum basillicum. Traducerea din limba latina ar fi "parfum regal". Si chiar asa, in antichitate se credea ca aceasta planta are proprietati magice. Nu stiu exact ce se intampla in acele vremuri, dar cu siguranta sosul pesto va face adevarate minuni pentru papilele dumneavoastra gustative.

Sos pesto


INGREDIENTE: 220 g frunze de busuioc macinat, 4 catei de usturoi, 100 g alune, 125 ml ulei de masline, 100 g branza Parmezan, sare si piper.
PREPARARE: Se piseaza cateii de usturoi, alunele prajite si se rade branza. Toate ingredientele se mixeaza intr-un blender pana cand se omogenizeaza. Acest sos se foloseste mai ales in combinatie cu paste.

Sos pesto cu coriandru


INGREDIENTE: 125 g alune, 60 ml ulei de masline, un ardei Jalapeno (fara seminte), putin ghimbir (curatat si tocat), 3 catei de usturoi zdrobiti, 175 g busuioc proaspat, cateva frunze proaspete de menta si de coriandru, o lingura si jumatate cu zeama de lamaie, o jumatate de lingurita cu zahar, sare.
PREPARARE: Alunele se prajesc in cuptor si apoi se zdrobesc. Se amesteca apoi cu uleiul de masline, ardeiul, usturoiul, busuiocul, coriandrul, ghimbirul si menta. Dupa ce toata compozitia s-a omogenizat, se adauga zeama de lamaie, zaharul si sarea. Se amesteca din nou, se asaza intr-un borcan si se pastreaza in frigider.

Sos pesto cu maioneza


INGREDIENTE: 50 g frunze proaspete de busuioc, 50 g frunze proaspete de spanac, doua linguri cu zeama de lamaie, doua linguri cu ulei de masline, o lingura cu parmezan ras, o lingurita cu alune prajite, o lingurita cu usturoi zdrobit, 350 g maioneza, sare si piper
PREPARARE: Toate ingredientele, cu exceptia maionezei, se mixeaza intr-un blender pana cand se omogenizeaza. Intr-un vas se pune maioneza si se adauga apoi compozitia cu busuioc. Se amesteca foarte bine. Se acopera vasul si se asaza in frigider. Este un sos excelent pentru cartofi frantuzesti sau cartofi copti pe gratar.

Sos pesto cu roSii


INGREDIENTE: un catel de usturoi zdrobit, 200 g frunze proaspete de busuioc, 75 g parmezan ras, 75 g alune, doua linguri cu apa, 6 rosii foarte bine coapte descojite, 80 ml ulei de masline, sare si piper.
PREPARARE: Se mixeaza toate ingredientele cu mixerul sau blenderul. Din cand in cand se adauga ulei de masline, pana cand totul se transforma intr-o pasta moale. In loc de alune se pot folosi migdale, fistic sau nuci.
×
Subiecte în articol: usturoi ulei măsline pesto busuioc