x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Invenție românească. Cât va costa pâinea cu gust de friptură

Invenție românească. Cât va costa pâinea cu gust de friptură

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2024   •   16:30
Invenție românească. Cât va costa pâinea cu gust de friptură

Cercetătorii români au intentat un srtiment de pâine cu gust de friptură.

Cercetătorii români au inventat pâinea cu gust de friptură. Cât ar putea să coste noul produs

Profesorii de la Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi au lucrat timp de un an la aluatul cu proteină de vită, porc sau peşte. Invenţia a fost brevetată la OSIM.

Aluatul este clasic, la care se adaugă proteina de origine animală. 

"Adăugăm proteină miofibrilară din peşte, din crap, într-o cocă de pâine clasică", a declarat Floricel Cercel, inventator. "Carnea poate să fie de orice fel de origine, poate să fie peşte, poate să fie, pui, vită, nu contează pentru că finalul, adică extrasul din carne este fără gust şi fără miros, astfel încât o putem introduce în pâine fără nicio problemă", a spus Petru Alexe, decanul facultăţii.

După 30 de minute de stat la cuptor, pâinea este gata. Cercetătorii au realizat acest sortiment pentru ca cei care nu îşi permit zilnic o porţie de carne să primească toate substanţele nutritive de care are nevoie corpul. "Ideea este de a compensa aceste proteine, acest aport proteic, pentru ca cei mai mulţi dintre consumatori sunt cu venituri mici şi atunci introduc un deficit, pentru că sunt consumatori mai mari de pâine, care nu este compensat de altceva", a explicat Petru Alexe.

Pâinea cu proteine din carne poate fi consumata şi de vegetarieni, dar şi de persoanele care ţin post. Pentru că tocmai a primit brevetul de la OSIM, următorul pas ca sortimentul să ajungă la raft este ca un retailer să cumpere patentul. Preţul de vânzare ar putea să fie chiar şi cu 50% mai mare decât al unei simple pâini albe, potrivit observatornews.ro.

 
×
Subiecte în articol: paine friptura