x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ingredientul minune al cofetăriei franceze. Cum poți să-l prepari în propria bucătărie

Ingredientul minune al cofetăriei franceze. Cum poți să-l prepari în propria bucătărie

08 Aug 2024   •   22:00
Ingredientul minune al cofetăriei franceze. Cum poți să-l prepari în propria bucătărie
Sursa foto: Hepta

Un ingredient al cofetăriei franceze este foarte apreciat pentru aroma sa bogată. Untul brun, numit „beurre noisette”, se obține prin topirea untului și gătirea acestuia până când se caramelizează, rezultând o culoare maronie și un gust de nucă prăjită.

Acest proces conferă untului o aromă profundă care nu poate fi obținută prin alte metode.

Cum se obține untul brun

Untul brun este unt obișnuit care se topește lent. Caramelizarea untului creează o aromă de nucă, perfectă pentru sosuri, prăjituri, creme, sosuri.

Pentru a face unt brun ai nevoie de unt nesărat. Acesta trebuie să fie de calitate. Dacă folosești unt sărat, cantitatea de apă și sare din unt variază de la o marcă la alta. Sarea ajunge se concentrează în materiile solide rumenite ale laptelui, ceea ce poate afecta negativ gustul. Pentru a evita acest lucru, folosește unt nesărat și adaugă sare după preferințe.  

Citește mai multe despre produsele de patiserie AICI

Mod de preparare al untului brun

Pune untul într-o cratiță de mărime medie la foc mediu și așteaptă să se topească. Pe măsură ce se topește, va începe să facă spumă. Dă focul puțin mai tare și amestecă în mod constant.

După ce nu mai face spumă, va deveni maro auriu și va căpăta o aromă de nucă, după circa 6-8 minute. Dacă procesul durează mai mult de 10 minute, temperatura de gătire să fie mult prea mică și ar trebui să dai focul mai tare.

Ia-l de pe foc și toarnă-l într-un castron mic termorezistent. Lasă-l să se răcească 10-15 minute. Dacă este nevoie, poți utiliza untul imediat ce a ajuns la temperatura camerei sau îl poți păstra la frigider până la 5 zile.

Cum se păstrează untul brun

Untul brun devine solid la temperatura camerei. Se poate păstra la frigider într-un recipient închis ermetic până la 5 zile. Poate sta  la congelator într-un recipient sigilat până la 3 luni. Poți turna unt brun într-o tavă pentru cuburi de gheață și îl poți congela. Astfel poți scoate un cub sau două și le poți adăuga într-un sos, supă sau desert.

Preparate culinare cu unt brun

Untul brun îmbunătățește gustul multor preparate. Este excelent pentru sosuri, adăugând o aromă specială mâncărurilor de pește, pui sau legume, precum și la paste. Turnat peste legume gătite la abur sau la cuptor, adaugă o notă complexă de savoare. 

Poate înlocui untul normal în rețetele de prăjituri, fursecuri sau brioșe, potrivit hellotaste.ro.

×