x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Intepaturi sanatoase

Intepaturi sanatoase

22 Mar 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA

CRISTINA ANDREEA CATANA

Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc.), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc. Datorita acestui bogat continut, ele sunt folosite ca aliment, precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui. Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare in scopul vitaminizarii, mineralizarii si intaririi organismului. Continutul lor de fier este mai important decat cel din spanacul de cultura. Deseori, zeama in care au fiert frunze de urzici este recomandata ca tonic. Urzica ne poate intari efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.

DROB DE URZICI CU OUA SI BURETI
  • Ingrediente:
  • un ciur de bureti, un ciur de urzici, 5-6 cepe mijlocii, o ceasca de untdelemn, 5-6 catei de usturoi, 10 oua, sare, piper

  • Preparare:
  • Se aleg si se spala bine urzicile, iar cand apa a clocotit se pun la fiert. Separat, se toaca ceapa si se caleste pana cand capata o culoare aurie. Apoi se adauga si buretii tocati marunt. Cand urzicile sunt fierte, se scot, se scurg, se toaca si se pun peste bureti. Se amesteca in compozitie ouale si se condimenteaza. Se pun la cuptor, la foc potrivit, pana se rumenesc. Se pot inlocui urzicile cu spanac sau stevie. Merge de minune cu o oala de vin rosu.

    PIURE DE URZICI
  • Ingrediente:
  • 5 gramajoare de urzici, 5-6 catei de usturoi, 4 linguri cu ulei, marar, sare, piper

  • Preparare:
  • Se fierb urzicile, se strecoara si se toaca. Se freaca bine cu uleiul, sarea, piperul si usturoiul pisat. Se adauga mararul fin tocat. Se servesc reci.

    CIORBA DE URZICI
  • Ingrediente:
  • 1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smantana sau 200 ml iaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamaie, otet, sare, leustean, oase afumate.

  • Preparare:
  • Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late. Se fierb aproximativ o ora intr-un litru si jumatate de apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt. Cand sunt bine fierte, se acresc cu bors, dupa gust, adaugand apa, daca ciorba este prea groasa. Cand cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu varf de orez (25 gr), cand acestea sunt aproape fierte. La sfarsit se adauga slanina afumata si smantana. Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute. Se poate prepara si cu zarzavat calit.

    TRATAMENT
    Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se pot folosi infuzii din 40, 50 gr frunze maruntite la un litru de apa clocotita. Se lasa o jumatate de ora acoperita, se strecoara si se spala parul. Se mai poate folosi si un decoct din 250 gr radacini, tulpini si frunze de urzici la 5 l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si apoi se aplica pe parul umed.

    DESPRE URZICI
    Urzicile sunt raspandite pe tot globul cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. Pot fi intalnite pe langa garduri, pe langa case, pe malul apelor si in general sunt raspandite de la campie pana la zona alpina. Pentru a nu avea probleme, trebuie culese numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Astfel, urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb, care este toxic pentru organism. Atentie deci de unde le cumparati! Intrebati de unde au fost culese si fiti atenti la frunze. Daca sunt prea mari, inseamna ca sunt batrane.
    ×
    Subiecte în articol: urzici urzicile