x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Intepaturi sanatoase

0
22 Mar 2005 - 00:00

RETETE CU ADRESA


CRISTINA ANDREEA CATANA

Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc.), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc. Datorita acestui bogat continut, ele sunt folosite ca aliment, precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui. Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare in scopul vitaminizarii, mineralizarii si intaririi organismului. Continutul lor de fier este mai important decat cel din spanacul de cultura. Deseori, zeama in care au fiert frunze de urzici este recomandata ca tonic. Urzica ne poate intari efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.

DROB DE URZICI CU OUA SI BURETI
  • Ingrediente: un ciur de bureti, un ciur de urzici, 5-6 cepe mijlocii, o ceasca de untdelemn, 5-6 catei de usturoi, 10 oua, sare, piper

  • Preparare: Se aleg si se spala bine urzicile, iar cand apa a clocotit se pun la fiert. Separat, se toaca ceapa si se caleste pana cand capata o culoare aurie. Apoi se adauga si buretii tocati marunt. Cand urzicile sunt fierte, se scot, se scurg, se toaca si se pun peste bureti. Se amesteca in compozitie ouale si se condimenteaza. Se pun la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc. Se pot inlocui urzicile cu spanac sau stevie. Merge de minune cu o oala de vin rosu.

    PIURE DE URZICI
  • Ingrediente: 5 gramajoare de urzici, 5-6 catei de usturoi, 4 linguri cu ulei, marar, sare, piper

  • Preparare: Se fierb urzicile, se strecoara si se toaca. Se freaca bine cu uleiul, sarea, piperul si usturoiul pisat. Se adauga mararul fin tocat. Se servesc reci.

    CIORBA DE URZICI
  • Ingrediente: 1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smantana sau 200 ml iaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamaie, otet, sare, leustean, oase afumate.

  • Preparare: Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late. Se fierb aproximativ o ora intr-un litru si jumatate de apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt. Cand sunt bine fierte, se acresc cu bors, dupa gust, adaugand apa, daca ciorba este prea groasa. Cand cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu varf de orez (25 gr), cand acestea sunt aproape fierte. La sfarsit se adauga slanina afumata si smantana. Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute. Se poate prepara si cu zarzavat calit.
  • TRATAMENT
    Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se pot folosi infuzii din 40, 50 gr frunze maruntite la un litru de apa clocotita. Se lasa o jumatate de ora acoperita, se strecoara si se spala parul. Se mai poate folosi si un decoct din 250 gr radacini, tulpini si frunze de urzici la 5 l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si apoi se aplica pe parul umed.

    DESPRE URZICI
    Urzicile sunt raspandite pe tot globul cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. Pot fi intalnite pe langa garduri, pe langa case, pe malul apelor si in general sunt raspandite de la campie pana la zona alpina. Pentru a nu avea probleme, trebuie culese numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Astfel, urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb, care este toxic pentru organism. Atentie deci de unde le cumparati! Intrebati de unde au fost culese si fiti atenti la frunze. Daca sunt prea mari, inseamna ca sunt batrane.
    Citeşte mai multe despre:   urzici,   urzicile

     



    Mai multe titluri din categorie

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
    Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
    Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
    În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
    Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
      Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
    Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
    Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
    Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
    Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
    Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
    Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

    Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
    Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

    Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
    Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

    Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
    Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...
    Serviciul de email marketing furnizat de