Tinereţea înseamnă entuziasm, exuberanţă şi inovaţie. Giuseppe Frizzale ne-a arătat în practică ce poate face imaginaţia în bucătărie. Tot el ne-a vorbit despre Ziua Îndrăgostiţilor în Italia, ţara sa de origine.
Tinereţea înseamnă entuziasm, exuberanţă şi inovaţie. Giuseppe Frizzale ne-a arătat în practică ce poate face imaginaţia în bucătărie. Tot el ne-a vorbit despre Ziua Îndrăgostiţilor în Italia, ţara sa de origine.
Ce fel de prăjituri sunt potrivite pentru Ziua Îndrăgostiţilor? Cele mai potrivite dulciuri sunt acelea cu efecte afrodiziace: cele cu frişcă, cu ciocolată, precum şi dulciurile mai răcoroase, cum ar fi îngheţatele. Nu trebuie să neglijăm fructele, în special cele roşii. Spre exemplu, căpşunile sunt foarte potrivite pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Important este ca desertul să completeze meniul. O prăjitură delicioasă “încununează” o seară perfectă.
Meniuri speciale
Cum sărbătoresc italienii îndrăgostiţi? În general se duc la restaurante. În Italia, această zi este sărbătorită cu mare fast. Multe restaurante au meniuri complete, special concepute pentru această zi. În majoritatea cazurilor se folosesc foarte multe fructe de mare: creveţi, homari şi nelipsita şampanie. Nu sunt trecute cu vederea nici pastele bine condimentate şi fructele exotice.
Care sunt cele mai apreciate deserturi la ora actuală în Italia? A fost o vreme când italienii mâncau foarte multe fructe. În special, salatele de fructe erau la mare căutare. Apoi au fost anii buni când toată lumea cerea prăjituri pe bază de ciocolată. Torturi de ciocolată, prăjituri cu cremă de ciocolată – orice avea ciocolată era o nebunie. Cam în aceeaşi perioadă se consumau foarte multe prăjituri cu blat, făcute la cuptor.
Acum ne-am întors din nou la fructe. În special cele exotice. La ora actuală se consumă şi prăjituri pregătite din ingrediente mai puţin obişnuite: de exemplu, cele cu vinete sau cele cu sos de roşii.
Prăjitură rece de vanilie
Ingrediente: 500 ml lapte, 175 g zahăr, 35 g făină, 4 gălbenuşuri, 50 g albuş, coaja de la o lămâie, 10 g vanilie, 500 g frişcă; pentru sos: 500 g căpşuni, 50 g zahăr, 500 ml lapte, 4 ouă, 30 g făină.
Preparare: Cele patru gălbenuşuri se amestecă împreună cu 75 g zahăr şi 35 g făină. Într-un alt vas se pune la fiert laptele. Se adaugă compoziţia preparată anterior şi, după câteva minute, se dă la o parte de pe foc şi se pune la rece. Separat se bate spumă zahărul (100 g) cu albuşurile. Compoziţia obţinută iniţial se ia de la rece, se amestecă împreună cu albuşurile, se adaugă vanilia şi frişca. Crema astfel obţinută se pune într-o formă rotundă şi se bagă la frigider. Sosul de căpşuni se obţine din patru ouă amestecate cu
50 g zahăr şi 30 g făină. Compoziţia astfel obţinută se adaugă peste laptele fiert. Se mai lasă pe foc câteva minute. Prăjitura scoasă de la rece se ornează cu sos de căpşuni, zahăr ars, figurine de ciocolată şi mentă.
Taina bucătarului
Giuseppe Frizzale ne-a mărturisit că cele mai bune mâncăruri le face omul cu sufletul curat. Dacă bucătarul este împăcat cu el, dacă este fericit, atunci şi mâncarea iese delicioasă.