x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Invitatie la un ebed cu gulas

0
09 Noi 2005 - 00:00
ROMANIA CULINARA - BUCATARIA UNGUREASCA
"Se remarca din preparatele unguresti din zona Turda: gulasul, care a fost adoptat si de populatia romaneasca, si de alte etnii din zona, apoi papricasul, care este un preparat specific bine condimentat cu ardei iute si boia, pregatit cu carne de porc si de pasare"

"Micul dejun (reggeli) consta din cafea cu lapte, cacao cu lapte, unt, dulceata, gem, miere de albine, gustari din mezeluri, paine, chifle sau briose (...)"

"Dejunul (ebed) incepe cu o supa de gulas, supa de chimen, de gulii, de rosii, supe de carne de pasare sau de vaca sau ciorbe indulcite cu lapte sau smantana. Apoi se servesc preparate din legume cu carne rasol, cu diferite sosuri specifice, paste fainoase sau cartofi, mancaruri cu varza calita, papricas, chiftelute cu sos de smantana si ciuperci, ardei umpluti, gulas unguresc, musaca cu smantana, rasoluri de pasare cu legume si hrean, sosuri bine condimentate. Meniul de pranz se incheie cu prajituri specifice ca: varga b...l...s, care se face din miere de albine (...)"

"Cina (vacsora) consta din sortimente de gustari din mezeluri afumate, peste servit cu diferite sosuri, salate, carene, oua, continuandu-se cu specialitati de fripturi din carne de porc, vita sau ovine, servite reci sau preparate la gratar sau cuptor, si tot felul de soteuri. Desertul (...): clatite, prajituri din foietaje cu fructe sau branza, sufleuri, inghetata sau compoturi"
- "Retete culinare turdene" Dana Deac

MANCARE DE VARZA
MASURI: 500 g varza acra tocata, un ardei rosu, 20 g unt sau margarina, o lingura cu pasta de rosii, 500 ml zeama de supa, 200 g cabanos, putin praz, sare, boia dulce, piper.

PREPARAREA: Se curata ardeiul, se taie marunt si se perpeleste in grasime. Se adauga pasta de rosii si varza si se stinge cu zeama de supa. Se fierb timp de 10 minute. Se taie subtire cabanosul, in felii. Prazul se curata si se taie in rotocoale fine. Se adauga cabanosul in supa fierbinte, piperul si boiaua, iar deasupra se presara prazul.

GULAS
MASURI: 500 g carne de porc sau de pui, 4 cepe, o lingura cu grasime, o lingura cu bulion, un ou, doua linguri cu faina, boia dulce, sare.

PREPARAREA: Se inabusa carnea si ceapa tocata in grasime. Se adauga sare, boia si apa cat sa acopere bucatile de carne. Se fierb. Adaugam bulionul si mai dam cateva clocote. Separat pregatim galuste din faina si ou si le punem in sos.

CIORBA DE OUA
MASURI: o ceapa, 3 catei de usturoi, 4 oua, doua linguri cu faina, o lingura cu malai, 200 ml lapte, doua linguri cu boia dulce, ton, otet, sare.

PREPARAREA: In trei litri de apa se pun la fiert ceapa, usturoiul si sarea. Se bat ouale si se adauga doua linguri cu faina si malaiul si se toarna totul in tigaia cu ulei incins. Cand s-au prajit, se taie in doua cu cutitul si se intorc pe partea cealalta, se taie cubulete si se pun in oala. Cand au fiert si ouale, se ia cratita de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se drege cu 200 ml lapte. Se bate un ou cu o lingura cu apa si otet si se toarna apoi in ciorba, iar in final se pun doua linguri cu boia de ardei dulce in putin ulei si se toarna in ciorba.

CARTOFI UNGURESTI
MASURI: 500 g cartofi, doua cepe, 3 linguri cu untura, sare, piper.

PREPARAREA: Se fierb cartofii si se taie in bucati mici. Ceapa se prajeste in untura. Se adauga cartofii, sarea si piperul. Se amesteca bine.

CIORBA DE PRUNE USCATE
PREPARAREA: Se fierbe osul cu morcovii taiati marunt. Cand sunt aproape fierte, se adauga orez sau galuste facute din faina alba. Apoi se pune un pumn de prune uscate, spalate si inmuiate in apa si trei foi de dafin. Separat se caleste ceapa cu boia si faina alba. Se adauga la ciorba, iar la sfarsit se pun doua linguri cu otet si o lingura cu zahar.
Citeşte mai multe despre:   linguri,   boia,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari
Elon Musk, deja pe primul loc în topul bogaţilor lumii, cu o avere estimată la 207 miliarde de euro, ar putea face un pas mai departe. Omul de afaceri ar putea deveni primul cu o avere de peste 1.000 de miliarde de...

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare
Polițiștii americani au stabilit că arma de recuzită pe care a folosit-o Alec Baldwin pe platoul de filmare avea muniție reală. Sunt primele detalii din ancheta începută după ce actorul a împușcat mortal o...

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...
Serviciul de email marketing furnizat de