Asociatia "Centrul Educational Interetnic Pentru Tineret" deruleaza, incepand cu luna octombrie 2009, proiectul "Curcubeu – Centrul de formare si integrare profesionala", cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, "Investeste in Oameni!". Proiectul este implementat in cadrul unui larg parteneriat cu 8 parteneri locali, nationali si transnationali si avea prevazut ca beneficiari 20 de tineri cu varsta intre 18-24 de ani, provenind din medii dezavantajate social, din Sighisoara si din satele din jurul Sighisoarei. De la initiatorul si coordonatorul cursurilor de la Sighisoara, dl Volker Reiter, am aflat ca "proiectul a inclus cursuri de formare profesionala, cursuri de competente-cheie, stagii de schimb de experienta in Germania pentru cursanti, precum si consultanta si transfer de know-how acordate personalului proiectului prin intermediul partenerului transnational. Nu in ultimul rand, proiectul a adus o componenta inovativa, unica si foarte valoroasa pentru beneficiari – o serie de evenimente exceptionale, opt cursuri de gastronomie cu participarea unor profesionisti renumiti din domeniul restauratiei, organizate cu implicarea partenerului national al proiectului, Jurnalul National, prin suplimentul Jurnalul de Bucatarie si dna Simona Lazar".
Dupa 18 luni ale derularii programului de formare profesionala, care urmareste integrarea pe termen lung pe piata muncii, tinerii si-au sustinut in luna iulie, examenele finale, in urma carora cei 15 tineri au obtinut certificate de abolvire si calificare pentru ocupatiile Bucatar, Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie, Lucrator Hotelier, certificate si vizate de Consiliul National de Formare Profesionala al Adultilor, recunoscute pe intreg teritoriul Uniunii Europene. "Notele obtinute la examen s-au situat intre 8.62 si 10, ceea ce denota o buna pregatire profesionala, pe care speram sa o remarce, in timp, si turistii care ajung in cetatea Sighisoarei".
"Desi pe parcursul derularii proiectului, unii tineri au renuntat la program, iar altii au fost exclusi, proiectul a avut un numar total de 34 de tineri inscrisi, din care 29 au absolvit cel putin un modul de formare profesionala in urmatoarele domenii: Tehnician in Hotelarie, Lucrator in alimentatie, Bucatar, Ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie, Lucrator Hotelier. Incepand cu luna mai, tinerii cursanti au efectuat practica si in alte unitati hoteliere si de alimentatie publica, urmand ca in perioada urmatoare acestia sa fie angajati si integrati, in fapt, pe piata muncii. Acest lucru a si inceput, cu angajarea, pana in prezent, a doi cursanti. In urmatoarele 3 luni, tinerii vor beneficia de asistenta sociala vizand integrarea de durata pe piata muncii, adica mentinerea unei prestatii profesionale si a unor relatii bune de munca cu angajatorul si echipa personalului unitatii unde lucreaza", a mai spus Volker Reiter.