x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inovaţie şi bun-gust

Inovaţie şi bun-gust

de Diana Radu    |    13 Feb 2008   •   00:00

Tinereţea înseamnă entuziasm, exuberanţă şi inovaţie. Giuseppe Frizzale ne-a arătat în practică ce poate face imaginaţia în bucătărie. Tot el ne-a vorbit despre Ziua Îndră­gostiţilor în Italia, ţara sa de origine.

Tinereţea înseamnă entuziasm, exuberanţă şi inovaţie. Giuseppe Frizzale ne-a arătat în practică ce poate face imaginaţia în bucătărie. Tot el ne-a vorbit despre Ziua Îndră­gostiţilor în Italia, ţara sa de origine.

 

Ce fel de prăjituri sunt potrivite pentru Ziua Îndrăgostiţilor? Cele mai potrivite dulciuri sunt acelea cu efecte afrodiziace: cele cu frişcă, cu ciocolată, precum şi dulciurile mai răco­roase, cum ar fi îngheţatele. Nu trebuie să neglijăm fructele, în special cele roşii. Spre exemplu, căpşunile sunt foarte potrivite pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Important este ca desertul să completeze meniul. O prăjitură delicioasă “încununează” o seară perfectă.

 

 

Meniuri speciale

Cum sărbătoresc italienii îndră­gostiţi? În general se duc la restauran­te. În Italia, această zi este sărbătorită cu mare fast. Multe restaurante au me­niuri complete, special concepute pentru această zi. În majoritatea cazurilor se folosesc foarte multe fructe de mare: creveţi, homari şi nelipsita şampanie. Nu sunt trecute cu vederea nici pastele bine condimentate şi fructele exotice.

Care sunt cele mai apreciate de­ser­turi la ora actuală în Italia? A fost o vreme când italienii mâncau foarte mul­te fructe. În special, salatele de fruc­te erau la mare căutare. Apoi au fost anii buni când toată lumea cerea pră­jituri pe bază de ciocolată. Torturi de ciocolată, prăjituri cu cremă de ciocolată – orice avea ciocolată era o nebunie. Cam în aceeaşi perioadă se consumau foarte multe prăjituri cu blat, făcute la cuptor.

Acum ne-am întors din nou la fructe. În special cele exotice. La ora actuală se consumă şi prăjituri pregătite din ingrediente mai puţin obişnuite: de exemplu, cele cu vinete sau cele cu sos de roşii.

 

 

Prăjitură rece de vanilie

 

Ingrediente: 500 ml lapte, 175 g zahăr, 35 g făină, 4 gălbenuşuri, 50 g albuş, coaja de la o lămâie, 10 g vanilie, 500 g frişcă; pentru sos: 500 g căpşuni, 50 g zahăr, 500 ml lapte, 4 ouă, 30 g făină.

Preparare: Cele patru gălbenuşuri se amestecă împreună cu 75 g zahăr şi 35 g făină. Într-un alt vas se pune la fiert laptele. Se adaugă compoziţia preparată anterior şi, după câteva minute, se dă la o parte de pe foc şi se pune la rece. Separat se bate spu­mă zahărul (100 g) cu albuşurile. Com­poziţia obţinută iniţial se ia de la rece, se amestecă împreună cu albuşu­rile, se adaugă vanilia şi frişca. Crema astfel obţinută se pune într-o formă ro­tundă şi se bagă la frigider. So­sul de căpşuni se obţine din patru ouă ames­tecate cu

50 g zahăr şi 30 g făină. Com­poziţia astfel obţinută se adaugă peste laptele fiert. Se mai lasă pe foc câteva minute. Prăjitura scoasă de la rece se ornează cu sos de căpşuni, zahăr ars, figurine de ­ciocolată şi mentă.

 

 

Taina bucătarului

Giuseppe Frizzale ne-a mărturisit că cele mai bune mâncăruri le face omul cu sufletul curat. Dacă bu­căta­rul este împăcat cu el, dacă este fe­ri­cit, ­atunci şi mâncarea iese delicioasă.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii