RETETE CU ADRESA
CRISTINA ANDREEA CATANA
Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu etc.), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone etc. Datorita acestui bogat continut, ele sunt folosite ca aliment, precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui. Urzicile mai pot fi uscate si maruntite, pulberea fiind pastrata si folosita pentru adaos la mancare in scopul vitaminizarii, mineralizarii si intaririi organismului. Continutul lor de fier este mai important decat cel din spanacul de cultura. Deseori, zeama in care au fiert frunze de urzici este recomandata ca tonic. Urzica ne poate intari efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele.
|
DROB DE URZICI CU OUA SI BURETI
Citește pe Antena3.ro
|
TRATAMENT
|
Pentru tonifierea parului si combaterea matretii, se pot folosi infuzii din 40, 50 gr frunze maruntite la un litru de apa clocotita. Se lasa o jumatate de ora acoperita, se strecoara si se spala parul. Se mai poate folosi si un decoct din 250 gr radacini, tulpini si frunze de urzici la 5 l apa. Se lasa la fiert 30 de minute, se strecoara si apoi se aplica pe parul umed.
|
DESPRE URZICI
|
Urzicile sunt raspandite pe tot globul cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. Pot fi intalnite pe langa garduri, pe langa case, pe malul apelor si in general sunt raspandite de la campie pana la zona alpina. Pentru a nu avea probleme, trebuie culese numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Astfel, urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb, care este toxic pentru organism. Atentie deci de unde le cumparati! Intrebati de unde au fost culese si fiti atenti la frunze. Daca sunt prea mari, inseamna ca sunt batrane.
|